A szlovák kórházakban már használják az ivermectint, de a türelmetlen lakosság még nem jut hozzá

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.10. 17:05

Ezért aztán van, aki állatgyógyszerrel próbálkozik, és álhírek is terjednek az ivermectinnel kapcsolatban.

A szlovák kórházakban már használják az ivermectint, de a türelmetlen lakosság még nem jut hozzá

Amint arról az Azonnalin is beszámoltunk, a szlovák egészségügyi minisztérium január 27-én jóváhagyta az ivermectin terápiás használatát koronavírusos betegeken. Az ivermectin eredetileg egy féreghajtó; azért merült fel, hogy a koronavírus ellen is hatásos lehet, mert korábban megfigyelték, hogy akadályozza a HIV-vírus sejtekbe való transzportját.

 

A gyógyszer ideiglenesen, fél évig használható Szlovákiában, a tervek szerint a kórházak mellett a gyógyszertárakban is elérhetővé teszik, ahol recept ellenében lehet majd hozzájutni.

 

A minisztériumi jóváhagyást követően az első szállítmány már február első hetében megérkezett az országba, de egyelőre csak a kórházak kaptak belőle. A Denník N információi szerint el is kezdték alkalmazni a gyógyszert koronavírusos betegeken, így

 

egy-két héten belül az is látszik majd, hogy mennyire eredményes az ivermectin a koronavírusos megbetegedés ellen.

 

Az első szállítmány ötezer csomag ivermectint tartalmazott. Egy csomagban 100 tabletta van, ami 25 beteg számára elegendő, amennyiben a legnagyobb egyszeri adagot kapják. A következő szállítmánnyal hétezer csomag érkezik, ezekből az egészségügyi miniszter szerint már jut a gyógyszertárakba is, de csak receptre lesz elérhető. 

 

A gyógyszer megítélése Szlovákiában sem egységes, és az orvostársadalom is megosztott a kérdésben. Volt olyan orvos, aki már az ivermectin használatának jóváhagyása előtt kezelt volna betegeket a gyógyszerrel, ha a vámosok le nem foglalják az általa külföldről rendelt gyógyszercsomagot. Vannak azonban olyan kórházak, ahol még a jóváhagyás után sem alkalmazzák az ivermectint, mert

 

az orvosok nincsenek meggyőződve arról, hogy az hatásos a koronavírus ellen.

 

Az ivermectin iránti érdeklődés már a jóváhagyása előtt is nagy volt, és azóta is nagy Szlovákiában. A Denník N szerint sokan csak a jóváhagyás híréről hallottak, arról viszont nem, hogy az konkrétan melyik ivermectin-gyógyszerre vonatkozik, és hogy a kórházak mellett csak orvosi vényre lesz elérhető a gyógyszertárakban.

 

Emiatt sokan keresik fel feleslegesen a patikákat, hogy ivermectint vásároljanak, illetve vannak, akik más ivermectin-tartalmú gyógyszereket, köztük

 

állatgyógyszereket is elkezdtek használni, vagy ezek helyes adagolásáról érdeklődtek a gyógyszertárakban.

 

Az ivermectin iránti nagy kereslet kedvez a vele kapcsolatos álhírek terjedésének is. Kedden a szlovák pénzügyőrség külön cáfolni kényszerült azt a hírt, miszerint lefoglalt volna egy egész kamionnyi ivermectint, a megrendelőt pedig 100 ezer eurós (35 millió forintos) bírsággal sújtotta volna.

 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem javasolja az ivermectint „annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében”, mert nem látja minden kétséget kizáróan igazoltnak, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat. 

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Lőw Miklós

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek