+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 10. szerda, 17:05
Ezért aztán van, aki állatgyógyszerrel próbálkozik, és álhírek is terjednek az ivermectinnel kapcsolatban.

Amint arról az Azonnalin is beszámoltunk, a szlovák egészségügyi minisztérium január 27-én jóváhagyta az ivermectin terápiás használatát koronavírusos betegeken. Az ivermectin eredetileg egy féreghajtó; azért merült fel, hogy a koronavírus ellen is hatásos lehet, mert korábban megfigyelték, hogy akadályozza a HIV-vírus sejtekbe való transzportját.

 

A gyógyszer ideiglenesen, fél évig használható Szlovákiában, a tervek szerint a kórházak mellett a gyógyszertárakban is elérhetővé teszik, ahol recept ellenében lehet majd hozzájutni.

 

A minisztériumi jóváhagyást követően az első szállítmány már február első hetében megérkezett az országba, de egyelőre csak a kórházak kaptak belőle. A Denník N információi szerint el is kezdték alkalmazni a gyógyszert koronavírusos betegeken, így

 

egy-két héten belül az is látszik majd, hogy mennyire eredményes az ivermectin a koronavírusos megbetegedés ellen.

 

Az első szállítmány ötezer csomag ivermectint tartalmazott. Egy csomagban 100 tabletta van, ami 25 beteg számára elegendő, amennyiben a legnagyobb egyszeri adagot kapják. A következő szállítmánnyal hétezer csomag érkezik, ezekből az egészségügyi miniszter szerint már jut a gyógyszertárakba is, de csak receptre lesz elérhető. 

 

A gyógyszer megítélése Szlovákiában sem egységes, és az orvostársadalom is megosztott a kérdésben. Volt olyan orvos, aki már az ivermectin használatának jóváhagyása előtt kezelt volna betegeket a gyógyszerrel, ha a vámosok le nem foglalják az általa külföldről rendelt gyógyszercsomagot. Vannak azonban olyan kórházak, ahol még a jóváhagyás után sem alkalmazzák az ivermectint, mert

 

az orvosok nincsenek meggyőződve arról, hogy az hatásos a koronavírus ellen.

 

Az ivermectin iránti érdeklődés már a jóváhagyása előtt is nagy volt, és azóta is nagy Szlovákiában. A Denník N szerint sokan csak a jóváhagyás híréről hallottak, arról viszont nem, hogy az konkrétan melyik ivermectin-gyógyszerre vonatkozik, és hogy a kórházak mellett csak orvosi vényre lesz elérhető a gyógyszertárakban.

 

Emiatt sokan keresik fel feleslegesen a patikákat, hogy ivermectint vásároljanak, illetve vannak, akik más ivermectin-tartalmú gyógyszereket, köztük

 

állatgyógyszereket is elkezdtek használni, vagy ezek helyes adagolásáról érdeklődtek a gyógyszertárakban.

 

Az ivermectin iránti nagy kereslet kedvez a vele kapcsolatos álhírek terjedésének is. Kedden a szlovák pénzügyőrség külön cáfolni kényszerült azt a hírt, miszerint lefoglalt volna egy egész kamionnyi ivermectint, a megrendelőt pedig 100 ezer eurós (35 millió forintos) bírsággal sújtotta volna.

 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem javasolja az ivermectint „annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében”, mert nem látja minden kétséget kizáróan igazoltnak, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat. 

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Lőw Miklós

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a párizsi Nemzeti Közigazgatási Főiskolán, a legendás ENA-n szerzett diploma nélkül. Macron ennek akar véget vetni, noha maga is az ENA-ról került ki.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás