+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 28. csütörtök, 18:16
Szerdán a szlovák egészségügyi minisztérium egy nappal a kérvény beadása után jóváhagyta az ivermectin nevű orvosság terápiás használatát koronavírusos betegeken. Egyelőre ideiglenesen, fél évre. A gyógyszer megítélése Szlovákiában is ellentmondásos: miért lehet jó egy férgek elleni gyógyszer a koronavírusra?

A koronavírus-járvány kapcsán folyó számtalan vita egyike Magyarországon a invermectin nevű szer körül lángolt fel 2020 végén. Az ivermectint már a járvány kitörése után a koronavírus elleni potenciálisan hatékony szerként emlegették sok másikkal együtt. 

 

Az 1970-es években szintetizált ivermectint eleinte kizárólag az állatgyógyászatban használták, a fonálféreg okozta fertőzéseket kezelték vele, később a humángyógyászatban is hatásosnak bizonyult egyes parazita-fertőzésekkel szemben – emberen egyébként többnyire külsőleg, kenőcs formájában használják.

 

Az ivermectin esetében

 

azért merült fel, hogy a koronavírussal szemben is hatásos lehet, mert kutatók korábban megfigyelték, hogy akadályozza a HIV-vírus sejtekbe való transzportját.

 

A kutatók kíváncsiak voltak, hogy ha a HIV-re hat, akkor egy másik, hasonlóan működő vírus ellen is képes-e ugyanazt a hatást kiváltani.

 

Novemberben az Index két cikkben is határozottan méltatta az ivermectint mint a koronavírus-fertőzés ellen hatásos gyógyszert, amire a Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett válasz. Sarkadi Balázs, aki évek óta kutatja a vegyületet, többek között azt írja: „a Covid-19-betegségben az ivermectin nyilvánvalóan nem hatékony csodaszer”, ellenben

 

„rendkívül veszélyes lehet”, mert akár az idegrendszert is károsíthatja.

 

Az Index két cikke azóta már nem elérhető, a szerző pedig már nem dolgozik az Indexnél. 

 

Ellentmondásos megítélés

 

Az ivermectinnel kapcsolatban Szlovákiában sincs egyetértés sem a közvéleményben, sem a szakemberek között: orvosok egy csoportja már hosszabb ideje sürgette a koronavírus elleni engedélyezését – a Denník N szerint volt olyan orvos, aki külföldről rendelt ivermectin-gyógyszerrel kezelt is volna koronavírusos betegeket, ha a vámügy le nem foglalja a csomagokat. Az ivermectinnel kapcsolatban is feltűntek az összeesküvés-elméletek: a használatát ellenző szakembereket rendszeresen azzal vádolják meg, hogy a gyógyszergyártók lobbistái, miközben ők az ivermectin hatásosságát igazoló tanulmányokra várnak.

 

Szerdán Szlovákiában – ideiglenesen, fél évre – az egészségügyi minisztérium jóváhagyta az ivermectin alkalmazását a koronavírus-fertőzés kezelésére.

 

„Az orvosok Szlovákiában új gyógyszert kaptak kézhez a COVID-19 okozta megbetegedés elleni harcban”

 

– írja a minisztérium közleménye, ami azt is kiemeli, hogy a parazitaellenes gyógyszer – ami receptre a gyógyszertárakban is elérhető lesz – koronavírusos megbetegedés esetén is erős vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatását egyre több tanulmány támasztja alá. A közlemény példaként felsorol pár országot is, ahol már bejegyezték a gyógyszert – a minisztérium szerint ilyen Franciaország, az USA, Svédország és Norvégia –, valamint az is kiderül belőle, hogy az engedélyezést mindössze egy nappal korábban, kedden kérvényezték.

 

Gyors engedélyezés

 

Az Azonnali e-mailben megkereste a szlovák egészségügyi minisztériumot, valamint a kassai Šafárik Egyetem orvosi karának professzoránát, Ivan Schrétert is, aki az engedélyezést kérvényezte. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan értékelik az ivermectin ellentmondásos megítélését, illetve a koronavírus elleni használatának kritikáját. Azt is megkérdeztük, szokásos eljárásnak tekinthető-e, hogy már az engedélyezési kérvény benyújtásának másnapján jóváhagyja a minisztérium a gyógyszer használatát, illetve hogy mit várnak, milyen hatással lesz a járvány további alakulására az ivermectin használata.

 

A minisztérium a válaszában mindössze a már említett a közleményt továbbította nekünk, Schréter professzortól részletesebb választ kaptunk.

 

Ivan Schréter hagsúlyozta, hogy sem a Szlovák Infektológusok Társasága, sem a Szlovák Aneszteziológiai és Intenzív Terápia Társaság – aminek a kezdeményezésére kérvényezte az ivermectin használatának engedélyezését a COVID-19 fertőzés kezelésében – 

 

nem tartja az ivermectint olyan gyógyszernek, amihez ne kapcsolódna a toxicitás – vagyis a mérgezőképesség – kockázata.

 

Arra való tekintettel azonban, hogy hogy nem áll rendelkezésre egyértelműen hatásos gyógymód a koronavírus-fertőzésre, és miközben a kedvezőtlen járványhelyzet elhúzódott, az áldozatok száma pedig nőtt; az ivermectin hatásoságáról szóló információkra támaszkodva az említett társaságok képviselői egyetértettek abban, hogy

 

az ivermectinnel való gyógykezelés várható előnyei meghaladják a mellékhatások kockázatának aggályát.

 

Az ivermectintől Schréderék azt várják, hogy a használatával csökken az az idő, amíg a betegek állapotában javulás áll be, egyúttal a halálozási arányszám is mérséklődik. A professzor az engedélyezést sem tartja aránytalanul gyorsnak, azt ugyanis a szakmai körökben vita előzte meg, amibe az egészségügyi minisztériumot is bevonták.

 

Az Azonnalinak sikerült elérnie a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának docensét, egyben a Pozsonyi Egyetemi Kórház főorvosát, Július Hodosyt is. Hodosy

 

nem ért egyet azzal, hogy az ivermectint engedélyezték a koronavírus elleni gyógyszerként.

 

Mint az Azonnalival közölte, nem tartja kimondottan veszélyesnek az ivermectint, hiszen más gyógyszereknek is vannak mellékhatásaik, ráadásul az ivermectin pozitívuma, hogy régóta használják parazitaellenes szerként, így a mellékhatásai is ismertek. Ezek a prazitaellenes tabletta esetében, amit a covid ellen terveznek használni, az izom- és ízületi fájdalomtól, viszketéstől, ödémától, csalánfolttól, nyirokcsomó-gyulladástól, láztól kezdve a szédülésen, hányingeren és hányáson át a májkárosodásig, ritkább esetben gyomorfájásig, vérszegénységig, anorexiáig, légzési nézségekig, májgyulladásig terjedhetnek – sorolja a porfesszor.

 

Hiányzó adatok

 

Hodosy szerint nem is maga a gyógyszer veszélyes, hanem az indikáció, vagyis az, hogy

 

úgy akarják használni a koronavírus ellen, hogy eddig valami más ellen volt engedélyezve és használva.

 

Hasonló volt az antimalarikum hydroxychlorochin nevű, malária ellen általánosan és hatékonyan használt szer esete is – emlékeztet rá a professzor –, amihez nagy reményeket fűztek a koronavírus kapcsán is, végül azonban nemcsak hatástalannak bizonyult a covid ellen, hanem veszélyesnek is.

 

JÚLIUS HODOSY, A COMENIUS EGYETEM ORVOSI KARÁNAK DOCENSE NEM ÉRT EGYET AZ IVERMECTIN HASZNÁLATÁNAK JÓVÁHAGYÁSÁVAL. KÉP: FACEBOOK

 

Hodosy megemlítette a remdesivirt is, amit az elmondása szerint a WHO már nem javasol a koronavírus ellen és az FDA (az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) is feltételesen hagyta jóvá a használatát. A remdesivir esetében ráadásul egy kimondottan drága gyógyszerről van szó: egy kezelés költsége 3000 euró (több, mint egymillió forint) – mondja Hodosy. Egy olyan gyógyszer használatát, aminek a koronavírus elleni hatékonyságáról nem vagyunk meggyőződve, a professzor kidobott pénznek tartja, és szerinte ez igaz az ivermectinre is. (Az ivermectin egyébként a hétköznapi gyógyszerekhez hasonlóan olcsó, ezért is tartják az ellenzőit a gyógyszergyárak lobbistáinak – a szerk.)

 

Ha az ivermectin csodaszer lenne, már mindenki azt használná – hangsúlyozza a kutató. Hogy a használata milyen hatással lesz a járvány további alakulására, azt Hodosy addig nem tudja és nem akarja megbecsülni, amíg nem állnak rendelkezésre azok a tanulmányok, amik valósan mutatják, hogy mi a különbség az ivermectint használó és nem használó betegek között. Természetesen lesznek olyanok, akik kigyógyulnak az ivermectin használatával, és olyanok is, akik az ivermectin használata nélkül gyógyulnak ki a koronavírus-fertőzésből – hangsúlyozza a professzor –, a kérdés az, hogy e között a két csoport között lesz-e értékelhető különbség. Az orvos azt mondja,

 

amíg nem látja ezt a különbséget adatokkal alátámasztva, addig szkeptikus marad a ivermectinnel kapcsolatban.

 

Hodosy a ivermectin használatának egy nap alatti jóváhagyását sem tarja szokásos eljárásnak. Még ezekben az időkben is, amikor tényleg szükségünk van a vakcinára, az Európai Gyógyszerügynökség habozik jóváhagyni az AstraZeneca vakcináját és inkább még tanulmányozza a dokumentációt – és ez a gyógyszerek jóváhagyásának módja – mutat rá Hodosy. 

 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is Hodosyéhoz hasonló – és Ivan Schréterével ellentétes – álláspontot képvisel. Az OGYÉI decemberi közleményében „nem javasolja az ivermectin alkalmazását annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében”, ugyanis „pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre olyan statisztikusan igazolt, tényszerű adatok,

 

amelyek minden kétséget kizáróan alátámasztanák, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat”.

 

NYITÓKÉP: Rózsahegy (Ružomberok) barakkórházának ápolónői az első világháború alatt. Fortepan / Fortepan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás