Szlovákiában már ivermectinnel is szabad gyógyítani a koronavírust

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.28. 18:16

Szerdán a szlovák egészségügyi minisztérium egy nappal a kérvény beadása után jóváhagyta az ivermectin nevű orvosság terápiás használatát koronavírusos betegeken. Egyelőre ideiglenesen, fél évre. A gyógyszer megítélése Szlovákiában is ellentmondásos: miért lehet jó egy férgek elleni gyógyszer a koronavírusra?

Szlovákiában már ivermectinnel is szabad gyógyítani a koronavírust

A koronavírus-járvány kapcsán folyó számtalan vita egyike Magyarországon a invermectin nevű szer körül lángolt fel 2020 végén. Az ivermectint már a járvány kitörése után a koronavírus elleni potenciálisan hatékony szerként emlegették sok másikkal együtt. 

 

Az 1970-es években szintetizált ivermectint eleinte kizárólag az állatgyógyászatban használták, a fonálféreg okozta fertőzéseket kezelték vele, később a humángyógyászatban is hatásosnak bizonyult egyes parazita-fertőzésekkel szemben – emberen egyébként többnyire külsőleg, kenőcs formájában használják.

 

Az ivermectin esetében

 

azért merült fel, hogy a koronavírussal szemben is hatásos lehet, mert kutatók korábban megfigyelték, hogy akadályozza a HIV-vírus sejtekbe való transzportját.

 

A kutatók kíváncsiak voltak, hogy ha a HIV-re hat, akkor egy másik, hasonlóan működő vírus ellen is képes-e ugyanazt a hatást kiváltani.

 

Novemberben az Index két cikkben is határozottan méltatta az ivermectint mint a koronavírus-fertőzés ellen hatásos gyógyszert, amire a Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett válasz. Sarkadi Balázs, aki évek óta kutatja a vegyületet, többek között azt írja: „a Covid-19-betegségben az ivermectin nyilvánvalóan nem hatékony csodaszer”, ellenben

 

„rendkívül veszélyes lehet”, mert akár az idegrendszert is károsíthatja.

 

Az Index két cikke azóta már nem elérhető, a szerző pedig már nem dolgozik az Indexnél. 

Ellentmondásos megítélés

Az ivermectinnel kapcsolatban Szlovákiában sincs egyetértés sem a közvéleményben, sem a szakemberek között: orvosok egy csoportja már hosszabb ideje sürgette a koronavírus elleni engedélyezését – a Denník N szerint volt olyan orvos, aki külföldről rendelt ivermectin-gyógyszerrel kezelt is volna koronavírusos betegeket, ha a vámügy le nem foglalja a csomagokat. Az ivermectinnel kapcsolatban is feltűntek az összeesküvés-elméletek: a használatát ellenző szakembereket rendszeresen azzal vádolják meg, hogy a gyógyszergyártók lobbistái, miközben ők az ivermectin hatásosságát igazoló tanulmányokra várnak.

Szerdán Szlovákiában – ideiglenesen, fél évre – az egészségügyi minisztérium jóváhagyta az ivermectin alkalmazását a koronavírus-fertőzés kezelésére.

 

„Az orvosok Szlovákiában új gyógyszert kaptak kézhez a COVID-19 okozta megbetegedés elleni harcban”

 

– írja a minisztérium közleménye, ami azt is kiemeli, hogy a parazitaellenes gyógyszer – ami receptre a gyógyszertárakban is elérhető lesz – koronavírusos megbetegedés esetén is erős vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatását egyre több tanulmány támasztja alá. A közlemény példaként felsorol pár országot is, ahol már bejegyezték a gyógyszert – a minisztérium szerint ilyen Franciaország, az USA, Svédország és Norvégia –, valamint az is kiderül belőle, hogy az engedélyezést mindössze egy nappal korábban, kedden kérvényezték.

Gyors engedélyezés

Az Azonnali e-mailben megkereste a szlovák egészségügyi minisztériumot, valamint a kassai Šafárik Egyetem orvosi karának professzoránát, Ivan Schrétert is, aki az engedélyezést kérvényezte. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan értékelik az ivermectin ellentmondásos megítélését, illetve a koronavírus elleni használatának kritikáját. Azt is megkérdeztük, szokásos eljárásnak tekinthető-e, hogy már az engedélyezési kérvény benyújtásának másnapján jóváhagyja a minisztérium a gyógyszer használatát, illetve hogy mit várnak, milyen hatással lesz a járvány további alakulására az ivermectin használata.

A minisztérium a válaszában mindössze a már említett a közleményt továbbította nekünk, Schréter professzortól részletesebb választ kaptunk.

Ivan Schréter hagsúlyozta, hogy sem a Szlovák Infektológusok Társasága, sem a Szlovák Aneszteziológiai és Intenzív Terápia Társaság – aminek a kezdeményezésére kérvényezte az ivermectin használatának engedélyezését a COVID-19 fertőzés kezelésében – 

nem tartja az ivermectint olyan gyógyszernek, amihez ne kapcsolódna a toxicitás – vagyis a mérgezőképesség – kockázata.

Arra való tekintettel azonban, hogy hogy nem áll rendelkezésre egyértelműen hatásos gyógymód a koronavírus-fertőzésre, és miközben a kedvezőtlen járványhelyzet elhúzódott, az áldozatok száma pedig nőtt; az ivermectin hatásoságáról szóló információkra támaszkodva az említett társaságok képviselői egyetértettek abban, hogy

az ivermectinnel való gyógykezelés várható előnyei meghaladják a mellékhatások kockázatának aggályát.

Az ivermectintől Schréderék azt várják, hogy a használatával csökken az az idő, amíg a betegek állapotában javulás áll be, egyúttal a halálozási arányszám is mérséklődik. A professzor az engedélyezést sem tartja aránytalanul gyorsnak, azt ugyanis a szakmai körökben vita előzte meg, amibe az egészségügyi minisztériumot is bevonták.

Az Azonnalinak sikerült elérnie a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának docensét, egyben a Pozsonyi Egyetemi Kórház főorvosát, Július Hodosyt is. Hodosy

 

nem ért egyet azzal, hogy az ivermectint engedélyezték a koronavírus elleni gyógyszerként.

 

Mint az Azonnalival közölte, nem tartja kimondottan veszélyesnek az ivermectint, hiszen más gyógyszereknek is vannak mellékhatásaik, ráadásul az ivermectin pozitívuma, hogy régóta használják parazitaellenes szerként, így a mellékhatásai is ismertek. Ezek a prazitaellenes tabletta esetében, amit a covid ellen terveznek használni, az izom- és ízületi fájdalomtól, viszketéstől, ödémától, csalánfolttól, nyirokcsomó-gyulladástól, láztól kezdve a szédülésen, hányingeren és hányáson át a májkárosodásig, ritkább esetben gyomorfájásig, vérszegénységig, anorexiáig, légzési nézségekig, májgyulladásig terjedhetnek – sorolja a porfesszor.

 

Hiányzó adatok

Hodosy szerint nem is maga a gyógyszer veszélyes, hanem az indikáció, vagyis az, hogy

 

úgy akarják használni a koronavírus ellen, hogy eddig valami más ellen volt engedélyezve és használva.

 

Hasonló volt az antimalarikum hydroxychlorochin nevű, malária ellen általánosan és hatékonyan használt szer esete is – emlékeztet rá a professzor –, amihez nagy reményeket fűztek a koronavírus kapcsán is, végül azonban nemcsak hatástalannak bizonyult a covid ellen, hanem veszélyesnek is.

 

JÚLIUS HODOSY, A COMENIUS EGYETEM ORVOSI KARÁNAK DOCENSE NEM ÉRT EGYET AZ IVERMECTIN HASZNÁLATÁNAK JÓVÁHAGYÁSÁVAL. KÉP: FACEBOOK

 

Hodosy megemlítette a remdesivirt is, amit az elmondása szerint a WHO már nem javasol a koronavírus ellen és az FDA (az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet) is feltételesen hagyta jóvá a használatát. A remdesivir esetében ráadásul egy kimondottan drága gyógyszerről van szó: egy kezelés költsége 3000 euró (több, mint egymillió forint) – mondja Hodosy. Egy olyan gyógyszer használatát, aminek a koronavírus elleni hatékonyságáról nem vagyunk meggyőződve, a professzor kidobott pénznek tartja, és szerinte ez igaz az ivermectinre is. (Az ivermectin egyébként a hétköznapi gyógyszerekhez hasonlóan olcsó, ezért is tartják az ellenzőit a gyógyszergyárak lobbistáinak – a szerk.)

Ha az ivermectin csodaszer lenne, már mindenki azt használná – hangsúlyozza a kutató. Hogy a használata milyen hatással lesz a járvány további alakulására, azt Hodosy addig nem tudja és nem akarja megbecsülni, amíg nem állnak rendelkezésre azok a tanulmányok, amik valósan mutatják, hogy mi a különbség az ivermectint használó és nem használó betegek között. Természetesen lesznek olyanok, akik kigyógyulnak az ivermectin használatával, és olyanok is, akik az ivermectin használata nélkül gyógyulnak ki a koronavírus-fertőzésből – hangsúlyozza a professzor –, a kérdés az, hogy e között a két csoport között lesz-e értékelhető különbség. Az orvos azt mondja,

 

amíg nem látja ezt a különbséget adatokkal alátámasztva, addig szkeptikus marad a ivermectinnel kapcsolatban.

 

Hodosy a ivermectin használatának egy nap alatti jóváhagyását sem tarja szokásos eljárásnak. Még ezekben az időkben is, amikor tényleg szükségünk van a vakcinára, az Európai Gyógyszerügynökség habozik jóváhagyni az AstraZeneca vakcináját és inkább még tanulmányozza a dokumentációt – és ez a gyógyszerek jóváhagyásának módja – mutat rá Hodosy. 

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is Hodosyéhoz hasonló – és Ivan Schréterével ellentétes – álláspontot képvisel. Az OGYÉI decemberi közleményében „nem javasolja az ivermectin alkalmazását annak eredeti javallatától eltérő betegségek kezelésében”, ugyanis „pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre olyan statisztikusan igazolt, tényszerű adatok,

 

amelyek minden kétséget kizáróan alátámasztanák, hogy a gyógyszer alkalmazásakor a várható előnyök felülmúlják a kockázatokat”.

NYITÓKÉP: Rózsahegy (Ružomberok) barakkórházának ápolónői az első világháború alatt. Fortepan / Fortepan

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek