+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 9. kedd, 12:40
Hiába számít kulcsminisztériumnak a belügy, hiába gazdálkodik évi 1522 milliárd forintból, a román rendőrségnek még várni kell a beruházásokra.

Hétfőn este a nemzeti liberális román belügyminiszter, Lucian Bode úgy nyilatkozott, hogy

 

az ország körülbelül háromezer rendőrőrséből ezernek kinti, kertvégi illemhelye – ismertebb nevén fabudija – van.

 

Valami ilyesmije, mint ebben a videóban:

 

 

Romániában annak ellenére, hogy a belügyet kulcsminisztériumként kezelik, évekig elhanyagolták a rendőrség és tűzoltóság infrastruktúrájának a felújítását. A belügyminiszter szerint jelenleg

 

a minisztérium büdzséjének 76 százaléka a több, mint 125 ezer alkalmazott fizetésére megy el,

 

a fennmaradó összegből pedig nagyberuházásokra nem futja.

 

2020-ban a román belügyminisztérium 20,6 milliárd lejből, vagyis 1 522 milliárd forintból működött.

 

A belügyminisztérium ebből az összegből kellett az összes, alá tartozó intézmény működését fedezze: így a rendőrséget, tűzoltóságot, csendőrséget, határőrséget, a sürgősségi vészhelyzetek igazgatóságát – amely igazán a koronavírus-járvány közepette kapott nagy sajtófigyelmet –, de még levéltárakat is. Romániában ugyanis a központi nemzeti levéltár és annak fiókintézményei mind a belügyminisztérium alárendeltségébe tartoznak.

 

Noha a gigantikus költségvetés ellenére azt hihetnénk, nem tartozik a belügy alárendeltsége alá a román belföldi titkosszolgálat, a SRI. Az Európa egyik legnagyobb apparátusával rendelkező titkosszolgálat 2020-ban 2,7 milliárd lejből, vagyis 204 milliárd forintból működött.

 

Az alkalmazottak fizetésére 1,5 milliárd lejt, vagyis 111 milliárd forintot költöttek, amely a költségvetés 54 százaléka volt.

 

A BELÜGY ALÁ TARTOZÓ KÖZPONTI TÖRTÉNETI LEVÉLTÁR BUKARESTBEN, A HÍRES CIȘMIGIU PARKKAL SZEMBEN. FOTÓ: MUNTEANU ANCA / WIKIMEDIA COMMONS

 

A román belügyminiszter sajtótájékoztatóján még azt is elmondta, hogy 2021-ben igyekeznek 500 millió euró (180 milliárd forintnyi) európai uniós pénzt is lehívni, hogy a belügy vidéki infrastuktúráját modernizálhassák. Mint mondta: „Nemrég vidéken jártam egy rendőrőrsön, és elborzadtam.

 

Háromezer rendőrőrsünk van körülbelül, ebből kétezer vidéken és ebből vagy ezernek kinti, kertvégi illemhelye van, kétszáznak pedig – pontosabban 178-nak – egyáltalán nincs illemhelye.”

 

A román rendőrség modernizálása már tavaly elkezdődött. Beszámoltunk arról, hogy most épp a nemzeti színű, piros-sárga-kék csíkozású rendőrautókat cserélik le új kék-sárga csíkozású Daciákra, amelyeket a Pitești melletti mioveni-i Dacia-gyár állítja majd elő. Ezzel a hazai autóipart is támogatni kívánja az ország.

 

Egyébként Romániában nemcsak a rendőrség, hanem a társadalom egy nem kis része is nélkülözi azt a luxust, hogy ha hív a természet, akkor azt decens, európai körülmények között lehessen elvégezni. A ország lakásállományának 24,2 százaléka nem rendelkezett benti illemhellyel: hogy ez a szám mekkora, jól mutatja, hogy az EU-átlag mindössze 3,7 százalék.

 

NYITÓKÉP: Román rendőrség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás