+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 21. csütörtök, 08:14
Az ország miniszterelnöke azt is kiemeli, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást. A gazdaságukat jelentős részt a turizmusra építő Görögország és Portugália mellett Málta is kiváltaná a határon most elvileg kötelező vírustesztelést a vakcinaokmánnyal.

Újabb EU-s tagállami vezető csatlakozott az oltásútlevelet követelők táborához, írja a Politico hírlevele. Görögország és a EU soros elnöki tisztet is betöltő Portugália vezetője után most Málta miniszterelnöke, Robert Abela írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amelyben sürgeti egy vakcinaokmány bevezetését.

 

A hírlevél idéz Abela január 19-i leveléből:

 

„Megérett az idő arra, hogy az EU kifejlessze az EU-s vakcinaigazoló iratot.”

 

Abela szerint az okmány fontos közegészségügyi eszköz lenne leginkább a határátkelés területén, de nemzeti és EU-s szinten is hasznos szerepük lenne, írta a levélben, amit azzal együtt,

 

hogy legyen-e ilyen közös EU-s okmány, a tagállami vezetők egy csütörtöki videókonferencián fognak megvitatni.

 

A Politico megjegyzi, hogy nem meglepő, hogy Málta csatlakozott a vakcinaútlevelet követelő két másik országhoz, akik a vakcinaútlevéllel váltanák ki a határátlépéshez szükséges negatív tesztet, ami Máltán létfontosságú a légiközlekedés, a turizmus és az ország szigetjellege miatt is. Abela szerint ezt a területet hasznos lenne uniós szinten szabályozni. 

 

Abela arra is felhívja a figyelmet, hogy az okmánynak elő kell segítenie az emberek szabad mozgását, nem lenne jó, ha kizárnák azokat, akiknek nincs ilyen,

 

olyan eszköz kell legyen, ami bátorítja a szabad mozgást, nem pedig olyan, ami újabb akadályokat hoz létre.

 

A magyar kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy héttel ezelőtt annyit mondott a témában a Kormányinfón, hogy szeretnék megvárni az EU-s döntést, és utána döntenek a magyar álláspontról. 

 

Itt az Azonnalin hosszú vita bontakozott ki az oltásról, a vakcinaútlevélről, és újrainduló podcastunkban, a Helyzetben is kiemelt helyet kapott a kérdés.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás