Málta is egységes EU-s vakcinaokmányt követel

2021.01.21. 08:14

Az ország miniszterelnöke azt is kiemeli, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást. A gazdaságukat jelentős részt a turizmusra építő Görögország és Portugália mellett Málta is kiváltaná a határon most elvileg kötelező vírustesztelést a vakcinaokmánnyal.

Málta is egységes EU-s vakcinaokmányt követel

Újabb EU-s tagállami vezető csatlakozott az oltásútlevelet követelők táborához, írja a Politico hírlevele. Görögország és a EU soros elnöki tisztet is betöltő Portugália vezetője után most Málta miniszterelnöke, Robert Abela írt levelet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, amelyben sürgeti egy vakcinaokmány bevezetését.

A hírlevél idéz Abela január 19-i leveléből:

„Megérett az idő arra, hogy az EU kifejlessze az EU-s vakcinaigazoló iratot.”

Abela szerint az okmány fontos közegészségügyi eszköz lenne leginkább a határátkelés területén, de nemzeti és EU-s szinten is hasznos szerepük lenne, írta a levélben, amit azzal együtt,

hogy legyen-e ilyen közös EU-s okmány, a tagállami vezetők egy csütörtöki videókonferencián fognak megvitatni.

A Politico megjegyzi, hogy nem meglepő, hogy Málta csatlakozott a vakcinaútlevelet követelő két másik országhoz, akik a vakcinaútlevéllel váltanák ki a határátlépéshez szükséges negatív tesztet, ami Máltán létfontosságú a légiközlekedés, a turizmus és az ország szigetjellege miatt is. Abela szerint ezt a területet hasznos lenne uniós szinten szabályozni. 

Abela arra is felhívja a figyelmet, hogy az okmánynak elő kell segítenie az emberek szabad mozgását, nem lenne jó, ha kizárnák azokat, akiknek nincs ilyen,

olyan eszköz kell legyen, ami bátorítja a szabad mozgást, nem pedig olyan, ami újabb akadályokat hoz létre.

A magyar kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy héttel ezelőtt annyit mondott a témában a Kormányinfón, hogy szeretnék megvárni az EU-s döntést, és utána döntenek a magyar álláspontról. 

Itt az Azonnalin hosszú vita bontakozott ki az oltásról, a vakcinaútlevélről, és újrainduló podcastunkban, a Helyzetben is kiemelt helyet kapott a kérdés.

NYITÓKÉP: Fortepan / Urbán Tamás

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek