Uniós pénzből vehettünk volna covid-teszteket, de nincs nyoma, hogy a kormány élt a lehetőséggel

Szerző: Kósa András
2022.01.06. 11:43

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint 500 ezer gyorstesztet is kaptunk az EU-tól tavaly, de arról sincs semmilyen információ, hogy ezekkel mit csinált a kormány.

Uniós pénzből vehettünk volna covid-teszteket, de nincs nyoma, hogy a kormány élt a lehetőséggel

Jelentős uniós forrást kapott a magyar kormány arra, hogy olcsón vagy akár ingyenesen biztosítson az utazási korlátozások miatt szükséges covid-teszteket a magyar polgárok számára, de erről titkolóznak és azt sem tudni, hogy végül mire költötték az erre szolgáló közel 900 milliós keretet – mondta az Európai Bizottságtól kapott hivatalos tájékoztatásra hivatkozva brüsszeli online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Az MSZP-P európai politikusa ezért levélben keresi meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az ügy kivizsgálására és az uniós pénz felhasználásának tételes elszámolására szólítsa fel a kormányfőt.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy amikor az Európai Parlament tárgyalta az egységes uniós covid-igazolvány rendszerének létrehozását, akkor – többek között a magyar képviselő kezdeményezésére –

a csomag része lett egy olyan 100 millió eurós támogatási keret is, amelyből a tagállamok azoknak a polgáraiknak tudnak kedvezményes vagy ingyen covid-teszteket biztosítani, akiknek az utazási korlátozások miatt erre szüksége van;

például az egészségügyi okokból oltást nem kapott, vagy egyelőre csak egy vakcinát felvett, esetleg az uniós covid-igazolvány részeként el nem fogadott keleti oltóanyagokkal oltott személyek. Ujhelyi szerint sok százezer magyart érint a folyamatos tesztelési kötelezettség, a külföldön tanuló diákokat, az ingázókat, a családlátogatókat vagy épp a munkakörük miatt rendszeres határátlépésre kényszerű dolgozókat, például a fuvarozókat.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a hivatkozott uniós keretből

Magyarország számára egészen pontosan 2,3 millió eurónyi (nagyságrendileg 900 millió forintnyi) forrás állt rendelkezésre, azonban arról a magyar kormány eddig nem adott tájékoztatást, hogy mennyit és miként költött el ebből a keretből.

Az Európai Bizottság még 2021 júniusában értesítette a tagállamokat erről a lehetőségről, július végén pedig már a szerződéseket is megkötötte és minden résztvevő tagállamnak 70 százaléknyi előleget is hozzáférhetővé tett.

A szocialista EP-képviselő tájékoztatása szerint az Európai Bizottság átalányösszeget is előírt a tesztek beszerzésére: a gyorstesztek esetében 13 eurót, a PCR-teszteknél 40 eurót határozott meg; ez utóbbi egyébként átszámolva alacsonyabb, mint a jelenleg érvényben lévő magyar hatósági ár.

Ujhelyi szerint ha a teljes összeget felhasználták, akkor akár 60 ezer magyar állampolgár kaphatott volna ingyen PCR-tesztet, vagy harmad-negyedáron ennek többszöröse.

Az MSZP-P európai politikusa bejelentette, hogy a mai napon levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a hivatkozott uniós forrás tételes felhasználásáról és elszámolásáról tájékoztatást kapjon a magyar nyilvánosság.

Ugyancsak választ vár az MSZP politikusa arra is, hogy az Európai Unió által – egy másik támogatási program keretében – még tavaly tavasszal Magyarország számára küldött 500 ezer rapid gyorstesztet miként használta fel a kormányzat.

NYITÓKÉP: dronepicr / Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek