+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 20. szerda, 15:22
A zöld baloldaliak szerint a járvány miatti válság kezelésében is segítene a négynapos munkahét, aminek egyébként is van létjogosultsága. Kocsis-Cake Olivio azonban nem számít a kormány támogatására, mint mondta, a Fidesz és Orbánék a multik javaslatait szokták bevinni a parlamentbe.

Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd a kormánynak – egyelőre csak a veszélyhelyzet idejére. A zöld baloldaliak nemzetközi példákra hivatkozva azt mondják, a négynapos munkahét növeli a hatékonyságot és a termelékenységet, emellett a dolgozók munkamoráljára is kedvező hatással van.

 

A koronavírus-járvány eleve átalakította a munkavégzési szokásokat, és megmutatta, hogy otthonról is lehet hatékonyan dolgozni; a Párbeszéd szerint ugyanilyen hatása lenne a négynapos munkahétnek is, ami a válság átvészelésében is segítséget jelenthet. A részletekről a javaslat egyik benyújtóját, Kocsis-Cake Oliviót kérdeztük.

 

Egyelőre a veszélyhelyzet időszakára javasolják bevezetni a négynapos munkahetet. Hogyan segítené ez a változás a válság kezelését?

 

Nagyon sok terhet rak a szülőkre az, hogy az általános iskolások otthon vannak és otthonról tanulnak. A plusz egy szabadnap már csak abban is segítene, hogy a szülők jobban el tudják egymás között osztani, hogy melyikük mikor marad otthon a gyerekkel. A munkaszervezés járvány miatti átalakulása pedig azt mutatta meg, hogy

 

nem kell minden nap reggel nyolctól délután négyig bent lenni a munkahelyen ahhoz, hogy el legyen végezve a munka,

 

hanem rengeteg dolog megoldható távmunkából. Otthonról dolgozva sokkal jobban össze lehet sűríteni a teendőket – ez is egy indok amellett, hogy egy nappal kevesebbet dolgozzunk.

 

Mekkora változást jelentene ez a cégek és a munkavállalók életében?

 

Ne felejtsük el, hogy kétszáz éve minden egyes nap kellett dolgozni, aztán

 

szépen lassan a szakszervezetek, a különböző mozgalmak kiharcolták, hogy legyen egy szabadnap, aztán lett két szabadnap.

 

Egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy a jövőben három szabadnap legyen – és remélem, hogy ez nem évtizedek, hanem legfeljebb évek kérdése. 

 

KOCSIS-CAKE OLIVIO. A KÉP FORRÁSA: FACEBOOK

 

Új-Zélandon vagy Németországban már több cég kipróbálta a négynapos munkahetet, és egyáltalán nem esett vissza a termelésük, a munka hatékonysága. Felmérések igazolják, hogy az otthonról végzett munka akár 30 százalékkal is hatékonyabb lehet, vagyis ugyanaz a munka rövidebb idő alatt elvégezhető, az egy plusz szabadnapot könnyedén ledolgozzák a többi négy nap alatt. 

 

Nem lennének negatív hatásai a négynapos munkahét bevezetésének akár a munkavállalókra, akár a munkáltatókra nézve?

 

A törvényjavaslatba nagyon sok garanciát beleraktunk. Egyfelől

 

senki nem kereshet kevesebbet, mint korábban:

 

az egy órára számított alapbért 1,25-ös szorzóval korrigálnánk. Kimondottan tiltanánk a munkaszerződések bármilyen módosítását, ami azt eredményezné, hogy a munkavállaló kevesebbet keres, mint korábban.

 

Másrész a munkáltatónak is biztosítanánk rugalmasságot a munkaidő beosztásában, hogy ne érje a cégét hátrány.

 

A munkáltató dönthetné el, hogy mikor legyen a harmadik pihenőnap,

 

vagy arra is lenne lehetősége, hogy heti öt munkanapot osszon be úgy, hogy az alkalmazottai négy nap hét órát dolgoznának, egy nap pedig négy órát. A munkáltatónak 15 napot biztosítanánk arra, hogy felkészüljön az új munkaidő-beosztás bevezetésére, és ha ezzel kapcsolatban költségek merülnének fel, arra kérhetnének állami támogatást. 

 

Van már magyar cég is, ami alkalmazza a négynapos munkahetet. Ha erre van lehetőség, akkor biztosan szükséges lenne kötelezővé tenni?

 

Nem azzal indítanánk, hogy főszabállyá tesszük a négynapos munkahetet. Mi pont azért javasoljuk, hogy a veszélyhelyzet alatt legyen bevezetve,

 

mert ez alatt az idő alatt ki lehetne próbálni, le lehetne tesztelni, meg lehetne nézni, hogy működik-e a gyakorlatban,

 

vagy totál hülyeség az egész. Ha működik, akkor a veszélyhelyzet után, amikor a gazdaság visszatér a normális működésbe, fokozatosan be lehetne vezetni. A Párbeszéd célja ugyanis az, hogy Magyarországon előbb-utóbb négynapos munkahét legyen. 

 

Mikor várható döntés a javaslatukról?

 

A javaslatot decemberben nyújtottuk be, a parlament február közepén indul újra, azt követően derül ki, hogy egyáltalán bizottság elé kerül-e.

 

Mire számítanak, támogatni fogja a kormánytöbbség a négynapos munkahét ötletét?

 

Nem hiszem,

 

a kormány általában a nagyobb multinacionális cégek javaslatait szokta bevinni a parlamentbe.

 

A multik meg a négynapos munkahetet valószínűleg nem támogatnák, mert nekik ez egyrészt macera, másrész a munkavállalók jogainak kiszélesítése. A cégek számára nyilván nyűg lenne az átállás egy új rendszerre, pedig hosszú távon nekik is kifizetődő lenne a négynapos munkahét, hiszen növekedne a termelékenységük.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Kádas Tibor

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás