Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd. Hogy nézne ez ki?

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.20. 15:22

A zöld baloldaliak szerint a járvány miatti válság kezelésében is segítene a négynapos munkahét, aminek egyébként is van létjogosultsága. Kocsis-Cake Olivio azonban nem számít a kormány támogatására, mint mondta, a Fidesz és Orbánék a multik javaslatait szokták bevinni a parlamentbe.

Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd. Hogy nézne ez ki?

Négynapos munkahét bevezetését javasolja a Párbeszéd a kormánynak – egyelőre csak a veszélyhelyzet idejére. A zöld baloldaliak nemzetközi példákra hivatkozva azt mondják, a négynapos munkahét növeli a hatékonyságot és a termelékenységet, emellett a dolgozók munkamoráljára is kedvező hatással van.

 

A koronavírus-járvány eleve átalakította a munkavégzési szokásokat, és megmutatta, hogy otthonról is lehet hatékonyan dolgozni; a Párbeszéd szerint ugyanilyen hatása lenne a négynapos munkahétnek is, ami a válság átvészelésében is segítséget jelenthet. A részletekről a javaslat egyik benyújtóját, Kocsis-Cake Oliviót kérdeztük.

Egyelőre a veszélyhelyzet időszakára javasolják bevezetni a négynapos munkahetet. Hogyan segítené ez a változás a válság kezelését?

Nagyon sok terhet rak a szülőkre az, hogy az általános iskolások otthon vannak és otthonról tanulnak. A plusz egy szabadnap már csak abban is segítene, hogy a szülők jobban el tudják egymás között osztani, hogy melyikük mikor marad otthon a gyerekkel. A munkaszervezés járvány miatti átalakulása pedig azt mutatta meg, hogy

 

nem kell minden nap reggel nyolctól délután négyig bent lenni a munkahelyen ahhoz, hogy el legyen végezve a munka,

 

hanem rengeteg dolog megoldható távmunkából. Otthonról dolgozva sokkal jobban össze lehet sűríteni a teendőket – ez is egy indok amellett, hogy egy nappal kevesebbet dolgozzunk.

Mekkora változást jelentene ez a cégek és a munkavállalók életében?

Ne felejtsük el, hogy kétszáz éve minden egyes nap kellett dolgozni, aztán

 

szépen lassan a szakszervezetek, a különböző mozgalmak kiharcolták, hogy legyen egy szabadnap, aztán lett két szabadnap.

 

Egyáltalán nem ördögtől való gondolat, hogy a jövőben három szabadnap legyen – és remélem, hogy ez nem évtizedek, hanem legfeljebb évek kérdése. 

KOCSIS-CAKE OLIVIO. A KÉP FORRÁSA: FACEBOOK

Új-Zélandon vagy Németországban már több cég kipróbálta a négynapos munkahetet, és egyáltalán nem esett vissza a termelésük, a munka hatékonysága. Felmérések igazolják, hogy az otthonról végzett munka akár 30 százalékkal is hatékonyabb lehet, vagyis ugyanaz a munka rövidebb idő alatt elvégezhető, az egy plusz szabadnapot könnyedén ledolgozzák a többi négy nap alatt. 

Nem lennének negatív hatásai a négynapos munkahét bevezetésének akár a munkavállalókra, akár a munkáltatókra nézve?

A törvényjavaslatba nagyon sok garanciát beleraktunk. Egyfelől

 

senki nem kereshet kevesebbet, mint korábban:

 

az egy órára számított alapbért 1,25-ös szorzóval korrigálnánk. Kimondottan tiltanánk a munkaszerződések bármilyen módosítását, ami azt eredményezné, hogy a munkavállaló kevesebbet keres, mint korábban.

Másrész a munkáltatónak is biztosítanánk rugalmasságot a munkaidő beosztásában, hogy ne érje a cégét hátrány.

 

A munkáltató dönthetné el, hogy mikor legyen a harmadik pihenőnap,

vagy arra is lenne lehetősége, hogy heti öt munkanapot osszon be úgy, hogy az alkalmazottai négy nap hét órát dolgoznának, egy nap pedig négy órát. A munkáltatónak 15 napot biztosítanánk arra, hogy felkészüljön az új munkaidő-beosztás bevezetésére, és ha ezzel kapcsolatban költségek merülnének fel, arra kérhetnének állami támogatást. 

Van már magyar cég is, ami alkalmazza a négynapos munkahetet. Ha erre van lehetőség, akkor biztosan szükséges lenne kötelezővé tenni?

Nem azzal indítanánk, hogy főszabállyá tesszük a négynapos munkahetet. Mi pont azért javasoljuk, hogy a veszélyhelyzet alatt legyen bevezetve,

 

mert ez alatt az idő alatt ki lehetne próbálni, le lehetne tesztelni, meg lehetne nézni, hogy működik-e a gyakorlatban,

 

vagy totál hülyeség az egész. Ha működik, akkor a veszélyhelyzet után, amikor a gazdaság visszatér a normális működésbe, fokozatosan be lehetne vezetni. A Párbeszéd célja ugyanis az, hogy Magyarországon előbb-utóbb négynapos munkahét legyen. 

Mikor várható döntés a javaslatukról?

A javaslatot decemberben nyújtottuk be, a parlament február közepén indul újra, azt követően derül ki, hogy egyáltalán bizottság elé kerül-e.

Mire számítanak, támogatni fogja a kormánytöbbség a négynapos munkahét ötletét?

Nem hiszem,

 

a kormány általában a nagyobb multinacionális cégek javaslatait szokta bevinni a parlamentbe.

 

A multik meg a négynapos munkahetet valószínűleg nem támogatnák, mert nekik ez egyrészt macera, másrész a munkavállalók jogainak kiszélesítése. A cégek számára nyilván nyűg lenne az átállás egy új rendszerre, pedig hosszú távon nekik is kifizetődő lenne a négynapos munkahét, hiszen növekedne a termelékenységük.

 

NYITÓKÉP: Fortepan / Kádas Tibor

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek