Milyen cégekben vannak érdekeltségei a koronavírus-járvány arcainak?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.27. 12:26

Merkely Béla öt jól menő céget visz, Szlávik János csak egyet, és az is veszteséges – őt viszont pont a pandémia húzhatja ki a bajból. Müller Cecília sem panaszkodhat, Győrfi Pál pedig pont a járvány alatt kezd családi vállalkozásba.

Milyen cégekben vannak érdekeltségei a koronavírus-járvány arcainak?

A járvány sok szakember karrierjét az egekbe repítette: naponta látjuk őket a tévében, videókban, és nem lehet úgy görgetni a hírfolyamunkban, hogy egyikük-másikuk ne jöjjön szembe velünk. A koronavírus-járvány elleni védekezés arcai azonban vagy megvoltak a pandémia előtt is, vagy éppen a járvány ad nekik lehetőséget nagyot szakítani – mutat rá a Menedzsment Fórum cikke.

Merkely Béla már a járvány előtt tanácsokat adott az AstraZenecának

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora például öt cégben is megjelenik tulajdonosként. Ezek közül a legnagyobb a családi vállalkozásként működő a Cardio-Dent Kft., ami 2019-ben 65,6 millió forint bevétel mellett tisztán 34 millió forintot termelt az Mfor cikke alapján, sőt – korábbi felhalmozott eredménnyel kiegészítve –

Merkelyék 2019-ben 84 millió forintos osztalékot is ki tudtak fizetni maguknak.

Maga a cég egyébként természettudományi és műszaki kutatást, fejlesztést végez, de tevékenykedik oktatásban és járóbeteg-ellátásban is.

Ezen felül Merkely a többségi tulajdonosa a Merkely-Cardiosport Kft.-nek, ami a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele mellett sporttevékenységgel, oktatással, kutatással és járóbeteg-ellátással is foglalkozik, és aminek 2019-es 50,3 millió forintos bevétele 48 millió forintnyi profitot hozott.

Érdekesség az Mfor szerint, hogy a cégnek 2019-ben volt bevétele a multinacionális AstraZeneca vállalatcsoporthoz tartozó AstraZeneca Kft-től is:

Merkelyék 2018-ban és 2019-ben 350 ezer, illetve 700 ezer forint értékben adtak tanácsot az AstraZeneca Kft-nek.

Ahogy az Mfor írja: Merkely „még három társaságban érdekelt: a 2019-ben alapított 3D Guide Kft.-ben, a 2017-es születésű Chemical Agent Invest Zrt.-ben (nincs bevétel), valamint a 2020 augusztusában életre hívott Techstream Lab Kft.-ben”.

Szlávik János meglátta a lehetőséget az antigén gyorstesztekben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – Merkelyvel ellentétben – csupán egyetlen cégben, a Hepar Kft.-ben tulajdonos: ott 50 százalék feletti részesedése van. Ez a cég 2019-ben 18,5 milliós bevételt hozott, de összességében még így is némi veszteséggel zárta azt az évet.

A Hepar viszont másik két céget is tulajdonol: az egyik a gyógyszerészeti- és orvosi adatbázisok, valamint szakértői rendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó MDD 2002 Kft.

A cégnek hiába volt 2019-ben 40,3 millió forintos bevétele, így is 8,2 milliós veszteséget termelt.

Nem áll jól a szénája Szláviknak a Hepar másik tulajdonolt cégében sem: a MeDiRatio Kft.-nek 2019-ben még egymillió forintos forgalma sem volt. Az Mfor szerint azonban a koronavírus-járvány új lehetőségeket nyitott meg 2020-ban a MeDiRatio előtt: szolgáltatási portfóliójába NoCoVid eszközök néven olyan oktatóanyagok és rizikófelmérő kérdőívek kerültek be, amik a munkaadók számára kínálnak lehetőséget arra, hogy csökkentsék dolgozóik megfertőződésének esélyét. Ezen felül

a MeDiRatio koronavírus antigén gyorsteszteket is kínál már eladásra – a legkisebb kiszerelés ebből 25 darab gyorstesztet tartalmaz 37 500 forintos áron.

Müller Cecília és férje nem panaszkodhat

Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont tényleg csak egyetlen cégben érdekelt – a járóbeteg-ellátással foglalkozó UNI-MED Bt.-ben tagsággal bír mind ő, mind férje, Zseli József. Az Mfor stabilnak értékeli a társaságot: 2019-ben 32,3 millió forintos bevétel mellett 9,1 millió forintos nyereségük volt.

Győrfi Pálról, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéről pedig a hvg360 derítette ki, hogy „feleségével közös családi vállalkozást indított Panda Consulting Kft. néven, amely elsősorban oktatással fog foglalkozni, de bejegyzett tevékenységei között szerepel a reklámügynökségi munka és az előadó-művészet is.”

Az Mfor cikke ide kattintva olvasható.

A járványszakértők a vállalkozásaikkal ellentétben nem voltak a topon, amikor a pandémiával kapcsolatban tettek előrejelzéseket. Össze is szedtük a hét legrosszabbul öregedő szakértői idézetet.

MONTÁZS: Koronavirus.gov.hu (Szlávik János), az M5 YouTube-csatornája (Merkely Béla), Magyarország Kormányának YouTube-csatornája (Győrfi Pál), Orbán Viktor Facebook-oldala (Müller Cecília)

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek