+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 27. szombat, 12:26
Merkely Béla öt jól menő céget visz, Szlávik János csak egyet, és az is veszteséges – őt viszont pont a pandémia húzhatja ki a bajból. Müller Cecília sem panaszkodhat, Győrfi Pál pedig pont a járvány alatt kezd családi vállalkozásba.

A járvány sok szakember karrierjét az egekbe repítette: naponta látjuk őket a tévében, videókban, és nem lehet úgy görgetni a hírfolyamunkban, hogy egyikük-másikuk ne jöjjön szembe velünk. A koronavírus-járvány elleni védekezés arcai azonban vagy megvoltak a pandémia előtt is, vagy éppen a járvány ad nekik lehetőséget nagyot szakítani – mutat rá a Menedzsment Fórum cikke.

 

Merkely Béla már a járvány előtt tanácsokat adott az AstraZenecának

 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora például öt cégben is megjelenik tulajdonosként. Ezek közül a legnagyobb a családi vállalkozásként működő a Cardio-Dent Kft., ami 2019-ben 65,6 millió forint bevétel mellett tisztán 34 millió forintot termelt az Mfor cikke alapján, sőt – korábbi felhalmozott eredménnyel kiegészítve –

 

Merkelyék 2019-ben 84 millió forintos osztalékot is ki tudtak fizetni maguknak.

 

Maga a cég egyébként természettudományi és műszaki kutatást, fejlesztést végez, de tevékenykedik oktatásban és járóbeteg-ellátásban is.

 

Ezen felül Merkely a többségi tulajdonosa a Merkely-Cardiosport Kft.-nek, ami a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele mellett sporttevékenységgel, oktatással, kutatással és járóbeteg-ellátással is foglalkozik, és aminek 2019-es 50,3 millió forintos bevétele 48 millió forintnyi profitot hozott.

 

Érdekesség az Mfor szerint, hogy a cégnek 2019-ben volt bevétele a multinacionális AstraZeneca vállalatcsoporthoz tartozó AstraZeneca Kft-től is:

 

Merkelyék 2018-ban és 2019-ben 350 ezer, illetve 700 ezer forint értékben adtak tanácsot az AstraZeneca Kft-nek.

 

Ahogy az Mfor írja: Merkely „még három társaságban érdekelt: a 2019-ben alapított 3D Guide Kft.-ben, a 2017-es születésű Chemical Agent Invest Zrt.-ben (nincs bevétel), valamint a 2020 augusztusában életre hívott Techstream Lab Kft.-ben”.

 

Szlávik János meglátta a lehetőséget az antigén gyorstesztekben

 

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – Merkelyvel ellentétben – csupán egyetlen cégben, a Hepar Kft.-ben tulajdonos: ott 50 százalék feletti részesedése van. Ez a cég 2019-ben 18,5 milliós bevételt hozott, de összességében még így is némi veszteséggel zárta azt az évet.

 

A Hepar viszont másik két céget is tulajdonol: az egyik a gyógyszerészeti- és orvosi adatbázisok, valamint szakértői rendszerek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó MDD 2002 Kft.

 

A cégnek hiába volt 2019-ben 40,3 millió forintos bevétele, így is 8,2 milliós veszteséget termelt.

 

Nem áll jól a szénája Szláviknak a Hepar másik tulajdonolt cégében sem: a MeDiRatio Kft.-nek 2019-ben még egymillió forintos forgalma sem volt. Az Mfor szerint azonban a koronavírus-járvány új lehetőségeket nyitott meg 2020-ban a MeDiRatio előtt: szolgáltatási portfóliójába NoCoVid eszközök néven olyan oktatóanyagok és rizikófelmérő kérdőívek kerültek be, amik a munkaadók számára kínálnak lehetőséget arra, hogy csökkentsék dolgozóik megfertőződésének esélyét. Ezen felül

 

a MeDiRatio koronavírus antigén gyorsteszteket is kínál már eladásra – a legkisebb kiszerelés ebből 25 darab gyorstesztet tartalmaz 37 500 forintos áron.

 

Müller Cecília és férje nem panaszkodhat

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos viszont tényleg csak egyetlen cégben érdekelt – a járóbeteg-ellátással foglalkozó UNI-MED Bt.-ben tagsággal bír mind ő, mind férje, Zseli József. Az Mfor stabilnak értékeli a társaságot: 2019-ben 32,3 millió forintos bevétel mellett 9,1 millió forintos nyereségük volt.

 

Győrfi Pálról, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéről pedig a hvg360 derítette ki, hogy „feleségével közös családi vállalkozást indított Panda Consulting Kft. néven, amely elsősorban oktatással fog foglalkozni, de bejegyzett tevékenységei között szerepel a reklámügynökségi munka és az előadó-művészet is.”

 

Az Mfor cikke ide kattintva olvasható.

 

A járványszakértők a vállalkozásaikkal ellentétben nem voltak a topon, amikor a pandémiával kapcsolatban tettek előrejelzéseket. Össze is szedtük a hét legrosszabbul öregedő szakértői idézetet.

 

MONTÁZS: Koronavirus.gov.hu (Szlávik János), az M5 YouTube-csatornája (Merkely Béla), Magyarország Kormányának YouTube-csatornája (Győrfi Pál), Orbán Viktor Facebook-oldala (Müller Cecília)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás