+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 16. szombat, 19:44
A CDU szombati elnökválasztásán kevesebb, mint 60 szavazattal alulmaradt Friedrich Merznek aznap egy másik kudarcot is el kellett szenvednie. Visszautasították az ajánlatát, miszerint gazdasági miniszter lenne.

Friedrich Merz 2018-ban tért vissza a CDU politikai életébe. A politikus 2006-ban távozott onnan, miután Angela Merkel sikeresen szorította ki előzetesen a CDU/CSU Bundestag-frakciójának éléről. Az elmúlt éveket az üzleti világban töltötte, többek között a kétes hírű alapkezelőnek, a BlackRocknak lett a lobbistája és fb-tagja. A politikus vagyonát 12 millió euróra becsülik.

 

Ő azonban nem elégedett meg az üzleti sikerrel és a vagyonnal. Mihelyt az ősellenség Merkel távozni kezdett – mint ismert: 2018-ban jelentette be a kancellár, hogy nem indul újra a pártelnökségért és a kancellárságért, miután kedvenc frakcióvezetőjét leváltotta a párt –, Merz azonnal kapva kapott az alkalmon: közölte, hogy elindulna a pártelnökségért. 2018 decemberében aztán a Merkel-favorit Annegret Kramp-Karrenbauer ellenében maradt alul. Miután azonban a politikusnő tavaly év elején bedobta a türölközőt, Merznek ismét lehetősége nyílt egy újabb próbálkozásra. A szombati kongresszuson a merkeli politikával leginkább szakítani akaró üzletember ismét elbukott –

 

nem őt, hanem a merkelista Armin Laschetet választotta szűk többséggel a kongresszus új elnökké.

 

Merznek a párton belül nincs hivatalos funkciója, ő amolyan partvonalon kívüli emberként szokta kritizálni „a pártestablishmentet“. De hosszú távon valamilyen módon a párt vezetésébe vagy a kormányba be kell szállnia, ha komolyan gondolja a két bukás után is, hogy politikus lenne inkább.

 

Ezért ajánlotta fel a háttérben a jogász végzettségű Merz Angela Merkelnek: beszállna a kormányba gazdasági miniszterként. Itt politikai hatalomra tehetett volna szert, és eleve tudta volna magát gazdasági szakértőként – ami a fő témája – profilírozni. Vélhetően ugyanis az a szándéka, hogy az idei őszi Bundestag-választáson elindulna. Erre akár a pártnak is szüksége lehet, elvégre Laschet láthatóan csak egy szűk többséget tud maga mögött, az egyszerű párttagok között pedig Merz eleve népszerűbb.

 

Mielőtt azonban Merz még nyíltan kimondhatta volna miniszteri vágyát,

 

Merkel beelőzte, és közvetve neki megüzente: nem lesz kormányátalakítás.

 

Steffen Seibert, kormányszóvívő ugyanis a kongresszus napján annyit közölt: az őszi parlamenti választásokig Merkel nem tervez változást a kormánynévsorban. Értsd:

 

köszönik, de nem számítanak Merzre.

 

Ez már csak azért is érthető, mert a jelenlegi gazdasági miniszter, a kereszténydemokrata Peter Altmaier Merkel egyik legfontosabb és legközelibb szövetségese.

 

NYITÓKÉP: Friedrich Merz Münsterben 2020 szeptemberében / CDU Münster, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás