+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. január 16. szombat, 19:44
A CDU szombati elnökválasztásán kevesebb, mint 60 szavazattal alulmaradt Friedrich Merznek aznap egy másik kudarcot is el kellett szenvednie. Visszautasították az ajánlatát, miszerint gazdasági miniszter lenne.

Friedrich Merz 2018-ban tért vissza a CDU politikai életébe. A politikus 2006-ban távozott onnan, miután Angela Merkel sikeresen szorította ki előzetesen a CDU/CSU Bundestag-frakciójának éléről. Az elmúlt éveket az üzleti világban töltötte, többek között a kétes hírű alapkezelőnek, a BlackRocknak lett a lobbistája és fb-tagja. A politikus vagyonát 12 millió euróra becsülik.

 

Ő azonban nem elégedett meg az üzleti sikerrel és a vagyonnal. Mihelyt az ősellenség Merkel távozni kezdett – mint ismert: 2018-ban jelentette be a kancellár, hogy nem indul újra a pártelnökségért és a kancellárságért, miután kedvenc frakcióvezetőjét leváltotta a párt –, Merz azonnal kapva kapott az alkalmon: közölte, hogy elindulna a pártelnökségért. 2018 decemberében aztán a Merkel-favorit Annegret Kramp-Karrenbauer ellenében maradt alul. Miután azonban a politikusnő tavaly év elején bedobta a türölközőt, Merznek ismét lehetősége nyílt egy újabb próbálkozásra. A szombati kongresszuson a merkeli politikával leginkább szakítani akaró üzletember ismét elbukott –

 

nem őt, hanem a merkelista Armin Laschetet választotta szűk többséggel a kongresszus új elnökké.

 

Merznek a párton belül nincs hivatalos funkciója, ő amolyan partvonalon kívüli emberként szokta kritizálni „a pártestablishmentet“. De hosszú távon valamilyen módon a párt vezetésébe vagy a kormányba be kell szállnia, ha komolyan gondolja a két bukás után is, hogy politikus lenne inkább.

 

Ezért ajánlotta fel a háttérben a jogász végzettségű Merz Angela Merkelnek: beszállna a kormányba gazdasági miniszterként. Itt politikai hatalomra tehetett volna szert, és eleve tudta volna magát gazdasági szakértőként – ami a fő témája – profilírozni. Vélhetően ugyanis az a szándéka, hogy az idei őszi Bundestag-választáson elindulna. Erre akár a pártnak is szüksége lehet, elvégre Laschet láthatóan csak egy szűk többséget tud maga mögött, az egyszerű párttagok között pedig Merz eleve népszerűbb.

 

Mielőtt azonban Merz még nyíltan kimondhatta volna miniszteri vágyát,

 

Merkel beelőzte, és közvetve neki megüzente: nem lesz kormányátalakítás.

 

Steffen Seibert, kormányszóvívő ugyanis a kongresszus napján annyit közölt: az őszi parlamenti választásokig Merkel nem tervez változást a kormánynévsorban. Értsd:

 

köszönik, de nem számítanak Merzre.

 

Ez már csak azért is érthető, mert a jelenlegi gazdasági miniszter, a kereszténydemokrata Peter Altmaier Merkel egyik legfontosabb és legközelibb szövetségese.

 

NYITÓKÉP: Friedrich Merz Münsterben 2020 szeptemberében / CDU Münster, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

Megkérdeztük, ki legyen az államfő Áder János után, válaszoltatok: akkor már inkább vissza a Magyar Királyságot és a Habsburg-házat!

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás