+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2021. január 15. péntek, 11:33
Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen. Dúró Dóra, a szélsőjobboldali párt országgyűlési képviselője következetlennek tartja a kormány lockdown-politikáját: szerinte igenis meg lehetne nyitni az uszodákat, sportközpontokat és akár a vendéglátóhelyeket is, csak át kellene gondolni, hogyan. Az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozza. Interjú!

Sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt a magát egy ideje „az egyetlen lezárásellenes pártként” aposztofáló Mi Hazánk Mozgalom, ahol a párt elnökhelyettese Dúró Dóra bejelentette, hogy

 

aláírásgyűjtést indítanak a lezárások ellen.

 

Az Azonnali az aláírásgyűjtés kapcsán a lezárásokról, lehetséges alternatív megoldásokról és az oltásról kérdezte Dúrót.

 

Miért nem akar lezárásokat a Mi Hazánk?

 

Úgy gondoljuk, hogy most már kezdeményezni kell a vendéglátóhelyek, sportcsarnokok, edzőtermek, uszodák, színházak és más szórakozóhelyek újranyitását. Különösen nagy probléma van a vendéglátóegységek esetében, hiszen többségében kisvállalkozásokról van szó, amelyek egyszerűen nem fognak bírni tovább zárva tartani. Tönkre fognak menni, tavaly is nagyjából négy hónapig zárva kellett lenniük, miközben a bérleti díjat teljes egészében vagy részben fizetniük kellett.

 

A munkavállalóknak is nagy kárt okoz az a bizonytalanság, amiben a kormány tartja őket: sokan azért nem mentek el egy-két hónapra más ágazatba dolgozni, mert nem tudták, hogy mikor kell ismét helytállniuk a szünetelő munkahelyükön. Mindig csak harminc napra előre jelentette be a kormány a korlátozásokat, és reménykedtek abban, hogy ezek meg fognak szűnni.

 

Nyilván a járványvédelmi szempont elsődleges, de

 

egy vendéglátóhelyen egyszerűen nem tartózkodik egyszerre több ember, mint például egy átlagos élelmiszerüzletben.

 

Nem is beszélve a plázákról, ahol az előző hónapban a karácsonyi bevásárláskor többezer ember is jelen volt egyszerre. Ugyanígy zsúfoltságot eredményez a hétórás zárás az élelmiszerüzletekben: munkaidő után, fél öt és fél hét között ha bemegy az ember, akkor elképesztő zsúfoltságot tapasztal, miközben az egészség megőrzését szolgáló uszodákba és edzőtermekbe senki se járhat továbbra sem, ahogyan a szabadtéri sportolás is tiltott este nyolc után. Ez leginkább a családosokat sújtja, indokolatlannak tartjuk, hogy a lakóhely környékén sem lehet elmenni este nyolc után biciklizni, futni vagy sétálni, holott ezek a lehetőségek is jó hatással lennének az egészségre.

 

Van olyan formája a lezárásoknak, amit még támogatnának, vagy mindenféle lezárást elutasítanak?

 

Következetlennek tartjuk a kormány lezárásait, úgy gondolom, hogy kicsit meg is spórolják annak a végiggondolását, hogy mondjuk hogyan lehetne a vendéglátóhelyeket biztonságosan működtetni. Azt nyilván elismerjük, hogy este sok helyen, ha már több alkoholt fogyasztottak az emberek, nehéz a távolságtartásra és hasonlókra figyelni, de

 

lehetne olyan szabályokat hozni, amikkel ezt meg lehetne oldani.

 

Van ötletük arra, hogy hogyan lehetne ezt szabályozni?

 

Elképzelhető, de ezt nyilván a szakmával kéne egyeztetni. Nagyon sok jelzés érkezett hozzánk szórakozóhelyektől, vendéglátóiparban dolgozóktól, akiknek vannak konkrét javaslataik. A bértámogatás és a járulékkedvezmény, illetve eltörlés valóban szükséges volt az esetükben, de nagyon sokan arra panaszkodtak, hogy a bérleti díjat ugyanúgy fizetniük kellett, tehát kizárólag a jelenlegi gazdasági kedvezményekkel nem menekülnek meg a csődtől.

 

Indokoltnak tartjuk a bérleti díjaknak legalább a halasztását, részletfizetési lehetőséget, vagy elengedését, például az önkormányzati bérlemények esetében, ameddig zárva kell tartaniuk.

 

Arra is felhívnám a figyelmet, hogy most, 2021 januárjában egészen más a helyzet a vírussal kapcsolatban, mint tavaly március-április körül volt, amikor még az iskolákat is bezártuk, mert nem ismertük pontosan a vírust. Nem volt elég tapasztalat arról, hogy kire veszélyes, kinél okozhat kárt vagy akár halált is, de most már ez látható, hiszen az oltások esetében is meghatározták a sorrendet a veszélyesség alapján. Már a szakma és a kormány is be tudta azonosítani, hogy kik azok, akikre ez veszélyes, a velük szembeni védelmet továbbra is indokoltnak tartjuk.

 

Rájuk továbbra is vigyázni kell, de a nem veszélyeztetettek életének a folytatását is indokoltnak látjuk.

 

Miért pont mostanra időzítették az aláírásgyűjtést? Van köze a koronavírus elleni oltatás megkezdéséhez?

 

Nem kifejezetten. Már a január 11-i bejelentést megelőzően is kértük a kormányt, hogy oldják fel a korlátozásokat. Egyrészt úgy látjuk, hogy a gazdasági hatások most rendkívül súlyosabbak lettek, másrészt pedig az is indokolná, hogy megint alacsonyabb a fertőzések száma. A velünk szomszédos Szlovéniában például megnyitották az uszodákat és az edzőtermeket.

 

Hány aláírásra számítanak a lezárások ellen?

 

Nem szeretnék becslésekbe bocsátkozni ezzel kapcsolatban.

 

Az oltásról egyébként van a Mi Hazánknak hivatalos álláspontja?

 

Van. Nem fogadjuk el azt, hogy hátrányos megkülönböztetés érje azokat, akik nem élnek az oltással, mindenkinek legyen joga dönteni. Aki úgy érzi, hogy veszélyes rá a vírus, az nyilván oltassa be magát, de azzal, hogy valaki beoltatja magát, saját magát védi, így nem érheti hátrány azt, aki nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel.

 

Azt szeretnénk, hogy mindenki dönthessen a saját sorsáról, és ne diszkriminálják azt, aki másként gondolkozik.

 

Ön be fogja oltatni magát?

 

Ez még nem aktuális, körülbelül fél év múlva kerülnék csak sorra, de még nem regisztráltam.

 

És fog?

 

Nem tudom, még meglátom.

 

Azt tudja, hogy melyik oltást favorizálná, ha az oltás mellett döntene?

 

Még nem.

 

Egy hasznos tipp Dúró Dórának is: az Azonnali vakcinaügyi összefoglalójában elmagyarázzuk, melyik oltás hogyan működik, kinek melyik való, és mik az egyes típusok erősségei, gyengeségei.

 

NYITÓKÉP: Dúró Dóra / Mi Hazánk

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás