Ki kellett dobni a Pfizer oltásait egy dél-tiroli kórházban, mert kiolvadtak

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.14. 19:08

Nem azért, mert ne értenének hozzá, hanem mert a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

Ki kellett dobni a Pfizer oltásait egy dél-tiroli kórházban, mert kiolvadtak

Óriási botrány tört ki a dél-tiroli sajtóban, miután kiderült: az észak-olaszországi német-olasz-ladin nyelvvű autonóm megye központján, Bozenben/Bolzanoban kukába dobtak négy Pfizer-BioNTech-vakcinát.

Erre nem azért került sor, mert ne lettek volna jók, vagy mert a szállítás során bármi történt volna velük, hanem azért, mert egy bozeni/bolzanoi egészségügyi intézmény oltásra regisztrált és oltási időponttal rendelkező dolgozói egész egyszerűen nem jelentek meg az előre megbeszélt oltási időpontban. A vakcinákat azonban addigra előkészítették nekik.

Florian Zerzer, a szóban forgó egészségügyi intézmény vezetője az olasz RAI köztévé dél-tiroli adásának megerősítette, hogy a négy, addigra kiolvadt oltás azóta a kukában kötött ki, miután senkit sem tudtak, és végül kiolvadást követően már senkit sem lehetett beoltani velük. A tévének nyilatkozó immunológus, Bernd Gänsbacher szerint

oltóanyagot kidobni világraszóló botrány.

A Pfizer-BioNTech-vakcinákat mínusz 70 fokon kell tárolni, jegyzi meg, a szárazjégből kiolvadt, de nem teljesen felolvadt állapotban pedig akár a hűtőszekrényben is lehet tárolni, de legfeljebb öt napig.

A dél-tiroli autonóm megyében egyébként szintén az olasz kormány által meghatározott sorrendben oltanak: csütörtöktől kerül sor a 80 éven felüliekre. A nagyjából 33 ezer dél-tiroli 80 év feletti beoltatását a rendelkezésre álló oltóanyagtól függően február végéig tervezik, az idősek csak és kizárólag telefonon regisztrálhatnak az oltásra, más pedig egyelőre sehogyan. Csütörtök délig el is fogyott az összes időpont vasárnap estig. 

Az Azonnali vakcinaösszefoglalójában elmagyarázzuk, melyik vakcina hogyan működik, kinek melyik való, és mik az egyes típusok erősségei, gyengeségei.

FOTÓ: Bolzano Bozen / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek