Engedélyezték az EU-ban az AstraZeneca oltását, így már három vakcinával lehet oltani

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.29. 16:40

Ez a harmadik oltóanyag, amit engedélyeztek az Európai Unióban. Az időseknek is beadható, de még ellenőrizni kell az idősekre gyakorolt hatást több próba kapcsán.

Engedélyezték az EU-ban az AstraZeneca oltását, így már három vakcinával lehet oltani

Hetek óta várta mindenki, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze az AstraZeneca vakcináját. Ez végül péntek délután meg is történt: Péntek délután fél ötkör az EMA sajtótájékoztatón közölte: a már eddig is engedélyezett a Pfizer-BioNTech és a Moderna mellett

az AstraZeneca vakcinája is megkapta harmadikként az áment az EMA-tól,

amely előtt ott van már az orosz Sputnik V oltás engedélyezési kérelme is. Az AstraZeneca volt az első vakcina, amit elkezdtek ellenőrizni már októberben. Ígérte: a most engedélyezett vakcina „hatékonyságát és biztonságát“ folyamatosan monitorizni fogják.

A brit-svéd konszern oltása egy rekombináns vakcina. Ezek a vakcinák egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttatnak be a szervezetünkbe, ami tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk. Az orosz Szputynik V is ezen az elven működik.

A bécsi Die Presse információi szerint a tagállamokra lesz bízva, hogy beoltják-e az AstraZeneca oltásával a 65 év felettieket. Nagy vita tört ugyanis ki arról, hogy beadható-e az időseknek az oltás, a cég szerint minden további nélkül, míg a német Robert Koch Institut csütörtökön úgy döntött: Németországban csak a 65 év alattiakat lehet vele beoltatni, mondván túl kevés adat áll rendelkezésre arról, hogyan hat az oltás az idősebbekre. Mint a bécsi napilap írja: ez számos EU-tagállam oltási tervét átdolgozásra kényszeríti, a legtöbb helyen ugyanis a 65 év feletti rizikócsoport tömeges beoltásával akarták kezdeni a lakosság immunizálását.

Végül nem lett felső korhatár bevezetve

– azaz az EMA ajánlása szerint 18 éves kortól bárkinak beadható. De hangsúlyozta az ügynökség, hogy a 65 év felettiek között valóban még nem volt elegendő kutatási eredmény – de nem állítják, hogy rájuk akár veszélyes, akár hatékonytalan lenne az AstraZeneca oltóanyaga.

Miután az elmúlt napokban kialakult egy vita – Olaszország kormánya nem csupán vitázott, hanem közölte: beperli a céget – az Európai Bizottság és az AstraZeneca között a cég által az EU-s országoknak szállítandó mennyiségről és azok csúszásáról, 

az AstraZeneca most rámondta az igent arra, hogy 2021 első negyedévében leszállít 39 millió dózist. Persze ez még így csak kevesebb, mint a fele annak a 80 milliónak, amivel az EU-val eredetileg leszerződött, de több annál a 31 milliónál, mint amennyit még a hét elején ígért.

A brit-svéd gyógyszergyártó érvét, miszerint a késlekedésnek az az oka, hogy a belgiumi vakcinagyárban problémák vannak, az EU nem vette be, csütörtökön küldött is egy csapatot a gyárba felmérni a valós helyzetet. Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozta az AstraZenecával kötött 2020 augusztusi szállítási szerződést is, ám mint a Die Presse megjegyezte, épp csak a lényeg, vagyis az első negyedévre vállalt leszállítandó vakcinamennyiség lett kisatírozva benne, üzleti titokra hivatkozva.

Az AstraZenecából hiányzó mennyiséget nem fogják tudni kiváltani sem a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcinái, ezekből is kevesebb érkezik ugyanis a kelleténél: pénteken az olasz kormány jelentette be, hogy 20 százalékkal kevesebbet szállít neki az utóbbi cég, mint kellene. Az EU reménye így a Johnson&Johnson (szintén rekombináns, tehát az AstraZenecához és a Szputnyik V-höz hasonló elven működő) vakcinájában van, ami várhatóan február elején kér majd forgalombahozatali engedélyt az EMA-tól, amit ha minden jól megy, február végén kaphat meg – szállítani csak ezt követően lehet majd belőle.

Az AstraZeneca vakcináját az orosz Szputnyik-V mellett egyébként nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet is engedélyezte nálunk azt követően, hogy Nagy-Britannia is megadta az engedélyt december 30-án. Amint a Müller Cecília országos tisztifőorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ is rámondja az áment, kezdődhet vele az oltás.

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

FOTÓ: Az EMA amszterdami központja / EC-Audiovisual Service

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek