+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 29. péntek, 16:40
Ez a harmadik oltóanyag, amit engedélyeztek az Európai Unióban. Az időseknek is beadható, de még ellenőrizni kell az idősekre gyakorolt hatást több próba kapcsán.

Hetek óta várta mindenki, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezze az AstraZeneca vakcináját. Ez végül péntek délután meg is történt: Péntek délután fél ötkör az EMA sajtótájékoztatón közölte: a már eddig is engedélyezett a Pfizer-BioNTech és a Moderna mellett

 

az AstraZeneca vakcinája is megkapta harmadikként az áment az EMA-tól,

 

amely előtt ott van már az orosz Sputnik V oltás engedélyezési kérelme is. Az AstraZeneca volt az első vakcina, amit elkezdtek ellenőrizni már októberben. Ígérte: a most engedélyezett vakcina „hatékonyságát és biztonságát“ folyamatosan monitorizni fogják.

 

A brit-svéd konszern oltása egy rekombináns vakcina. Ezek a vakcinák egy semleges, veszélytelen vírust (ez az úgynevezett rekombináns vagy adenovírus) juttatnak be a szervezetünkbe, ami tartalmazza a koronavírus genetikai állományát (ez a része a vírusnak az úgynevezett vírusvektor). Ez a vírusvektor bejut a sejtekbe, és instrukciókkal látja el azokat, hogy hogyan fejlesszék ki a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen már megfelelő immunválaszt ad a szervezetünk. Az orosz Szputynik V is ezen az elven működik.

 

A bécsi Die Presse információi szerint a tagállamokra lesz bízva, hogy beoltják-e az AstraZeneca oltásával a 65 év felettieket. Nagy vita tört ugyanis ki arról, hogy beadható-e az időseknek az oltás, a cég szerint minden további nélkül, míg a német Robert Koch Institut csütörtökön úgy döntött: Németországban csak a 65 év alattiakat lehet vele beoltatni, mondván túl kevés adat áll rendelkezésre arról, hogyan hat az oltás az idősebbekre. Mint a bécsi napilap írja: ez számos EU-tagállam oltási tervét átdolgozásra kényszeríti, a legtöbb helyen ugyanis a 65 év feletti rizikócsoport tömeges beoltásával akarták kezdeni a lakosság immunizálását.

 

Végül nem lett felső korhatár bevezetve

 

– azaz az EMA ajánlása szerint 18 éves kortól bárkinak beadható. De hangsúlyozta az ügynökség, hogy a 65 év felettiek között valóban még nem volt elegendő kutatási eredmény – de nem állítják, hogy rájuk akár veszélyes, akár hatékonytalan lenne az AstraZeneca oltóanyaga.

 

Miután az elmúlt napokban kialakult egy vita – Olaszország kormánya nem csupán vitázott, hanem közölte: beperli a céget – az Európai Bizottság és az AstraZeneca között a cég által az EU-s országoknak szállítandó mennyiségről és azok csúszásáról, 

 

az AstraZeneca most rámondta az igent arra, hogy 2021 első negyedévében leszállít 39 millió dózist. Persze ez még így csak kevesebb, mint a fele annak a 80 milliónak, amivel az EU-val eredetileg leszerződött, de több annál a 31 milliónál, mint amennyit még a hét elején ígért.

 

A brit-svéd gyógyszergyártó érvét, miszerint a késlekedésnek az az oka, hogy a belgiumi vakcinagyárban problémák vannak, az EU nem vette be, csütörtökön küldött is egy csapatot a gyárba felmérni a valós helyzetet. Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozta az AstraZenecával kötött 2020 augusztusi szállítási szerződést is, ám mint a Die Presse megjegyezte, épp csak a lényeg, vagyis az első negyedévre vállalt leszállítandó vakcinamennyiség lett kisatírozva benne, üzleti titokra hivatkozva.

 

Az AstraZenecából hiányzó mennyiséget nem fogják tudni kiváltani sem a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcinái, ezekből is kevesebb érkezik ugyanis a kelleténél: pénteken az olasz kormány jelentette be, hogy 20 százalékkal kevesebbet szállít neki az utóbbi cég, mint kellene. Az EU reménye így a Johnson&Johnson (szintén rekombináns, tehát az AstraZenecához és a Szputnyik V-höz hasonló elven működő) vakcinájában van, ami várhatóan február elején kér majd forgalombahozatali engedélyt az EMA-tól, amit ha minden jól megy, február végén kaphat meg – szállítani csak ezt követően lehet majd belőle.

 

Az AstraZeneca vakcináját az orosz Szputnyik-V mellett egyébként nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet is engedélyezte nálunk azt követően, hogy Nagy-Britannia is megadta az engedélyt december 30-án. Amint a Müller Cecília országos tisztifőorvos vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ is rámondja az áment, kezdődhet vele az oltás.

 

Melyik vakcina hogyan működik? Összefoglaltuk érthető példákkal! És kinek melyik való? Ezt is!

 

FOTÓ: Az EMA amszterdami központja / EC-Audiovisual Service

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás