+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 2. kedd, 07:07
A Mi Hazánk-os képviselő mentelmi jogáról lemondva, e-mailben fel is jelentette magát az ORFK-nál, amiért a járványügyi korlátozásokat megszegve este 8 után ment ki futni. Utalt pénzt a megbírságolt Központnak, és beszélt arról is az Azonnalinak, milyen érzés az MSZP-vel és a Momentummal együtt kiállni a nyitásért.

A hatóság lecsap a veszélyhelyzet korlátozásait megszegőkre, annak novemberi bevezetése óta 30 ezer ilyen szabálysértési eljárást indítottak –olvasható a Metropol cikkében. Na, de mi vár arra, aki nemhogy nem rejtegeti a szabálysértést, de még maga küldi el e-mailben az erről szóló bizonyítékot a rendőrségnek?

 

Erre kaphatnánk választ Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese esetében, aki január 22-én az este 8 órás kijárási korlátozást megszegve ment el egyedül futni, mondva, kisgyermekes szülőként nem tudta volna ezt máskor megtenni, és ezért ha kell, a parlamenti képviselői mentelmi jogáról is lemond. Dúró egyúttal fel is jelentette magát a rendőrségen, ott azonban az Azonnali többszörös érdeklődése ellenére egy hét alatt sem tudták megmondani, hogy indult-e a képviselő ellen eljárás, vizsgálódik-e a hatóság, és történt-e kihallgatás. Az ügyről Dúró Dórát kérdeztük először az esetet követően, január 25-én, majd a rendőrség hallgatása után újból, február 1-jén.

 

+ + +

 

Ön most tulajdonképpen Tarlós István babérjaira tör, aki – önhöz hasonlóan – feljelentette saját magát, hogy kivizsgálják a hivatala alatt történt korrupciógyanús eseteket?

 

Egyáltalán nem erről van szó. Ez egy figyelemfelhívás, hogy következetlen és több szempontból kontraproduktív a kormány által folytatott lezárási politika.

 

Az, hogy este 8 után nem lehet elmenni szabadtéren sportolni a lakóhely körüli egykilométeres körzetben sem, nyilvánvalóan nem szolgálja a járvány elleni védekezést.

 

Sőt, az emberek sportolási lehetőségeinek visszaszorítása pont hogy veszélyezteti az embereket, hiszen könnyebben megbetegeszenek.

 

Milyen érzés volt este 8 után a kihalt utcákon futni?

 

Nagyon furcsa volt a csönd és a sötét, nem is találkoztam senkivel. Egy-két kutya ugatott meg, de egyébként teljesen kihalt volt minden.

 

Van önöknek amúgy kutyájuk?

 

Nincs.

 

És nem gondolkozott azon, hogy vesznek egyet este 8 utáni sportolási célból?

 

Hallottam ilyen történeteket, főleg az olaszoknál, akiknél a teljes kijárási tilalom alatt a kutyákat egész nap lehetett sétáltatni. Én viszont nem gondolkoztam azon, hogy legyen kutyánk, mert négy gyermek nevelése leköti így is eléggé a szabad vegyértékeimet.

 

De mindenképp visszás az, hogy a gyerekek lefektetése után nem lehet kimenni: nem nagyon ismerek olyan nagycsaládos, dolgozó szülőt, aki este 8-ra végez minden teendőjével. Szóval a kutyások mellett meg kellene nyitni másoknak is a lehetőséget arra, hogy szabadtéren este 8 után is sportoljanak.

 

Melyik rendőrőrsön tette meg maga ellen a feljelentést?

 

E-mailben, az ORFK-nál jelentettem fel magamat,

 

amelyben leírtam, hogy megszegtem a kijárási tilalmat.

 

Alátámasztotta ezt valamilyen bizonyítékkal, például azzal a szelfivel, ami a feljelentésről szóló Facebook-posztjában is szerepel?

 

Elküldtem azt a fényképet is az ORFK-nak.

 

Feljelentem magam a Mi Hazánk által ma meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalom keretében, hogy így tiltakozzak a...

Posted by Dúró Dóra on Friday, January 22, 2021

 

Mi lesz az ügy menete? Kapott már erről valamilyen hivatalos értesítést?

 

Nem kaptam egyelőre semmilyen választ, csak annyit, hogy az ügyet továbbították a területileg illetékes szervükhöz.

 

A vendéglátósok nagyban szervezkednek, hogy a járványügyi szabályokat megszegve kinyissanak február elsején este. Ön ki fog menni fogyasztani valahova?

 

Természetesen, és már utaltam is pénzt az egyik megbírságolt vendéglátóipari egységnek a bírság megfizetésére, hiszen szeretnénk mellettük állni.

 

A félmillió forintra megbüntetett és 60 napra bezáratott Központról beszélünk?

 

Igen. 

 

Egyébként a média ingerküszöbét átütő mihazánkos akciók miért szinte csak önhöz kapcsolódnak, van ebben tudatosság? Mégsem látjuk Toroczkai Lászlót este 8 után közterületen sportolni.

 

Ez egyáltalán nem ennyire tudatos, és vannak más akciók is, amiket például Toroczkai László vagy Novák Előd visznek véghez. A Coca-Cola azonos nemű párokat propagáló plakátjai ellen Toroczkai László vezetésével tiltakoztunk, a városházáról a szivárványos zászlót pedig Novák Előd vette le – ezek szintén átütötték a média ingerküszöbét. Mindenkinek megvan a maga szerepe és megvannak a maga akciói a pártban.

 

Az eredeti interjú itt ért véget, azonban minek után a rendőrségi válaszra hiába vártunk, megkérdeztük újra a képviselőt. A február 1-jén történt beszélgetés alább olvasható.

 

Mit szól ahhoz, hogy a rendőrség egy hete nem tud választ adni a kérdésre, hogy indult-e ön ellen eljárás, vagy hogy egyáltalán vizsgálódnak az ügyében?

 

Azóta sem kaptam semmi további érdemi tájékoztatást. Valamit csináltak azért, hiszen mint már mondtam, továbbították az ügyet az illetékes rendőri szerv felé, de érdemi előrelépés még nem történt.

 

Lezajlott a vendéglátósok nyitását követelő esemény vasárnap és hétfőn is a Hősök terén. Ön hogyhogy nem vett részt szervezőként, felszólalóként az eseményen, mikor a Le Az Adók 75 százalékával párt elnöke, Ecsenyi Áron – a Tömeges Üzletnyitás Facebook-posztja alapján – erre előzetesen kapacitálta többek között önt is?

 

Hozzám ilyen megkeresés nem érkezett.

 

Egyébként milyen érzés az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal és a momentumos Fekete-Győr Andrással egy oldalon állni, akik önökhöz hasonlóan már a részleges nyitást kezdték el propagálni?

 

A Mi Hazánk az a párt, ami hónapok óta, meggyőződésből elkezdte képviselni a korlátozásellenes gondolatot képviselni. Mi voltunk azok, akik rávilágítottak az észszerűtlen lezárásokra. Majd amikor például Ceglédi Zoltán felhívására Ujhelyi és Fekete-Győr érzékelte, hogy mennyire népszerű ez a téma, érdekből ők is ímmel-ámmal próbálnak ebbe beleállni. De az ő kiállásuk messze nem olyan erőteljes és hiteles, mint a Mi Hazánké. De hogy más pártok mit mondanak, az minket nem érdekel, minket a magyar emberek érdekelnek. 

 

A magyar emberek érdekében nem fogják keresni a nyitáspártivá váló ellenzéki szereplőket, hogy ebben az ügyben szövetségre lépjenek velük?

 

Semmiképpen. Olyan hiteltelen emberekről van szó, akikkel mi nem tudunk semmilyen módon együttműködni.

 

NYITÓKÉP: Dúró Dóra / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás