Beadták a vádemelési javaslatot Trump ellen a Demokraták, ezzel ő lesz az első elnök, aki ellen két impeachment indul meg

2021.01.11. 19:24

Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés. Trump most megint történelmet írt.

Beadták a vádemelési javaslatot Trump ellen a Demokraták, ezzel ő lesz az első elnök, aki ellen két impeachment indul meg

A képviselőház Demokrata képviselőcsoportja benyújtotta Donald Trump ellen az impeachment, vádemelés eljáráshoz szükséges indítványt lázadásra bujtogatás (incitement to insurrection) vádjával, írja a Guardian a három szövegező (Ted Lieu, David Cicilline és Jamie Raskin) tweetje alapján. A szövegben az olvasható,

„Trump elnök súlyosan fenyegette az USA biztonságát, fenyegette a demokratikus rendszer egységét, akadályozta a békés hatalomátadást”, illetve, hogy „elárulta az elnöki feladatát”.

Így „demonstrálta, hogy fenyegetés marad az ország biztonságára, demokráciájára és Alkotmányára nézvést, ha hatalomban marad”. Viselkedése összeegyeztethetetlen a jog uralmával.   

A kiváltó ok természetesen a Kongresszus épületének megostromlása, illetve az, hogy előtte és alatta Trump elnök hergelte és biztatta híveit - ez nem csak a Demokratáknak volt sok, ezután tiltotta le számos közösségi oldal Trump profiljait, nagy vitát kiváltva (például nálunk) az elhallgattatás gyakorlati és elméleti kérdéséről.

A Demokrata többségű Képviselőház jó eséllyel megszavazza az eljárást, ezzel Donald Trump lesz az első olyan elnök Amerika történelmében, aki ellen kétszer indult impachement. (Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés.)

Korábban, még délután a Képviselőház Mike Pence alelnöknek próbált indítványt megszavazni arról, váltsa le Trumpot a 25. Alkotmány-kiegészítés adta jogával élve, ami azonnali hatalomfosztást jelentett volna, de ehhez egyöntetű felhatalmazás kellett volna, és az nem volt meg, mivel Alex Mooney virginiai képviselő tiltakozott - erre lehetett számítani az elemzők szerint. A Képviselőház másnap reggel 9 órakor újratrágyalja a kérdést. Mooney azt írta később, azért blokkolta az eljárást, mert

erről a súlyos kérdésről nem szabad dönteni vita nélkül.  

Az impeachment vagy vádemelés három lépésből áll, információgyűjtésből (ezt bizottság is lefolytathajta vagy egy ügyész), majd a Képviselőház szavaz a vádpontokról, és ha bűnösnek találják, a Senátusnak is szavaznia kell kétharmaddal. Ha ez is összejön, akkor az alelnök válik elnökké. Trump már csak január 20-ig marad elnök, azaz kilenc napig még, kérdés, ennyi idő alatt lezajolhat-e ez az eljárás, Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Intézet kutatója szerint sürgősségi tárgyalásban ez sikerülhet.

Nyitókép: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek