+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 11. hétfő, 19:24
Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés. Trump most megint történelmet írt.

A képviselőház Demokrata képviselőcsoportja benyújtotta Donald Trump ellen az impeachment, vádemelés eljáráshoz szükséges indítványt lázadásra bujtogatás (incitement to insurrection) vádjával, írja a Guardian a három szövegező (Ted Lieu, David Cicilline és Jamie Raskin) tweetje alapján. A szövegben az olvasható,

 

„Trump elnök súlyosan fenyegette az USA biztonságát, fenyegette a demokratikus rendszer egységét, akadályozta a békés hatalomátadást”, illetve, hogy „elárulta az elnöki feladatát”.

 

Így „demonstrálta, hogy fenyegetés marad az ország biztonságára, demokráciájára és Alkotmányára nézvést, ha hatalomban marad”. Viselkedése összeegyeztethetetlen a jog uralmával.   

 

A kiváltó ok természetesen a Kongresszus épületének megostromlása, illetve az, hogy előtte és alatta Trump elnök hergelte és biztatta híveit - ez nem csak a Demokratáknak volt sok, ezután tiltotta le számos közösségi oldal Trump profiljait, nagy vitát kiváltva (például nálunk) az elhallgattatás gyakorlati és elméleti kérdéséről.

 

A Demokrata többségű Képviselőház jó eséllyel megszavazza az eljárást, ezzel Donald Trump lesz az első olyan elnök Amerika történelmében, aki ellen kétszer indult impachement. (Eddig kétszer volt példa egy-egy impeachmentre az amerikai történelemben, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen, egyik esetben sem sikerült a vádemelés.)

 

Korábban, még délután a Képviselőház Mike Pence alelnöknek próbált indítványt megszavazni arról, váltsa le Trumpot a 25. Alkotmány-kiegészítés adta jogával élve, ami azonnali hatalomfosztást jelentett volna, de ehhez egyöntetű felhatalmazás kellett volna, és az nem volt meg, mivel Alex Mooney virginiai képviselő tiltakozott - erre lehetett számítani az elemzők szerint. A Képviselőház másnap reggel 9 órakor újratrágyalja a kérdést. Mooney azt írta később, azért blokkolta az eljárást, mert

 

erről a súlyos kérdésről nem szabad dönteni vita nélkül.  

 

Az impeachment vagy vádemelés három lépésből áll, információgyűjtésből (ezt bizottság is lefolytathajta vagy egy ügyész), majd a Képviselőház szavaz a vádpontokról, és ha bűnösnek találják, a Senátusnak is szavaznia kell kétharmaddal. Ha ez is összejön, akkor az alelnök válik elnökké. Trump már csak január 20-ig marad elnök, azaz kilenc napig még, kérdés, ennyi idő alatt lezajolhat-e ez az eljárás, Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Intézet kutatója szerint sürgősségi tárgyalásban ez sikerülhet.

 

Nyitókép: Gage Skidmore / Wikipedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás