Négy emberéletet követelt a Trump-pártiak kongresszusi betörése

2021.01.07. 07:36

52 embert tartóztattak le, legalább 14 rendőr megsérült. Két csőbombát is találtak Washingtonban.

Négy emberéletet követelt a Trump-pártiak kongresszusi betörése

Négy ember meghalt, miután magyar idő szerint szerda éjjel a Trump-párti tüntetők betörtek a Kongresszus épületébe, írja a BBC élő tudósítása. Washington DC rendőrsége megerősítette, egyfelől az épletben eddig ismeretlen körülmények között meglőtt nő halt meg, és három másik is.

Eddig 52 embert tartóztattak le,

47 közülük megsértette az ottani idő szerint este 6-tól regel 6-ig tartó kijárási tilalmat.

A végzetes sérüléseket szenvedett nő san diego-i lakos volt, és Asli Babbittnak hívták, az amerikai légierő veteránja, washingtoni idő szerint 15 órakor lőtték meg. A rendőrség későbbi tájékoztatása szerint civilruhás biztonságiak lőtték meg. A további három áldozatról annyit lehet tudni, egy nő, két férfi volt. 

A városi rendőrség részéről legalább 14 sebesültől tudni. Kettejüket kellett kórházba vinni, egyikőjük sérülései súlyosak, miután őt elragadta a tömeg. A másikat arcon taláták egy lövedékkel.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen a helyszínen.

Két csőbombát találtak,

a demokraták, illetve a republikánusok National Committee irodáiban, mindkettő közel volt a Kongresszushoz.   

Közben folytatódik az elektori szavazatok leadása. Mindez államonként történik, ha valamelyik esetében tiltakozás merül fel, és a Szenátus és a Kongresszus tagjai is megszavazzák, kétórás vita kezdődik róla. A pennsylvaniai republikánusok tiltakozást nyújtottak be, ahogy a georgiaiak is, de mindkettőt leszavazták: ezek a folyamatok tehát pár órával késleltetik csak Biden győzelmének véglegessé válását.

Az erőszakos tiltakozások hatására azonnali hatállyal lemondott Stephanie Grisham, a Fehér Ház korábbi kommunikációs igazgatója és sajtótitkára, egyben Melania Trump jelenlegi kabinetfőnöke. Ugyanígy tett Anna Cristina Niceta, a Fehér Ház másik kommunikációs munkatársa is – mindketten a Trump-adminisztráció legrégebben hivatalban lévő munkatársai közé tartoztak, írja a CNN.

A Twitter és a Facebook 24 órára letiltotta Donald Trumpot a fiókja hozzáféréséről, nem posztolhat.

NYITÓKÉP: Courier Journal / Olivier Douliery, AFP Via Getty Images / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek