Amerika megosztott: a demokraták Trumpot, a republikánusok Bident okolják az ostromért

2021.01.07. 13:04

Egy napja történt, hogy Trump-szimpatizánsok behatoltak az amerikai törvényhozás épületébe, a közvélemény-kutató cégek máris jól jártak: lehet kérdezni az állampolgárokat az eseményről. A számok azt mutatják, hogy az amerikai társadalom megosztott.

Amerika megosztott: a demokraták Trumpot, a republikánusok Bident okolják az ostromért

Január 6-án szerdán, miközben a Szenátus és a Képviselőház közösen ülésezett, hogy felnyitva az államok által elküldött választási tanúsítványokat, elfogadják az elektori kollégium elnökválasztásról szóló döntésének eredményét, Donald Trump hívei – mármint azok, akik nem hajlandók elismerni a választás eredményét –

megostromolták a Kongresszust.

A rendbontókat végül sikerült kiszorítani az épületből. Az események során négy ember halt meg, többen megsérültek.

Az ostrom apropóján a YouGov 1367 regisztrált szavazó részvételével felmérést készített, amelyből az látszik, hogy

a megkérdezetteknek majdnem kétharmada, pontosabban 62 százalékuk az amerikai demokrácia minőségére nézve veszélyesnek tartotta a szerdai eseményeket.

A kutatás során olyan regisztrált szavazókat kérdeztek, akik hallottak az eseményekről, véleményük van róla és hajlandóak voltak nyilatkozni.

A közvélemény-kutatás során rákérdeztek a szavazók pártpreferenciájára is: a demokraták hatalmas többsége (93 százalékuk) gondolta veszélyesnek a Kapitólium ostromát, de még a magukat egyik párthoz sem sorolók enyhe többsége (55 százalékuk) is hasonlóan vélekedett. A republikánus szavazók viszont homlokegyenest másképp látják a szerdai eseményeket: csak egynegyedük (27 százalék) gondolta azt, hogy a demokráciára veszélyes esemény történt szerdán, kétharmaduk (68 százalék) úgy látja, hogy nem.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy azok a szavazók, akik úgy gondolják, hogy a november 3-i elnökválasztás során választási csalások történtek, inkább hajlanak arra, hogy elfogadják a Kapitólium-ostromlók akcióját. Konkrétan

a választási csalásban hívők 56 százaléka szerint jogos volt az ostrom.

 Az események felelőse tekintetében viszont megoszlanak a vélemények.

az összes válaszadó több mint fele (55 százalék) szerint a leköszönő elnök, Donald Trump a felelős a történtekért,

míg 42 százalékuk szerint maguk a kongresszusban ülő republikánusok is, mert ők előzetesen azt nyilatkozták, hogy nem fogják elfogadni az elektori szavazatok eredményét. A megválasztott elnök, a demokrata Joe Biden inkább a republikánus szavazók körében felelős: Bident 52 százalékuk okolja a helyzet eszkalálódásáért. Saját kedvencüket, Donald Trumpot csupán 28 százalékuk, míg a republikánusokat csak 26 százalékuk tartja felelősnek.

A válaszadók megosztottak voltak abban a kérdésben is, hogy az ostromlók minek tekinthetők: patriótáknak, szélsőségeseknek, vagy terroristáknak?

A válaszadók kicsit több mint fele (52 százalékuk) szerint a szélsőséges kifejezés alkalmazható az ostromlókra,

49 százalékuk pedig a belföldi terrorista kifejezést sem tartja indokolatlannak az esetükben. 41 százalékuk pedig a sima bűnözőt tartja elfogadhatónak. Patriótának viszont az összes válaszadók csupán 15 százaléka tartotta a szerdai eseményben résztvevőket, azonban ez az arány emelkedik az elkötelezett republikánusok (a válaszadók 30 százaléka) és azok körében, akik szerint választási csalás történt november 3-án (a válaszadók 40 százaléka).

NYITÓKÉP: Flikcr / Thru_the_Glass

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek