+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. december 10. csütörtök, 13:55
Olasz orvostanhallgatók több légúti megbetegedésben szenvedő mintáját vizsgáltak újra, egy 2019 novemberiben pedig kimutatták az újfajta koronavírust.

 

Az észak-olasz Milánóban már 2019 novemberében jelen lehetett a Covid-19 – állítják medikusok az osztrák Kurier.at szerint.

 

Az orvostanhallgatók ezt egy olyan beteg mintájának újravizsgálatából állapították meg, akit akkoriban szállítottak kórházba Milánóban légzési nehézségekkel.

 

A négyéves gyerek erősen köhögött, a kórházban pedig kanyarótesztet végeztek rajta. A mintát azóta mínusz 80 fokos hőmérsékleten tárolták, a napokban pedig azt is megvizsgálták, található-e benne az újfajta koronavírusból.

 

A vizsgálatból kiderült: az óvodáskorú gyerek Covid-19-cel volt fertőzött.

 

38 másik mintát is megvizsgáltak

 

Ezen a mintán kívül 38 továbbit is megvizsgáltak, amelyeket légzési nehézségekre panaszkodó betegektől vettek 2019 szeptembere és 2020 februárja között, de másoknál nem mutatták ki a koronavírust. A Kurier.at szerint sem a gyerek, sem a szülei nem voltak külföldön a megbetegedés előtt.

 

A Milánói Egyetem egészségügyi kara által végzett vizsgálatok eredményeit az Emerging Infectious Diseases című szaklapban is publikálták.

 

Szakértők eddig sem zárták ki, hogy az újfajta koronavírus nem 2020 elején, hanem akár az előző év őszén is jelen lehetett már Észak-Olaszországban. Az antitestkutatásra specializálódott Emanuele Montomoli, aki csapatával már tavaly szeptemberi mintákban is talált koronavírus-fertőzésre utaló antitesteket, novemberben az Azonnalinak is komoly vitákat kiváltó interjút adott.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás