+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 15. vasárnap, 19:49
Egy olasz kutatók által közölt tanulmány szerint már tavaly szeptemberben voltak olasz páciensek, akik átestek a kínai koronavíruson. Más szakértők szerint viszont nem stimmelnek az ebből levont következtetések.

Az eddigi tudásunk alapján a kínai Vuhanból induló, a komplett életmódunkat bedöntő SARS-CoV-2-vírus a milánói rákkutató intézet és a Sienai Egyetem közös, Giovanni Apolone, Emanuele Montomoli és Alessandro Manenti által jegyzett kutatása szerint már 2019 szeptemberében jelen lehetett Olaszországban, írja a La Repubblica. A kutatást 959 tünetmentes személytől származó mintavétel alapján készítették – mindannyiukban közös, hogy 2019 szeptembere és 2020 márciusa között részt vettek a Smile névre hallgató, vérvétellel összekötött spirál-CT-s tüdőrákszűrő vizsgálaton. 

 

A kutatás alanyai 13 különböző olaszországi régióból jönnek, jó felük a járvány által tavasszal és most is leginkább érintett északolasz, Milánó központú Lombardiából, de sok pozitív eset jött a Róma környéki Lazióból, Emilia-Romagnából, Toszkánából és Venetóból is. A szerológiai vizsgálat eredménye az lett, hogy a 959 ember 11,6 százalékának, azaz 111 ember vérében találtak koronavírus-antitesteket. Az antitestekkel rendelkezők, azaz a víruson már átesettek 14 százalékában, azaz 15 emberben már tavaly szeptemberben volt antitest, 30 százalékában, azaz 33 emberben pedig február második hetében mutatták ki ezeket.

 

A kutatás készítői ebből azt a tanulságot vonták le, hogy a koronavírus már jóval annak hivatalos, februári megjelenése előtt jelen lehetett Olaszországban.

 

Már 2019 novembere óta számos olaszországi háziorvos számolt be arról, hogy idősebb és sérülékenyebb embereknél nehéz légzéssel és atipikus hörghuruttal kapcsolatos tünetek jelentkeztek, amelyeket az új vírusról szóló hírek hiányában a szezonális influenza agresszívabb formájának gondoltak, idézi a Scienza in rete a tanulmányt.

 

LOCKDOWN 2.0: FIRENZE TELJESEN ÜRES FŐTERE NOVEMBER 15-ÉN.

 

A La Repubblica szerint azonban érdemes óvatosan kezelni mindezt. Egyrészt azért, mert az antitestek jelenlétének kimutatását célzó szerológiai vizsgálat során nagyon gyakori az álpozitív teszteredmény, másrészt pedig azért, mert mindez ellentmond egy másik tanulmánynak, amely szerint a kínai koronavírus 2019 októberében jutott volna át állatról emberre. Harmadrészt pedig

 

azért is kezelik olasz szakértők is távolságtartással a kutatást, mert egy másikfajta koronavírusra adott reakcióként is kitermelődhetett ugyanaz a SARS-Co-V-2 elleni antitest.

 

Massimo Galli, a milánói Sacco-kórház infekciós osztályának igazgatója a lapnak azt mondta, ő „valódi bizonyítékokra” vár, nehezen hiszi ugyanis el, hogy valóban ennyire idős a kínai koronavírus, ha ugyanis az lenne a helyzet, amit a kutatás állít, a világjárványnak jóval előbb ki kellett volna törnie.

 

Az olasz köztévé dél-tiroli adásának nyilatkozva Stefan Margraf, a rostocki Frauenhofer Intézetnek is tanácsot adó virológus-kutató óvatosságra intett mindenkit az eredményekkel kapcsolatban. „Itt valami nem stimmel” – kommentálta a fenti átfertőzöttségi adatokat. Noha az eredeti tanulmányt nem látta még, azt mondta róla, hogy ez az eredmény, amit kihoztak, és amit az olasz sajtó széjjelkürtölt, „igencsak valószínűtlen”, szerinte ugyanis nem a Covid-19 terjedhetett és fertőzhetett, hanem más típusú koronavírusok, amik ezt teszik már évtizedek óta világszerte. Majd dacosan hozzátette: minden értelmet nélkülöz a tanulmány publikálása, jelen pillanatban a haszna nulla.

 

A tanulmány itt érhető el megfelelő SAGE-előfizetéssel.

 

NYITÓKÉP: Pisa kihalt belvárosa egy, a tartomány vörös zónába sorolását hirdető táblával. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás