Lehet, mégsem kínai a koronavírus

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.15. 19:49

Egy olasz kutatók által közölt tanulmány szerint már tavaly szeptemberben voltak olasz páciensek, akik átestek a kínai koronavíruson. Más szakértők szerint viszont nem stimmelnek az ebből levont következtetések.

Lehet, mégsem kínai a koronavírus

Az eddigi tudásunk alapján a kínai Vuhanból induló, a komplett életmódunkat bedöntő SARS-CoV-2-vírus a milánói rákkutató intézet és a Sienai Egyetem közös, Giovanni Apolone, Emanuele Montomoli és Alessandro Manenti által jegyzett kutatása szerint már 2019 szeptemberében jelen lehetett Olaszországban, írja a La Repubblica. A kutatást 959 tünetmentes személytől származó mintavétel alapján készítették – mindannyiukban közös, hogy 2019 szeptembere és 2020 márciusa között részt vettek a Smile névre hallgató, vérvétellel összekötött spirál-CT-s tüdőrákszűrő vizsgálaton. 

A kutatás alanyai 13 különböző olaszországi régióból jönnek, jó felük a járvány által tavasszal és most is leginkább érintett északolasz, Milánó központú Lombardiából, de sok pozitív eset jött a Róma környéki Lazióból, Emilia-Romagnából, Toszkánából és Venetóból is. A szerológiai vizsgálat eredménye az lett, hogy a 959 ember 11,6 százalékának, azaz 111 ember vérében találtak koronavírus-antitesteket. Az antitestekkel rendelkezők, azaz a víruson már átesettek 14 százalékában, azaz 15 emberben már tavaly szeptemberben volt antitest, 30 százalékában, azaz 33 emberben pedig február második hetében mutatták ki ezeket.

A kutatás készítői ebből azt a tanulságot vonták le, hogy a koronavírus már jóval annak hivatalos, februári megjelenése előtt jelen lehetett Olaszországban.

Már 2019 novembere óta számos olaszországi háziorvos számolt be arról, hogy idősebb és sérülékenyebb embereknél nehéz légzéssel és atipikus hörghuruttal kapcsolatos tünetek jelentkeztek, amelyeket az új vírusról szóló hírek hiányában a szezonális influenza agresszívabb formájának gondoltak, idézi a Scienza in rete a tanulmányt.

LOCKDOWN 2.0: FIRENZE TELJESEN ÜRES FŐTERE NOVEMBER 15-ÉN.

A La Repubblica szerint azonban érdemes óvatosan kezelni mindezt. Egyrészt azért, mert az antitestek jelenlétének kimutatását célzó szerológiai vizsgálat során nagyon gyakori az álpozitív teszteredmény, másrészt pedig azért, mert mindez ellentmond egy másik tanulmánynak, amely szerint a kínai koronavírus 2019 októberében jutott volna át állatról emberre. Harmadrészt pedig

azért is kezelik olasz szakértők is távolságtartással a kutatást, mert egy másikfajta koronavírusra adott reakcióként is kitermelődhetett ugyanaz a SARS-Co-V-2 elleni antitest.

Massimo Galli, a milánói Sacco-kórház infekciós osztályának igazgatója a lapnak azt mondta, ő „valódi bizonyítékokra” vár, nehezen hiszi ugyanis el, hogy valóban ennyire idős a kínai koronavírus, ha ugyanis az lenne a helyzet, amit a kutatás állít, a világjárványnak jóval előbb ki kellett volna törnie.

Az olasz köztévé dél-tiroli adásának nyilatkozva Stefan Margraf, a rostocki Frauenhofer Intézetnek is tanácsot adó virológus-kutató óvatosságra intett mindenkit az eredményekkel kapcsolatban. „Itt valami nem stimmel” – kommentálta a fenti átfertőzöttségi adatokat. Noha az eredeti tanulmányt nem látta még, azt mondta róla, hogy ez az eredmény, amit kihoztak, és amit az olasz sajtó széjjelkürtölt, „igencsak valószínűtlen”, szerinte ugyanis nem a Covid-19 terjedhetett és fertőzhetett, hanem más típusú koronavírusok, amik ezt teszik már évtizedek óta világszerte. Majd dacosan hozzátette: minden értelmet nélkülöz a tanulmány publikálása, jelen pillanatban a haszna nulla.

A tanulmány itt érhető el megfelelő SAGE-előfizetéssel.

NYITÓKÉP: Pisa kihalt belvárosa egy, a tartomány vörös zónába sorolását hirdető táblával. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek