+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 15. vasárnap, 19:49
Egy olasz kutatók által közölt tanulmány szerint már tavaly szeptemberben voltak olasz páciensek, akik átestek a kínai koronavíruson. Más szakértők szerint viszont nem stimmelnek az ebből levont következtetések.

Az eddigi tudásunk alapján a kínai Vuhanból induló, a komplett életmódunkat bedöntő SARS-CoV-2-vírus a milánói rákkutató intézet és a Sienai Egyetem közös, Giovanni Apolone, Emanuele Montomoli és Alessandro Manenti által jegyzett kutatása szerint már 2019 szeptemberében jelen lehetett Olaszországban, írja a La Repubblica. A kutatást 959 tünetmentes személytől származó mintavétel alapján készítették – mindannyiukban közös, hogy 2019 szeptembere és 2020 márciusa között részt vettek a Smile névre hallgató, vérvétellel összekötött spirál-CT-s tüdőrákszűrő vizsgálaton. 

 

A kutatás alanyai 13 különböző olaszországi régióból jönnek, jó felük a járvány által tavasszal és most is leginkább érintett északolasz, Milánó központú Lombardiából, de sok pozitív eset jött a Róma környéki Lazióból, Emilia-Romagnából, Toszkánából és Venetóból is. A szerológiai vizsgálat eredménye az lett, hogy a 959 ember 11,6 százalékának, azaz 111 ember vérében találtak koronavírus-antitesteket. Az antitestekkel rendelkezők, azaz a víruson már átesettek 14 százalékában, azaz 15 emberben már tavaly szeptemberben volt antitest, 30 százalékában, azaz 33 emberben pedig február második hetében mutatták ki ezeket.

 

A kutatás készítői ebből azt a tanulságot vonták le, hogy a koronavírus már jóval annak hivatalos, februári megjelenése előtt jelen lehetett Olaszországban.

 

Már 2019 novembere óta számos olaszországi háziorvos számolt be arról, hogy idősebb és sérülékenyebb embereknél nehéz légzéssel és atipikus hörghuruttal kapcsolatos tünetek jelentkeztek, amelyeket az új vírusról szóló hírek hiányában a szezonális influenza agresszívabb formájának gondoltak, idézi a Scienza in rete a tanulmányt.

 

LOCKDOWN 2.0: FIRENZE TELJESEN ÜRES FŐTERE NOVEMBER 15-ÉN.

 

A La Repubblica szerint azonban érdemes óvatosan kezelni mindezt. Egyrészt azért, mert az antitestek jelenlétének kimutatását célzó szerológiai vizsgálat során nagyon gyakori az álpozitív teszteredmény, másrészt pedig azért, mert mindez ellentmond egy másik tanulmánynak, amely szerint a kínai koronavírus 2019 októberében jutott volna át állatról emberre. Harmadrészt pedig

 

azért is kezelik olasz szakértők is távolságtartással a kutatást, mert egy másikfajta koronavírusra adott reakcióként is kitermelődhetett ugyanaz a SARS-Co-V-2 elleni antitest.

 

Massimo Galli, a milánói Sacco-kórház infekciós osztályának igazgatója a lapnak azt mondta, ő „valódi bizonyítékokra” vár, nehezen hiszi ugyanis el, hogy valóban ennyire idős a kínai koronavírus, ha ugyanis az lenne a helyzet, amit a kutatás állít, a világjárványnak jóval előbb ki kellett volna törnie.

 

Az olasz köztévé dél-tiroli adásának nyilatkozva Stefan Margraf, a rostocki Frauenhofer Intézetnek is tanácsot adó virológus-kutató óvatosságra intett mindenkit az eredményekkel kapcsolatban. „Itt valami nem stimmel” – kommentálta a fenti átfertőzöttségi adatokat. Noha az eredeti tanulmányt nem látta még, azt mondta róla, hogy ez az eredmény, amit kihoztak, és amit az olasz sajtó széjjelkürtölt, „igencsak valószínűtlen”, szerinte ugyanis nem a Covid-19 terjedhetett és fertőzhetett, hanem más típusú koronavírusok, amik ezt teszik már évtizedek óta világszerte. Majd dacosan hozzátette: minden értelmet nélkülöz a tanulmány publikálása, jelen pillanatban a haszna nulla.

 

A tanulmány itt érhető el megfelelő SAGE-előfizetéssel.

 

NYITÓKÉP: Pisa kihalt belvárosa egy, a tartomány vörös zónába sorolását hirdető táblával. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás