Rendőrségi akciók jönnek 76 francia mecsetben

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.03. 16:58

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Rendőrségi akciók jönnek 76 francia mecsetben

Október közepén, Párizs egyik elővárosában fejezte le egy 18 éves, csecsen származású iszlám terrorista, Abdoullakh Anzorov Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, aki oktatási célból Mohamed-karikatúrákat használt az óráján, előre szólva, hogy akit ez zavar, távozhat a teremből.

Emmanuel Macron francia elnök az esetet „tipikus iszlamista terrorakciónak” nevezte, sőt, szeparatizmussal (azaz a köztársaság eszméinek tagadásával) is megvádolta a jelenlegi iszlámot, valamint belügyminisztere, Gérald Darmanin – élve azzal a jogával, hogy hat hónapra bezárathat vallási intézményeket – bezáratta a helyi mecsetet, miután annak Facebook-oldalán a gyilkosság előtt megjelent egy videó, amiben az egyik tanuló apja a karikatúrák felhasználása miatti haragjának adott hangot. Darmanin döntésének a bíróság is helyt adott.

Azonban a belügyminiszter nem elégedne meg ennyivel: mint azt szerda este bejelentette, és csütörtökön megerősítette:

a radikális iszlám elleni küzdelem nevében összesen 76, a korábban is a titkosszolgálatok figyelmébe kerülő mecsetben rendelt el rendőrségi akciókat,

keresve az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit.

Gérald Darmanin az akciókat a szeparatizmus elleni hatalmas és példátlan fellépésnek nevezte, és mint a francia RTL-nek kifejtette, csütörtök reggel már találkozott is az érintett helyi hatóságok vezetőivel, átbeszélendő a mecsetekkel szembeni akció részleteit.

Darmanin elmondása szerint a hatóság emberei a rendőrségi adatbázisban szereplő imámokat, az adott mecset pénzügyi forrásait, valamint azt fogják vizsgálni, hogy kapcsolódnak-e a mecsethez olyan iszlám vallási iskolák, amik a francia társadalomtól történő szeparációra buzdítják a diákokat.

„2600 muszlim istentiszteleti hely van Franciországban, szóval 76 a 2600-ból messze van attól az általános radikalizációtól, amire hallani néha. De néhány istentiszteleti hely nyilvánvalóan köztársaság-ellenes” – jelentette ki a belügyminiszter, hozzátéve:

ha a gyanú beigazolódik, és az adott mecset valóban a radikális iszlám terjesztésében vesz részt, akkor kezdeményezni fogja annak bezárást.

A bejelentett akciót nem fogadta mindenki elégedetten: Esther Benbassa zöldpárti szenátor például azt vetetette a belügyminiszter fejére, hogy szerinte Darmanin ezzel csak vissza akar ülni a nyeregbe azt követően, hogy komoly támadások érték amiatt a nemzetbiztonság törvénytervezet miatt, ami komolyan korlátozta volna a rendőrökről készült képek megoszthatóságát.  A koronavírus-járvány kellős közepén emiatt utcára vonuló tömeg végül elérte a célját, és a törvényhozók ígéretük szerint nem fogadják el, hanem „jelentősen átdolgozzák” a tervezetet.

NYITÓKÉP: A párizsi rohamrendőrség vonul az főváros utcáin egy 2017-es felvételen. Kristoffer Trolle / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek