+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 3. csütörtök, 16:58
Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Október közepén, Párizs egyik elővárosában fejezte le egy 18 éves, csecsen származású iszlám terrorista, Abdoullakh Anzorov Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, aki oktatási célból Mohamed-karikatúrákat használt az óráján, előre szólva, hogy akit ez zavar, távozhat a teremből.

 

Emmanuel Macron francia elnök az esetet „tipikus iszlamista terrorakciónak” nevezte, sőt, szeparatizmussal (azaz a köztársaság eszméinek tagadásával) is megvádolta a jelenlegi iszlámot, valamint belügyminisztere, Gérald Darmanin – élve azzal a jogával, hogy hat hónapra bezárathat vallási intézményeket – bezáratta a helyi mecsetet, miután annak Facebook-oldalán a gyilkosság előtt megjelent egy videó, amiben az egyik tanuló apja a karikatúrák felhasználása miatti haragjának adott hangot. Darmanin döntésének a bíróság is helyt adott.

 

Azonban a belügyminiszter nem elégedne meg ennyivel: mint azt szerda este bejelentette, és csütörtökön megerősítette:

 

a radikális iszlám elleni küzdelem nevében összesen 76, a korábban is a titkosszolgálatok figyelmébe kerülő mecsetben rendelt el rendőrségi akciókat,

 

keresve az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit.

 

Gérald Darmanin az akciókat a szeparatizmus elleni hatalmas és példátlan fellépésnek nevezte, és mint a francia RTL-nek kifejtette, csütörtök reggel már találkozott is az érintett helyi hatóságok vezetőivel, átbeszélendő a mecsetekkel szembeni akció részleteit.

 

Darmanin elmondása szerint a hatóság emberei a rendőrségi adatbázisban szereplő imámokat, az adott mecset pénzügyi forrásait, valamint azt fogják vizsgálni, hogy kapcsolódnak-e a mecsethez olyan iszlám vallási iskolák, amik a francia társadalomtól történő szeparációra buzdítják a diákokat.

 

„2600 muszlim istentiszteleti hely van Franciországban, szóval 76 a 2600-ból messze van attól az általános radikalizációtól, amire hallani néha. De néhány istentiszteleti hely nyilvánvalóan köztársaság-ellenes” – jelentette ki a belügyminiszter, hozzátéve:

 

ha a gyanú beigazolódik, és az adott mecset valóban a radikális iszlám terjesztésében vesz részt, akkor kezdeményezni fogja annak bezárást.

 

A bejelentett akciót nem fogadta mindenki elégedetten: Esther Benbassa zöldpárti szenátor például azt vetetette a belügyminiszter fejére, hogy szerinte Darmanin ezzel csak vissza akar ülni a nyeregbe azt követően, hogy komoly támadások érték amiatt a nemzetbiztonság törvénytervezet miatt, ami komolyan korlátozta volna a rendőrökről készült képek megoszthatóságát.  A koronavírus-járvány kellős közepén emiatt utcára vonuló tömeg végül elérte a célját, és a törvényhozók ígéretük szerint nem fogadják el, hanem „jelentősen átdolgozzák” a tervezetet.

 

NYITÓKÉP: A párizsi rohamrendőrség vonul az főváros utcáin egy 2017-es felvételen. Kristoffer Trolle / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás