Még hivatalába se lépett, máris elvették a moldovai elnöktől a titkosszolgálatok feletti ellenőrzést

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.03. 18:33

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Még hivatalába se lépett, máris elvették a moldovai elnöktől a titkosszolgálatok feletti ellenőrzést

Hiába nyerte meg a vártnál nagyobb fölénnyel az EU-párti, jobbközép és Romániával barátságosabb politikát hirdető Maia Sandu a moldovai elnökválasztást a korábbi Moszkva-barát elnökkel, Igor Dodonnal szemben, azt már a győzelem éjszakáján tudni lehetett: az újdonsült elnöknek bizony nem lesz egyszerű dolga, ha valóban irányítani akarja az országot.

Mégpedig azért nem, mert – mint azt Istrate Dominik, a Political Capital külpolitikai elemzője az Azonnalin megírta – hiába rendelkezik a mindenkori moldovai államfő kiterjesztett jogkörökkel a külpolitikában, minden érdemi döntést, ami a strukturális reformok elindításához szükséges, az ország 101 tagú parlamentjében hoznak meg.

Ott viszont a Sanduval éppenséggel nem baráti, Moszkva-párti szocialisták és az őket támogató erők vannak többségben.

Még hivatalába se lépett, Sandu már megtapasztalhatta, hogy milyen következményekkel jár ez a felállás: csütörtökön a dodonisták vezetésével elfogadták azt a törvénytervezetet, ami az elnök helyett a parlament hatáskörébe utalja a titkosszolgálatok irányítását és ellenőrzését.

Bár az elfogadást a Sandu-párti képviselők – hasonló jelenetet előidézve, mint 2018 végén a magyar ellenzéki képviselők a rabszolgatörvény elfogadása előtt – fizikailag próbálták megakadályozni, saját testükkel eltorlaszolva az utat az üléstermi pulpitushoz, a Dodon-párti többség végül megszavazta a törvényt.

Ennek diszkrét bája, hogy a szocialista képviselők azzal indokolták a lépést, hogy Moldova parlamentáris köztársaság, és ezért a titkosszolgálatok feletti ellenőrzés joga a parlamentet illeti meg –

miközben tavaly júniusban pont a szocialisták szavazták meg, hogy a titkosszolgálat feletti kontrollt egykori pártelnökük, Igor Dodon kezébe adják.

Maia Sandu az esetet úgy kommentálta, hogy a szocialisták a hatalom elbitorlását, illetve a még meg sem kezdett elnökségének aláásását kísérleték meg – mindezt úgy, hogy a komoly korrupcióval sújtott országban bizony fontos kérdés, hogy a titkosszolgálatot ki irányítja és ellenőrzi.

„Az emberek azért szavaztak ránk, hogy megbüntessük a tolvajokat, hogy visszaszolgáltassuk az ellopott pénzeket az embereknek. De a tolvajok most megijedtek, meg akarják védeni a régi korrupt gyakorlatokat, és az emberek hangját a szemétdombra akarják vetni” – nyilatkozott Sandu.

A törvény elfogadása mindenesetre további fűtőanyagot szolgáltat a Sandu-párti tüntetőknek, akik – a Reuters tudósítása szerint ezrekről beszélhetünk – csütörtökön a parlament épülete előtt gyűltek össze „le a maffiával” és „le Dodonnal” jelszavakat skandálva.

Az ehhez hasonló, éles konfliktusokat az oldhatná fel végleg – ahogy arra Istrate Dominik rámutatott –, ha Sandunak – választási ígéretének megfelelően – sikerülne feloszlatnia a szerinte illegitim parlamentet, és egy előrehozott választáson az ő támogatói kerülnének többségbe a moldovai törvényhozásban. A probléma ezzel, hogy

a parlamentet feloszlatni csak egy sikeres parlamenti bizalmatlansági indítvánnyal lehetne – márpedig ezt a szívességet aligha fogják megtenni Sandunak a Dodon-párti képviselők.

Így viszont az elkövetkező napok, hetek könnyen hasonló jelenetekhez vezethetnek.

NYITÓKÉP: Maia Sandu / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek