+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 12. szombat, 11:10
Most éppen a politikusok vagyonát ellenőrző szerv jogköreit vágnák meg a bukott elnök, Igor Dodon parlamenti többséggel rendelkező szocialistái arra hivatkozva, hogy az ellenőrök csak őket célozzák a vizsgálataikkal.

Mint arról korábban is írtunk, hiába nyerte meg november közepén a vártnál nagyobb fölénnyel az EU-párti, jobbközép és Romániával barátságosabb politikát hirdető Maia Sandu a moldovai elnökválasztást a korábbi Moszkva-barát elnökkel, Igor Dodonnal szemben, azt már a győzelem éjszakáján tudni lehetett: az újdonsült elnöknek bizony nem lesz egyszerű dolga, ha valóban irányítani akarja az országot.

 

Mégpedig azért nem, mert a majd csak december 24-én hivatalába lépő Sandunak meg kell küzdenie a Moszkva-párti, Dodon-közeli szocialisták által uralt törvényhozással, ami már eddig is okozott problémákat a még be sem iktatott elnöknek: például kivették a kezéből a titkosszolgálatok irányítását és ellenőrzését arra hivatkozva, hogy ez – lévén, hogy Moldova parlamenti köztársaság – a parlamentet illeti meg.

 

Az nem zavarta a szocialistákat, hogy tavaly júniusban pont ők szavazták meg, hogy a titkosszolgálat feletti kontrollt a parlament helyett egykori pártelnökük, Igor Dodon kezébe adják.

 

Hasonló hatáskörnyirbálásra kerülhet sor annak a 11 szocialista képviselőnek a benyújtott törvényjavaslata alapján, ami a moldovai NAV, a többek között a közszereplők vagyonosodását és az állami alkalmazottak közötti összeférhetetlenséget vizsgáló Nemzeti Integritási Hatóság jogköreit szűkítené.

 

Ennek értelmében a korábbi három helyett mindössze egy év állna a vagyonőrök rendelkezésére, hogy a közhivatalt viselők vagyonosodását vizsgálják, illetve a törvénysértések miatt kiszabható büntetéseket is enyhítenék – mindezt Európa egyik legkorruptabb államában, ahol a komplett politikai elitet is sikerült egy időben felvásárolnia – Vlad Plahotniuc személyében – egy oligarchának. Nem véletlen volt az elnökválasztási kampány során Maia Sandu egyik fő ígérete egy antikorrupciós reform elfogadása.

 

A vagyonvizsgáló szerv jogköreinek megnyirbálását a szocialisták azzal indokolják, hogy az csak velük foglalkozik. Ahogy az egyik szocialista képviselő, Bogdan Tirdea kijelentette:

 

Maia Sandu „irányítja a Nemzeti Integritási Hatóságot, elmondom, miért: azt a Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja képviselői ellen használják”.

 

A Sandu által alapított Akció és Szolidaritás Párt (PAS) közleményében úgy reagált, hogy Tirdea az egyike annak a megannyi szocialista képviselőnek, akinek a vagyonát bizony ellenőrizni kell. „Tirdea képviselő vagyona – amely drága autókat és több százezer eurós ingatlanokat tartalmaz – jelentősen meghaladja a bevallott többezer lejes havi jövedelemszintjét. Természetes, hogy egy állami szerv kivizsgálja a hamis vagyonbevallásokat.”

 

Maga a Nemzeti Integritási Hatóság is visszautasította, hogy politikai alapon csak a szocialisták vagyonát vizsgálnák, mint közölték: eddig a 101 parlamenti képviselőből 38 vagyoni helyzetét ellenőrizték – közülük nyolc esetben kellett szankciókat foganatosítani a vagyonnyilatkozatok késedelmes benyújtása vagy elmaradása miatt.

 

Amennyiben a szocialista többségű parlament elfogadja a vagyonellenőrzési jogosítványokat szűkítő javaslatot, az további üzemanyagként szolgálhat annak a több tízezer, Sandu-párti tüntetőnek, ami egy hete a titkosszolgálati törvény elfogadása, a szocialisták uralta parlament és a korrupció ellenében vonult utcára.

 

NYITÓKÉP: Igor Dodon / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás