Folytatódik Maia Sandu kiszorítása Moldovában

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.12. 11:10

Most éppen a politikusok vagyonát ellenőrző szerv jogköreit vágnák meg a bukott elnök, Igor Dodon parlamenti többséggel rendelkező szocialistái arra hivatkozva, hogy az ellenőrök csak őket célozzák a vizsgálataikkal.

Folytatódik Maia Sandu kiszorítása Moldovában

Mint arról korábban is írtunk, hiába nyerte meg november közepén a vártnál nagyobb fölénnyel az EU-párti, jobbközép és Romániával barátságosabb politikát hirdető Maia Sandu a moldovai elnökválasztást a korábbi Moszkva-barát elnökkel, Igor Dodonnal szemben, azt már a győzelem éjszakáján tudni lehetett: az újdonsült elnöknek bizony nem lesz egyszerű dolga, ha valóban irányítani akarja az országot.

Mégpedig azért nem, mert a majd csak december 24-én hivatalába lépő Sandunak meg kell küzdenie a Moszkva-párti, Dodon-közeli szocialisták által uralt törvényhozással, ami már eddig is okozott problémákat a még be sem iktatott elnöknek: például kivették a kezéből a titkosszolgálatok irányítását és ellenőrzését arra hivatkozva, hogy ez – lévén, hogy Moldova parlamenti köztársaság – a parlamentet illeti meg.

Az nem zavarta a szocialistákat, hogy tavaly júniusban pont ők szavazták meg, hogy a titkosszolgálat feletti kontrollt a parlament helyett egykori pártelnökük, Igor Dodon kezébe adják.

Hasonló hatáskörnyirbálásra kerülhet sor annak a 11 szocialista képviselőnek a benyújtott törvényjavaslata alapján, ami a moldovai NAV, a többek között a közszereplők vagyonosodását és az állami alkalmazottak közötti összeférhetetlenséget vizsgáló Nemzeti Integritási Hatóság jogköreit szűkítené.

Ennek értelmében a korábbi három helyett mindössze egy év állna a vagyonőrök rendelkezésére, hogy a közhivatalt viselők vagyonosodását vizsgálják, illetve a törvénysértések miatt kiszabható büntetéseket is enyhítenék – mindezt Európa egyik legkorruptabb államában, ahol a komplett politikai elitet is sikerült egy időben felvásárolnia – Vlad Plahotniuc személyében – egy oligarchának. Nem véletlen volt az elnökválasztási kampány során Maia Sandu egyik fő ígérete egy antikorrupciós reform elfogadása.

A vagyonvizsgáló szerv jogköreinek megnyirbálását a szocialisták azzal indokolják, hogy az csak velük foglalkozik. Ahogy az egyik szocialista képviselő, Bogdan Tirdea kijelentette:

Maia Sandu „irányítja a Nemzeti Integritási Hatóságot, elmondom, miért: azt a Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja képviselői ellen használják”.

A Sandu által alapított Akció és Szolidaritás Párt (PAS) közleményében úgy reagált, hogy Tirdea az egyike annak a megannyi szocialista képviselőnek, akinek a vagyonát bizony ellenőrizni kell. „Tirdea képviselő vagyona – amely drága autókat és több százezer eurós ingatlanokat tartalmaz – jelentősen meghaladja a bevallott többezer lejes havi jövedelemszintjét. Természetes, hogy egy állami szerv kivizsgálja a hamis vagyonbevallásokat.”

Maga a Nemzeti Integritási Hatóság is visszautasította, hogy politikai alapon csak a szocialisták vagyonát vizsgálnák, mint közölték: eddig a 101 parlamenti képviselőből 38 vagyoni helyzetét ellenőrizték – közülük nyolc esetben kellett szankciókat foganatosítani a vagyonnyilatkozatok késedelmes benyújtása vagy elmaradása miatt.

Amennyiben a szocialista többségű parlament elfogadja a vagyonellenőrzési jogosítványokat szűkítő javaslatot, az további üzemanyagként szolgálhat annak a több tízezer, Sandu-párti tüntetőnek, ami egy hete a titkosszolgálati törvény elfogadása, a szocialisták uralta parlament és a korrupció ellenében vonult utcára.

NYITÓKÉP: Igor Dodon / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek