+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 1. kedd, 07:15
Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

Noha most kijárási tilalom alatt Michelin-csilagos topéttermet kalapáccsal szétverni a divat, azért még emlékezhetünk arra a korra, amikor voltak éttermek, amik nem házhozszállítottak, mint amikor a netről rendelünk valamit, hanem úgy emlékszünk rájuk, mint jó helyekre, ahova azért volt jó beülni, mert jót főztek. Meg mert eleve jó volt beülni valahova. Hiába próbálják sokan a csomagolásokat is finomhangolni, hiába próbálnak meg topéttermek akár félkész ételeket küldeni házhoszállítással, hogy ne kihűlve kapd, hanem a lehető legtökéletesebb élmény érdekében magadnak főzd meg, mindannyian tudjuk, hogy mindez nem tudja pótolni az éttermi élményt.

 

A járványügyi intézkedéseknek hála azonban megjelentek az inverz lakáséttermek: most nem mi megyünk a séf lakásába, hanem ha akarjuk, a séf jön el hozzánk, a saját konyhánkba.

 

Vagy épp ahhoz, akit megajándékozunk ezzel. Aki sokat posztol Instagramra kaját a #foodporn hastaggel, aki kívülről tudja, melyik séf hol dolgozik éppen, akinek az a hobbija, hogy végigegye a világ fine dining éttermeit, annak jobb ajándékot nem tudok ennél elképzelni a koronavírus-járvány alatt. Persze privát séfek drágán eddig is voltak, de most ebből mintha kezdene rendszer lenni a járványügyi intézkedésekhez való alkalmazkodás jegyében: legfeljebb 10 fős társaságoknak főznek tök jó éttermek szakácsai egy borokkal kísért drágább éttermi vacsora áráért. A konyhádban.

 

+ Ha pécsi vagy, vagy épp a környéken laksz vagy vannak meglependő ismerőseid, a hosszúhetényi Almalomb négyfogásos menüt főz neked az otthonodban, és mutat mellé három helyi bort is, mindezt fejenként 15 ezer forintért, az étterem 30 kilométeres körzetében. Tehát Pécs mellett Pécsvárad és Komló, és még éppen hogy Orfű is belefér ebbe, igaz, az Almalomb egyik legjobb tulajdonságát, a gyönyörűen felújított malmot és a kertjét mint helyszínt egyik se kárpótolja.

 

+ Budapesten a belváros egy feltörekvő fine dining étterménél, a SALT-nál lehet érdeklődni privát vacsora ügyében. Annyit tudni csak, hogy a menü ötfogásos, minden más meglepetés, így az ár is.

 

+ Aki valami tényleg különleges dologgal akar meglepni valakit, ajándékozzon Michelin-csillagos élményt az illető konyhája közepére: mindezt a Costestől igényelheti. Miután az előétel egy ceviche, én már elfogult is lettem. Négy-, öt- és hatfogásos menüket lehet rendelni, sörrel vagy borral mellé, az árak fejenként 30-50 ezer forint között.

 

+ Ha pedig az ünnepek előtt, alatt, közben, után a Balaton-környéki nyaralódban leszel, több tókörnyéki étteremre is számíthatsz. A káptalantóti Tölgyes Kúria fejenként 20 ezer forintért főz végig egy menüt a konyhádban, és így tesz a balatonfüredi Aura Hotel is, igaz, ők egyedileg adnak árajánlatot. Ha pedig még kivárnál, érdemes figyelni a Balatoni Kört is, ígérik, folyamatosan teszik közzé a privátséfes helyeket.

 

Remélem, nem ez lesz a gasztronómia jövője, de elképzelni sem tudok jobbat egy foodie számára, mint varázsolni neki valami színeset és finomat a szürke karanténidőszak kellős közepén.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás