+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 1. kedd, 18:22
A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta az ügyészségi szóvivő az Azonnalinak.

Amint arról az Azonnali is beszámolt: belga lapok információi szerint Szájer Józsefet, a mandátumáról vasárnap (decemberi 31-i hatállyal) váratlanul lemondott fideszes EP-képviselőt péntek éjjel a belga rendőrség igazoltatta, miután rajtaütöttek egy illegális partin. Mivel jelenleg Belgiumban szigorú lockdown van érvényben, nem lehet ilyen összejöveteleket tartani.

 

A jelenlévő Szájer József az ereszcsatornán próbált meg elmenekülni, de a rendőröknek sikerült előállítani. Noha mentelmi jogára hivatkozott, ez az igazoltatás és előállítás alól tettenérés esetén nem mentesíti.

 

A brüsszeli ügyészség közleményt is kiadott, amiben leírta: nem melegbárban, hanem egy lakásban zajlott az illegális (a megengedett létszámot meghaladó) parti, amire a szomszédok hívták fel a rendőrség figyelmét. Amikor a rendőrök kiérkeztek, húsz, többségében meztelen férfit találtak (egy 1977-es és egy 1987-es születésü diplomata is jelen volt), egyikük azonban menekülőre fogta, őt aztán az utcán érték utol lakossági bejelentésre.

 

Az 1961-ben született S. J. monogramú személy hátizsákjában drogot is találtak.

 

A tettenéréskor Szájer keze vérzett, feltehetően a menekülés során sérült meg, írták a közleményben.

 

Az Azonnali telefonon érte el a brüsszeli ügyészség sajtószóvivőjét, Sarah Durant-t, aki megerősítette:

 

Szájer József ellen nemcsak a járványügyi szabályok megsértése, de kábítószer illegális birtokolása miatt is vádat terveznek emelni.

 

A brüsszeli ügyészségnek azonban még tisztáznia kell az Európai Parlamenttel a mentelmi jogi szabályokat. Hivatalosan Szájer Józsefet csak a politikusi munkájával összefüggésben védi a mentelmi joga, az ügyészségi szóvivő azonban elmondta az Azonnalinak: csak akkor emelhetnek vádat, ha hivatalos értesítést kapnak az Európai Parlamenttől arról, hogy a konkrét ügyben nincs mentelmi joga Szájernek.

 

Szájer József kedd délutáni sajtóközleményében elismerte, hogy pénteken rendőrök igazoltatták, ő azonban azt állítja: nem fogyasztott drogot, a rendőröket még kérte volna is drogteszt elvégzésére. Az Azonnali a brüsszeli ügyészséget megkérdezte Szájer nyilatkozata kapcsán is, miszerint nem fogyasztott volna kábítószert.

 

A brüsszeli ügyészség elmondta: nem is drogfogyasztással vádolják, hanem azzal, hogy a menekülése során nála lévő hátizsákban találtak kábítószert.

 

Azt ők sem állítják, hogy ezt Szájer József fogyasztotta, de azt igen, hogy illegálisan birtokolta.

 

NYITÓKÉP: Dominique Hommel / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás