A brüsszeli ügyészség megerősítette: kábítószer illegális birtoklása miatt készülnek vádat emelni Szájer ellen

Szerző: Techet Péter
2020.12.01. 18:22

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta az ügyészségi szóvivő az Azonnalinak.

A brüsszeli ügyészség megerősítette: kábítószer illegális birtoklása miatt készülnek vádat emelni Szájer ellen

Amint arról az Azonnali is beszámolt: belga lapok információi szerint Szájer Józsefet, a mandátumáról vasárnap (decemberi 31-i hatállyal) váratlanul lemondott fideszes EP-képviselőt péntek éjjel a belga rendőrség igazoltatta, miután rajtaütöttek egy illegális partin. Mivel jelenleg Belgiumban szigorú lockdown van érvényben, nem lehet ilyen összejöveteleket tartani.

A jelenlévő Szájer József az ereszcsatornán próbált meg elmenekülni, de a rendőröknek sikerült előállítani. Noha mentelmi jogára hivatkozott, ez az igazoltatás és előállítás alól tettenérés esetén nem mentesíti.

A brüsszeli ügyészség közleményt is kiadott, amiben leírta: nem melegbárban, hanem egy lakásban zajlott az illegális (a megengedett létszámot meghaladó) parti, amire a szomszédok hívták fel a rendőrség figyelmét. Amikor a rendőrök kiérkeztek, húsz, többségében meztelen férfit találtak (egy 1977-es és egy 1987-es születésü diplomata is jelen volt), egyikük azonban menekülőre fogta, őt aztán az utcán érték utol lakossági bejelentésre.

Az 1961-ben született S. J. monogramú személy hátizsákjában drogot is találtak.

A tettenéréskor Szájer keze vérzett, feltehetően a menekülés során sérült meg, írták a közleményben.

Az Azonnali telefonon érte el a brüsszeli ügyészség sajtószóvivőjét, Sarah Durant-t, aki megerősítette:

Szájer József ellen nemcsak a járványügyi szabályok megsértése, de kábítószer illegális birtokolása miatt is vádat terveznek emelni.

A brüsszeli ügyészségnek azonban még tisztáznia kell az Európai Parlamenttel a mentelmi jogi szabályokat. Hivatalosan Szájer Józsefet csak a politikusi munkájával összefüggésben védi a mentelmi joga, az ügyészségi szóvivő azonban elmondta az Azonnalinak: csak akkor emelhetnek vádat, ha hivatalos értesítést kapnak az Európai Parlamenttől arról, hogy a konkrét ügyben nincs mentelmi joga Szájernek.

Szájer József kedd délutáni sajtóközleményében elismerte, hogy pénteken rendőrök igazoltatták, ő azonban azt állítja: nem fogyasztott drogot, a rendőröket még kérte volna is drogteszt elvégzésére. Az Azonnali a brüsszeli ügyészséget megkérdezte Szájer nyilatkozata kapcsán is, miszerint nem fogyasztott volna kábítószert.

A brüsszeli ügyészség elmondta: nem is drogfogyasztással vádolják, hanem azzal, hogy a menekülése során nála lévő hátizsákban találtak kábítószert.

Azt ők sem állítják, hogy ezt Szájer József fogyasztotta, de azt igen, hogy illegálisan birtokolta.

NYITÓKÉP: Dominique Hommel / Európai Parlament

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek