+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. november 27. péntek, 13:33
A miniszterelnök újra a multik által kivitt profithoz mérte az uniós forrásokat. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy egy kiló alma átlátszóbb, mint egy folyóméter kolbász.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Orbán Viktor itthon évek óta csak a saját sajtójával áll szóba, ezért mindig érdekes látni, amikor nagy ritkán interjút ad egy nyugati lapnak, ahol a péntekenkénti Kossuth rádiós standupjaihoz, meg az MTVA-s és TV2-s interjúkhoz képest érdemi kérdéseket is kap. Ezek a nyugati lapoknak adott interjúk azt hivatottak demonstrálni, hogy

 

a magyar miniszterelnök igenis késsel-villával enni tudó, kulturált európai politikus,

 

Orbánnak pedig van is akkora rutinja, hogy hozza ezt a figurát. 

 

Szerdán a Die Zeit német hetilap online kiadásában jelent meg egy interjú a magyar miniszterelnökkel, ahol az uniós büdzsé megvétózása kapcsán sok téma szóba került. Orbán a szocialista rendszer lebontásában való részvételét felemlegetve ügyesen állította be magát a jogállamiság harcosaként, meggyőzően tartotta maga elé Helmut Kohl emlékét, akit az egyik mentorának tart, és még Soros Györgyről is úgy beszélt, hogy a magyar olvasó szinte elfeledkezik a pár évvel ezelőtt az egész országot kékbe borító idióta plakátkampányról. 

 

Orbán természetesen minden Magyarország és Brüsszel közötti valós, és a Magyarország és Soros György közti elképzelt ellentét forrásaként a migrációhoz való eltérő hozzállást nevezi meg; az uniós pénzekkel kapcsolatban pedig újra megemlíti azt a pár éve kormánypárti körökben zajos sikert arató elméletet, hogy az uniós pénzek nem segítséget jelentenek Magyarországnak,

 

hanem egyszerűen járnak neki cserébe azért a profitért, amit a multik visznek ki az országból.

 

Az uniós források és a multik által az országból kivitt profit összevetése Thomas Piketty francia közgazdásztól származik. Piketty A tőke a 21. században című monumentális munkájával vált világhírűvé, amiben a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségeket kétszáz éves idősorokon vizsgálva fogalmazott meg nagyon hatásos kapitalizmuskritikát. 

 

Piketty ezzel a sokat hivatkozott, magasztalt és kritizált művével egy csapásra az újbaloldal ikonjává vált, amikor pedig a blogján megjelent az uniós forrásokat a multik profitjával összevető grafikon, a magyar újbaloldali és a kormánypárti közgazdászok úgy kerültek hirtelen közös nevezőre, mint a Fradi- és Újpest-drukkerek egy DAC-meccsen, a kormánypárti sajtó öntudatlan neomarxistái pedig érezhetően könnyes áhítattal nevezték „sztárközgazdásznak” a Brüsszellel szembeni magyar szabadságharcot nyugati tudósként igazoló újbalos Pikettyt. 

 

Azóta sem értem, hogy egy ilyen módszertani bakugrást hogyan lehet egyáltalán komolyan venni – mármint nem a magyar közélet univerzumának kormánypárti részében, ahol akár egy álkérdésekkel teli nemzeti konzultáció is értelmezhető népszavazásként –, egy magasan jegyzett tudós blogján hogyan jelenhet meg ilyesmi. Ugyanis ezeket a számokat önmagukban semmi értelme összevetni:

 

a nálunk beruházó multik nem csak profitot termelnek, hanem munkát adnak egy csomó embernek, adókat fizetnek az államnak,

 

és a megtermelt profitjuk egy részét a magyar gazdaságba forgatják vissza.

 

A beáramló uniós pénzeknek szintén ilyen hatásuk van, még akkor is, ha felesleges baromságokra költjük el őket: amíg épül a később soha ki nem használt stadion, addig az építőiparban dolgozóknak van munkájuk és pénzt keresnek, amiből majd termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak. A kettő összevetésének semmi értelme; akit érdekel, szakmai cáfolatot Oblath Gábortól itt, Béndek Pétertől itt olvashat, gyönyörűen fogalmazott dühös mondatokat Széky Jánostól Pikettynek egy másik megnyilvánulása kapcsán pedig itt.

 

Én most inkább szemléletes analógiákat mutatok arra vonatkozóan, hogy milyen az uniós források és a multik által kivitt profit összevetése. Olyan, mintha azt mondanánk: 

 

+ egy kiló alma átlátszóbb, mint egy folyóméter kolbász;

 

+ fél mázsa brikettnek szebb hangja van, mint fél ár kukoricaföldnek;

 

+ vagy húsz liter disznózsír kényelmesebb, mint tizenöt liter cefre.

 

Szóval tudjatok róla:

 

amikor ezt a két mutatót veti össze, a miniszterelnök is ilyeneket mond.

 

Olvasnál még Renczes Ágostontól? Itt megteheted. Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás