+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. november 25. szerda, 11:05
Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A brüsszeli diplomaták továbbra sem értik, mit akarhat pontosan Magyarország a következő EU-költségvetés kapcsán.

 

A jogállamisági mechanizmus teljes kiherélését ugyanis a Politico uniós forrásai nem tartják kivitelezhető forgatókönyvnek,

 

egy veterán diplomata „politikailag és praktikusan is” elképzelhetetlennek tartja a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban született kompromisszumos végső javaslat felrúgását. (Ennek a tartalmáról itt írtunk részletesen, a lényeg, hogy a kormányzati kommunikációval ellentétben identitáspolitikai ügyek, például a bevándorlók befogadásának elutasítása miatt nem lehetne megvonni az uniós pénzeket, hanem szigorúan csak olyan jogsértések miatt, amelyek az EU-s pénzek elköltéséhez kapcsolódnak.)

 

A patthelyzet tehát továbbra is fennáll: Magyarország és Lengyelország az EU-büdzsé és a hozzá kapcsolódó koronavírus-mentőcsomag vétózásával fenyeget, a blokkolás feloldásáért cserébe a jogállamisági mechanizmus módosításával – melyekről továbbra sem tudni, pontosan mit akarnak Orbánék, csak találgatások vannak – pedig olyat kérnek, ami a jelenlegi viszonyok alapján csaknem lehetetlennek tűnik.

 

Van azonban, aki nem annyira borúlátó, mint az uniós diplomaták: Angela Merkel kancellár egy keddig panelbeszélgetésen azt mondta, az Európai Tanács (vagyis az EU-s állam- és kormányfők) decemberi üléséig egész biztosan lehet majd megoldást találni. Merkel úgy fogalmazott:

 

„mindenki tisztában van a felelősségével, és a következő napokban segíteni fog nekünk, hogy megoldjuk ezt az ügyet”.

 

Azt, hogy a színfalak mögött Merkel mivel próbálhatja rávenni Orbánt és lengyel kollégáját a vétó feloldására, nem tudjuk – az azonban biztos, hogy Merkellel, von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével négyszemközt egyeztet a miniszterelnök.

 

Arra, hogy a háttérben a kompromisszum már készül, nem csak Merkel megszólalásából lehet következtetni. Heiko Maas német külügyminiszter szerint a tárgyalások utolsó fázisánál tartanak, és a következő napokban megállapodás születhet – ha ez valóban így van, akkor még az uniós állam- és kormányfők tanácsának decemberi ülése előtt megállapodás születhet.

 

És hogy hogyan? A tagállamok minisztereiből álló tanács következő elnökségének képviselője, a portugál külügyminiszter Augusto Santos Silva szerint

 

akár úgy, hogy az EU valamilyen módon garantálja a lengyeleknek és a magyaroknak a jogbiztonságot és a fellebezés lehetőségét a jogállamisági eljárások kapcsán

 

– mondta a Berlin Policy Forum paneljén. Konkrétumokról a panelbeszélgetésen nem esett szó, az viszont biztos, hogy az Európai Bírósághoz a jelenlegi rendeletjavaslat alapján is adott a fellebezés lehetősége.

 

Ugyanis ahogy azt az Azonnalinak nyilatkozó volt PiS-es külügyminiszter és jelenlegi EP-képviselő is elmondta: Lengyelország attól tart, hogy a jogállamisági eljárás során „légbőlkapott és homályos” szempontok alapján fenyítheti majd Brüsszel az olyan tagállamokat, akik eltérnek az uniós politikai mainstreamtől. A lengyel álláspont azért értelmezhető nehezen, mert a konkrét rendeletjavaslatban nagyon konkrétan meg van határozva, hogy pontosan mi miatt lehet szankcionálni.

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön mindenesetre Budapestre látogat, ahol Orbán Viktorral közösen vitatják majd meg az EU-büdzsével kapcsolatos lengyel és magyar álláspontot. Hogy a nyugati politikusok által magabiztosan várt kompromisszum megszületését a találkozó segíteni vagy hátráltatni fogja, hamarosan kiderül.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök OV / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás