Babiš azt szeretné, ha karácsonyig minden cseh ingyenesen le tudná teszteltetni magát

Szerző: Vass Csaba
2020.11.24. 16:56

A csehek is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony előtt ingyenesen hozzáférhessen, aki akar.

Babiš azt szeretné, ha karácsonyig minden cseh ingyenesen le tudná teszteltetni magát

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette: azt szeretné, hogy karácsonyig minden önként jelentkező cseh állampolgárnak ingyenes antigéntesztet tudna biztosítani az állam.

 

A közép-európai országok közül Csehországot érintette legsúlyosabban a járvány, a kormány szigorító intézkedései és a lezárások után pár héttel most hétfőn csökkent először az aktív koronavírus fertőzöttek száma az országban.

 

A járvány erősödésével párhuzamosan Csehországban is engedélyezték a hagyományos PCR-tesztek mellett az antigéntesztek használatát is, mivel azokkal gyorsabban kimutatható a vírus jelenléte – viszont tény, hogy a cseh idősotthonokban az antigéntesztek eredményei a vártánál pontatlanabbak.

 

A miniszterelnök azt mondta, nagyon szeretné, ha tíz nappal vagy egy héttel karácsony előtt minden cseh állampolgár hozzáférhetne az ingyenes antigéntesztekhez, többek között azért is, mert az önkéntes tesztelés része az Egészségügyi Minisztérium egyik stratégiai tervének,

 

amely a járvány lassítását célozná, továbbá az átfertőzöttségi arányt mérné fel Csehországban.

 

A 10,7 milliós Csehországban a járvány kezdete óta már 2,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el a laboratóriumokban, ezekből pedig hétfőig 496 638 tesztnek lett pozitív az eredménye. Hétfőn 4 377 új esetet regisztráltak az országban, ez pedig háromszor alacsonyabb szám az október végén és november elején regisztrált adatoknál, akkor napi 15 ezer körül mozgott az igazolt fertőzöttek száma naponta. Az előző hónaphoz képest azonban novemberben megduplázódott a járvány áldozatainak száma az országban, és elérte a 7 360-at.

 

Csehországban hétfőn lazítottak több korlátozó intézkedésen is:

 

+ 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok nyitvatartási ideje.

 

+ Az esti kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.

 

+ A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

 

+ A lakodalmakon, a temetéseken és az vallási ceremóniákon hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

 

+ Az általános iskolások visszatérhettek az iskolákba, az egyetemeken a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

 

Az antigéntesztekkel szemben sokáig azért voltak bizalmatlanok a szakemberek, mert ezeknél nagyobb mennyiségű vírus és antigén jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést, ezért inkább az orr- és garatváladékból vett mintán végzett PCR-teszt eredményeit tartották megbízhatónak.

 

Sokáig Magyarországon sem végeztek antigénteszteket, azonban nemrég Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat antigéntesztekkel fogják letesztelni annak ellenére, hogy pontosan tudják: azok csak 50-60 százalékos eséllyel mutatják ki a koronavírus-fertőzést.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš/Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek