+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 24. kedd, 16:56
A csehek is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony előtt ingyenesen hozzáférhessen, aki akar.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette: azt szeretné, hogy karácsonyig minden önként jelentkező cseh állampolgárnak ingyenes antigéntesztet tudna biztosítani az állam.

 

A közép-európai országok közül Csehországot érintette legsúlyosabban a járvány, a kormány szigorító intézkedései és a lezárások után pár héttel most hétfőn csökkent először az aktív koronavírus fertőzöttek száma az országban.

 

A járvány erősödésével párhuzamosan Csehországban is engedélyezték a hagyományos PCR-tesztek mellett az antigéntesztek használatát is, mivel azokkal gyorsabban kimutatható a vírus jelenléte – viszont tény, hogy a cseh idősotthonokban az antigéntesztek eredményei a vártánál pontatlanabbak.

 

A miniszterelnök azt mondta, nagyon szeretné, ha tíz nappal vagy egy héttel karácsony előtt minden cseh állampolgár hozzáférhetne az ingyenes antigéntesztekhez, többek között azért is, mert az önkéntes tesztelés része az Egészségügyi Minisztérium egyik stratégiai tervének,

 

amely a járvány lassítását célozná, továbbá az átfertőzöttségi arányt mérné fel Csehországban.

 

A 10,7 milliós Csehországban a járvány kezdete óta már 2,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el a laboratóriumokban, ezekből pedig hétfőig 496 638 tesztnek lett pozitív az eredménye. Hétfőn 4 377 új esetet regisztráltak az országban, ez pedig háromszor alacsonyabb szám az október végén és november elején regisztrált adatoknál, akkor napi 15 ezer körül mozgott az igazolt fertőzöttek száma naponta. Az előző hónaphoz képest azonban novemberben megduplázódott a járvány áldozatainak száma az országban, és elérte a 7 360-at.

 

Csehországban hétfőn lazítottak több korlátozó intézkedésen is:

 

+ 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok nyitvatartási ideje.

 

+ Az esti kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.

 

+ A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

 

+ A lakodalmakon, a temetéseken és az vallási ceremóniákon hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

 

+ Az általános iskolások visszatérhettek az iskolákba, az egyetemeken a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

 

Az antigéntesztekkel szemben sokáig azért voltak bizalmatlanok a szakemberek, mert ezeknél nagyobb mennyiségű vírus és antigén jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést, ezért inkább az orr- és garatváladékból vett mintán végzett PCR-teszt eredményeit tartották megbízhatónak.

 

Sokáig Magyarországon sem végeztek antigénteszteket, azonban nemrég Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat antigéntesztekkel fogják letesztelni annak ellenére, hogy pontosan tudják: azok csak 50-60 százalékos eséllyel mutatják ki a koronavírus-fertőzést.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás