+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 24. kedd, 16:56
A csehek is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony előtt ingyenesen hozzáférhessen, aki akar.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette: azt szeretné, hogy karácsonyig minden önként jelentkező cseh állampolgárnak ingyenes antigéntesztet tudna biztosítani az állam.

 

A közép-európai országok közül Csehországot érintette legsúlyosabban a járvány, a kormány szigorító intézkedései és a lezárások után pár héttel most hétfőn csökkent először az aktív koronavírus fertőzöttek száma az országban.

 

A járvány erősödésével párhuzamosan Csehországban is engedélyezték a hagyományos PCR-tesztek mellett az antigéntesztek használatát is, mivel azokkal gyorsabban kimutatható a vírus jelenléte – viszont tény, hogy a cseh idősotthonokban az antigéntesztek eredményei a vártánál pontatlanabbak.

 

A miniszterelnök azt mondta, nagyon szeretné, ha tíz nappal vagy egy héttel karácsony előtt minden cseh állampolgár hozzáférhetne az ingyenes antigéntesztekhez, többek között azért is, mert az önkéntes tesztelés része az Egészségügyi Minisztérium egyik stratégiai tervének,

 

amely a járvány lassítását célozná, továbbá az átfertőzöttségi arányt mérné fel Csehországban.

 

A 10,7 milliós Csehországban a járvány kezdete óta már 2,9 millió koronavírus-tesztet végeztek el a laboratóriumokban, ezekből pedig hétfőig 496 638 tesztnek lett pozitív az eredménye. Hétfőn 4 377 új esetet regisztráltak az országban, ez pedig háromszor alacsonyabb szám az október végén és november elején regisztrált adatoknál, akkor napi 15 ezer körül mozgott az igazolt fertőzöttek száma naponta. Az előző hónaphoz képest azonban novemberben megduplázódott a járvány áldozatainak száma az országban, és elérte a 7 360-at.

 

Csehországban hétfőn lazítottak több korlátozó intézkedésen is:

 

+ 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok nyitvatartási ideje.

 

+ Az esti kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.

 

+ A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

 

+ A lakodalmakon, a temetéseken és az vallási ceremóniákon hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

 

+ Az általános iskolások visszatérhettek az iskolákba, az egyetemeken a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

 

Az antigéntesztekkel szemben sokáig azért voltak bizalmatlanok a szakemberek, mert ezeknél nagyobb mennyiségű vírus és antigén jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést, ezért inkább az orr- és garatváladékból vett mintán végzett PCR-teszt eredményeit tartották megbízhatónak.

 

Sokáig Magyarországon sem végeztek antigénteszteket, azonban nemrég Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat antigéntesztekkel fogják letesztelni annak ellenére, hogy pontosan tudják: azok csak 50-60 százalékos eséllyel mutatják ki a koronavírus-fertőzést.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás