Nem örül az Európai Parlament elnöke a hetes cikkes eljárásnak

2018.09.14. 09:14

Antoni Tajani szerint most már baloldali kormányok ügyes-bajos dolgait is ki kéne vizsgálni. A cseh miniszterelnök pedig nekiment pártja EP-képviselőinek.

Nem örül az Európai Parlament elnöke a hetes cikkes eljárásnak

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke nem örül, hogy az EP elfogadta a Sargentini-jelentést – derült ki egy rádióinterjúból, amit a Politico reggeli hírlevele szemlézett.

Az olasz Tajani szerint most már itt az ideje, hogy baloldali vezetésű országokban is vizsgálódjanak, például Máltában és Szlovákiábn, ahol újságírókat öltek meg, illetve Romániában.

Szerinte nem jó, ha kettős mércét akalmaznak: úgy gondolja, hogy súlyosabb dolgok történtek ezekben az országokban, mint Magyarországon, mégsem volt eddig vizsgálat.

A Politico hírlevele szerint ezzel az Európai Parlament elnöke azt is implikálta, hogy a szavazás politikailag motivált volt. Tajani pártja, a Forza Italia képviselői egyébként nem szavazták meg a Sargentini-jelentés elfogadását.

A cseh miniszterelnök kiakadt pártja EP-képviselőire

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, a Sargentini-jelentésről és a hetes cikkes eljárás megindításáról döntő szerdai szavazáson nem csak osztrák, de cseh szövetségesei is magára hagyták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt: a liberális frakciót erősítő cseh kormánypárt, az ANO képviselői a jelentés mellett szavaztak.

Mint kiderült, éppenséggel az Orbánnal migrációügyi alapon jó viszonyt ápoló Andrej Babiš nem is értett ezzel egyet.

Babiš a Parlamentní Listy portálnak adott interjút, amelyben elhatárolódott az ANO EP-képviselőitől, és elmondta: szerinte nonszensz a Magyarország elleni eljárás, ami csak rossz hangulatot hoz az EU-ba, de ugyanezt gondolja a Lengyelország elleni eljárásról is.

„Tehát Orbán mellett állok, továbbra is szövetségesek vagyunk és a V4 működik” – nyilatkozta a cseh miniszterelnök,

bár érdekes kérdés marad, hogy mennyit számítanak a szavak most, miután a tettek szintjén elmaradt a segítség. Babiš az interjúban egyébként többször hangsúlyozta, hogy az elmúlt években Orbán megoldásai működtek szerinte a migrációval kapcsolatban.

Babiš egyébként sajnálja, hogy az ANO képviselői úgy szavaztak, ahog,y de ez elmondása szerint a saját döntésük volt. „Világos tény, hogy Telička és Ježek elárult minket, természetesen tanultunk ebből” – mondta a miniszterelnök, aki később megjegyezte, hogy a külügyminiszteri székre pályázó EP-képviselő, a szintén a jelentés mellett szavazó szociáldemokrata Miroslav Poche biztos nem lesz külügyminiszter.

FOTÓ: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek