A spanyol lakosság jelentős részének beoltását ígérte jövő nyárig a miniszterelnök

Szerző: Vass Csaba
2020.11.20. 19:15

2021 első félévének végéig a lakosság jelentős hányadát be fogják oltani koronavírus ellen Spanyolországban. Azt még nem tudni, hogy hogyan és mennyit, de az már biztos, hogy a kormány itt is több vasat tart a tűzben, ami a vakcinagyártó vállalatokat illeti.

A spanyol lakosság jelentős részének beoltását ígérte jövő nyárig a miniszterelnök

Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök azt ígérte pénteken, hogy 2021 első félévében be fogják oltani az ország lakosságának egy jelentős részét a koronavírus ellen.

A miniszterelnök a borairól híres La Rioja észak-spanyolországi autonóm tartományban tett pénteki látogatásán arról beszélt, hogy az EU-ban Németország mellett Spanyolországnak is van egy átfogó terve arra vonatkozóan, hogyan oltassa be közel 47 millió állampolgárát.

Hoy hemos presentado en La Rioja el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. Allí he anunciado que España...

Közzétette: Pedro Sánchez Pérez-Castejón – 2020. november 20., péntek

Sanchez elmondta, hogy ezeket a terveket jövő héten kedden, a spanyol minisztertanács következő ülésén mutatják majd be, a terveken a miniszterelnök állítása szerint már szeptember óta dolgozik a kormány.

A csütörtök esti spanyol adatok szerint Spanyolország az Európai Unió egyik leginkább járvány sújtotta tagállama. Amióta a járvány megjelent az országban, azóta több, mint másfélmillióan kapták el a kórt, és a halottak száma csütörtök estig elérte a 42 619 főt, így

az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után itt szedte a legtöbb áldozatot a járvány Európában.

Az országban a szocialista kormány október 25-én hat hónapra készenléti állapotot vezetett be különböző korlátozásokkal. Erről részletesebben a Konzuli Tájékoztatás honlapján olvashatsz.

Az országban már az amerikai Johnson & Johnson amerikai vakcinagyártó vállalat is megkezdte az általa fejlesztett vakcina klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, amelyben 30 ezer embert tesztelik az oltást. Salvador Illa egészségügyi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy engedélyezte 31,5 millió oltóanyag beszerzését az AstraZeneca brit gyógyszeróriás vállalattól.

Csütörtökön egyébként éppen attól volt hangos a világsajtó, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján,

a vállalat közleménye szerint a kifejlesztett vakcina 94-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.
 

A Világgazdasági Fórum és az Ipsos piac-és közvéleménykutató cég a világ 15 országából 18 ezer ember bevonásával készített egy felmérést, amiben azt vizsgálták, hogy a különböző országokban élők milyen hajlandóságot mutatnának egy esetleges koronavírus elleni vakcina beadására, ha az rendelkezésre állna.

A felmérés eredményeit november 5-én publikálták, ezek szerint a spanyol lakosság mintegy 64 százaléka beoltatná magát a vírus ellen, ha rendelkezésre állna egy biztonságos vakcina.

Nyitókép: Pedro Sánchez Pérez-Castejón/Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek