+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 20. péntek, 19:15
2021 első félévének végéig a lakosság jelentős hányadát be fogják oltani koronavírus ellen Spanyolországban. Azt még nem tudni, hogy hogyan és mennyit, de az már biztos, hogy a kormány itt is több vasat tart a tűzben, ami a vakcinagyártó vállalatokat illeti.

Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök azt ígérte pénteken, hogy 2021 első félévében be fogják oltani az ország lakosságának egy jelentős részét a koronavírus ellen.

 

A miniszterelnök a borairól híres La Rioja észak-spanyolországi autonóm tartományban tett pénteki látogatásán arról beszélt, hogy az EU-ban Németország mellett Spanyolországnak is van egy átfogó terve arra vonatkozóan, hogyan oltassa be közel 47 millió állampolgárát.

 

Hoy hemos presentado en La Rioja el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. Allí he anunciado que España...

Közzétette: Pedro Sánchez Pérez-Castejón – 2020. november 20., péntek

 

 

Sanchez elmondta, hogy ezeket a terveket jövő héten kedden, a spanyol minisztertanács következő ülésén mutatják majd be, a terveken a miniszterelnök állítása szerint már szeptember óta dolgozik a kormány.

 

A csütörtök esti spanyol adatok szerint Spanyolország az Európai Unió egyik leginkább járvány sújtotta tagállama. Amióta a járvány megjelent az országban, azóta több, mint másfélmillióan kapták el a kórt, és a halottak száma csütörtök estig elérte a 42 619 főt, így

 

az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után itt szedte a legtöbb áldozatot a járvány Európában.

 

Az országban a szocialista kormány október 25-én hat hónapra készenléti állapotot vezetett be különböző korlátozásokkal. Erről részletesebben a Konzuli Tájékoztatás honlapján olvashatsz.

 

Az országban már az amerikai Johnson & Johnson amerikai vakcinagyártó vállalat is megkezdte az általa fejlesztett vakcina klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, amelyben 30 ezer embert tesztelik az oltást. Salvador Illa egészségügyi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy engedélyezte 31,5 millió oltóanyag beszerzését az AstraZeneca brit gyógyszeróriás vállalattól.

 

Csütörtökön egyébként éppen attól volt hangos a világsajtó, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján,

 

a vállalat közleménye szerint a kifejlesztett vakcina 94-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.
 

A Világgazdasági Fórum és az Ipsos piac-és közvéleménykutató cég a világ 15 országából 18 ezer ember bevonásával készített egy felmérést, amiben azt vizsgálták, hogy a különböző országokban élők milyen hajlandóságot mutatnának egy esetleges koronavírus elleni vakcina beadására, ha az rendelkezésre állna.

 

A felmérés eredményeit november 5-én publikálták, ezek szerint a spanyol lakosság mintegy 64 százaléka beoltatná magát a vírus ellen, ha rendelkezésre állna egy biztonságos vakcina.

 

Nyitókép: Pedro Sánchez Pérez-Castejón/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás