+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 10. kedd, 17:24
Mivel a járványügyi szigorítások az északolasz várost is érintik, és nem tudni, karácsonyig lesz-e változás, a jobboldali városvezetés több, mint félmillió euróért előrehozta az egész ünnepet.

Triesztben már november 6-án beköszöntött a karácsony. Ez a város forzaitaliás polgármesterének, Roberto Dipiazza vállalkozónak köszönhető, aki

 

nem a járványhelyzet kezelésére, hanem karácsonyfákra és karácsonyi díszekre szeretne idén sokat költeni.

 

Már október végén bejelentette: november 3-án felállítják a város több pontján a karácsonyfákat, a tengerparti főtér (a Piazza dell'Unità d'Italia, helyieknek csak Piazza Grande) mellett a tőzsdepalota előtti tér és a XX Settembre sétálóutca is előrehozott karácsonyi díszitést kap.

 

A polgármestert többen is bírálták, szerintük ugyanis az erre idén elköltendő 590 ezer eurónak egy gazdasági válság küszöbén – amikor egyébként este tíz óra után kijárási tilalom van – jobb helye is lehetett volna. A városban ellenzéki balközép Demokrata Párt szerint az embereket inkább „a kemény télre” kéne felkészíteni, a balliberális Open Fvg helyi párt pedig

 

egyenesen „szürreálisnak” nevezte a polgármester megvalósult ötletét.

 

ROBERTO DIPIAZZA FORZAITALIÁS TRIESZTI POLGÁRMESTER (JOBBRÓL A HARMADIK) A KATONAI, EGYHÁZI ÉS POLITIKAI ELIT TÁRSASÁGÁBAN KÖSZÖNTI AZ ELSŐ ÉRKEZÖ KARÁCSONYFÁKAT A REGIONÁLIS KORMÁNY SZÉKHELYE ELÖTT. FOTÓ: RD / FB

 

Ezzel szemben a Lega – amely helyben inkább egy regionalista, kevéssé szélsőjobbos párt – azt hangsúlyozta, hogy a karácsonyi hangulat lendít a kereskedelmen, és jobb hangulatba hozza az embereket. A berlusconista polgármester, Dipiazza is azt mondta, hogy „a mostani nehéz helyzetben” fontos hinni. Nem titkolt célja azonban is, hogy

 

az emberek a karácsonyi vásárlást is hozzák előre,

 

azaz menjenek el a kivilágított belváros boltjaiba.

 

Végül a fények nem november 3-án gyulladtak ki, hanem az egykori fővárost, Bécset ért november elejei terrortámadásra tekintettel csak pénteken, november 6-án kezdődött meg Triesztben a korai karácsony (itt látható az ünnepi fénygyújtás).

 

Olaszországot jelenleg egy minisztertanács-elnöki rendelet három kategóriába sorolja: sárga, narancssárga és piros régiókra aszerint, hogy mennyire súlyos a járványhelyzet. A trieszti autonóm régió jelenleg sárga besorolásban van, de itt is szigorú korlátozások vannak érvényben: este 10 és reggel 5 között kijárási tilalom van, a kulturális intézmények zárva vannak, este 6 után az éttermeknek, bároknak is be kell zárniuk, ünnepnapokon a nagyobb boltoknak is (Olaszországban normál körülmények között vasár- és ünnepnapokon is nyitva lehet tartani), a tömegközlekedésben pedig az utazók számát felével kell csökkenteni.

 

Az 1,2 millió lakosú trieszti Friuli-Venezia Giulia régióban jelenleg több, mint hétezer aktív fertőzött van.

 

NYITÓKÉP: Karácsony kivilágításban Trieszt / Il Piccolo, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás