A hét bora: a rizlingszilváni többet érdemel

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.14. 17:55

Terem belőle egy csomó, mégse készül belőle valami sok bor, holott baromi finom tudna lenni. A hét bora a legjobb példa erre!

A hét bora: a rizlingszilváni többet érdemel

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

Itthon a hivatalos számok szerint van vagy 1500 hektár betelepítve rizlingszilvánival, ezzel a fajta megelőzi a nála a piacon jóval népszerűbb rajnai rizlinget (1200 hektár), a sauvignon blanc-t (1000 hektár), a királyleánykát (950 hektár), a sárgamuskotályt (850 hektár) vagy épp a traminit (740 hektár). Mégis: a rizlingszilváni annyira lenézett fajta itthon, hogy van olyan termelő, aki rá se írja a magyar nevét a címkére. Fogja magát, és a fajtanemesítő Müller-Thurgau nevét teszi rá, hátha így a szocialista tömegtermelés által alaposan erodált fajtanevet feledve megveszi a fogyasztó a bort. Már ha egyáltalán talál önálló fajtabort belőle, többnyire ugyanis házasításokban köt ki ez a megbízható és bőtermő fajta.

Pedig semmi okunk lenézni a rizlingszilvánit: mind a fajta, mind a története, mind termesztési területei csodálatosak egytől-egyig.

A nemesítőt eredetileg Hermann Müllernek hívták, de mivel a svájci Thurgau nevű kantonból származik, ezért felvette névnek azt is. A híres geisenheimi szőlészeti kutatóintézetben játszott el a rajnai rizlinggel, így született meg 1882-ben a rizlingszilváni, aminek a magyar neve azért ez, mert maga Müller-Thurgau sem tudta megmondani, hogy pontosan milyen szőlőfajtát is használt a nemesítés során a rizling mellett. Sokáig azt hitték, hogy zöldszilvánit, erről azonban kiderült, hogy tévedés, ezt követően azt hitték, hogy a rizlinget rizlinggel keresztezte a szakember, pedig nem. Majd jött a verzió, miszerint saszlát használt, erről aztán 1999-ben kiderült, hogy nem teljesen pontos, a helyes megfejtés ugyanis egy bizonyos Madeleine Royal nevű csemegeszőlő. A tudomány jelenlegi állása szerint.

A rizlingszilváni megnevezésben foglaltak tehát nem igazak, de hát az olaszrizling sem épp úgy olasz és úgy rizling, ahogy azt gondolnánk.

Viszont valaki nincs képben az olasz borokkal, de épp egy olasz borbárban van, és valami jót akar magának, meglepő módon jól teszi, hogy Müller-Thurgaut fog kikérni, én Toszkánában is így teszek néha: Dél-Tirolban ugyanis a tökéletesség határait feszegetik általa a borászok. Talán mert ez egy viszonylag egyszerű szőlőfajta: nincsenek különösebb igényei sem a klimatikus viszonyokat, sem a talajt illetően, korán érik és bő termést hoz, így viszonylag könnyen formálható kedvünkre. Dél-Tirolban pedig egészen extrém dolgoknak teszik ki: akár 1000 méter fölött is terem szőlő, miután Dél-Tirolban a citrusfa és a hófödte hegyek is megférnek egymás mellett, ezért a tőkékre egyszerre hat az alpesi és a mediterrán klíma (eleve az az egyik jelmondatuk, hogy itt már az észak is dél, jelentsen ez bármit is), mindeközben pedig keményen visszafogják a terhelést. Noha csak 200 hektáron terem, a virágos, gyümölcsös, citrusos, ásványos hatású Müller-Thurgau-etalonok bizony Dél-Tirolból jönnek.

A magyar rizlingszilváni-etalon pedig a neszmélyi borvidékről, a Duna déli partjáról, a Kősziklás borászattól. A dunaszentmiklósiak eleve az egyik legmagabiztosabb és legprofibb borászatnak számítanak itthon, még a 45 hektáros szőlőterületük és 2008-as alapításuk mellett is mondhatni, egy igazi titkos tipp, hiszen különösebb promóciót nem kapnak sehol. Ennyire konstans jó minőség mellett valószínűleg nem is kell nekik. 2019-es rizlingszilvánijuk akkora best buy, hogy ha nem 1350 forintba kerülne, hanem a duplájába, akkor is best buy lenne. Ez azok irsaija, akik nem szeretik az irsait: meglepően feszes savak, picit rajnai rizlingekre hajazó struktúra, sokkal több gyümölcs, ha ebből nem fogy el gyorsan egy palack, akkor semmiből. Ha pezsgősítve lenne, már reggel lehetne kezdeni vele a napot. Öröm inni.

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1350-1700 Ft

Hol kapható? Pannon Borbolt, Borfalu, Neszmélyi Bor

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek