Feljelentést tettek a román szocdemek, mert magukra vették a Tolvajok nélküli Romániát kampányszlogent

2020.11.13. 19:15

A román szocdemek akaratlanul is megerősítették a román közvélemény róluk élő képét: hogy a PSD a tolvajok gyülekezőhelye.

Feljelentést tettek a román szocdemek, mert magukra vették a Tolvajok nélküli Romániát kampányszlogent

Ahogyan közeledik a decemberi 6-i romániai parlamenti választás, úgy sokasodnak a feszültséggel teli kampánypillanatok keleti szomszédjainknál. Csütörtökön például a Bukaresttől északnyugatra fekvő Dâmbovița megye választási bizottsága

megtiltotta a technokrata-liberális USR-PLUS-nak, hogy a megyében az „O Românie fără hoție”, vagyis a „Tolvajok nélküli Romániát” kampányszlogent használják.

A bizottság azért jutott erre a döntésre, mert a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) feljelentette miatta az USR-PLUS-t. A PSD arra való hivatkozással kérte a kampányszlogen betiltását, hogy az gyűlöletkeltő és xenofób lenne. A megyei választási bizottság helyt is adott a PSD panaszának, így a komplett megye területén tilos lett az USR-PLUS tolvajos kampányszlogenje.

A bizottság szerint „a szlogen rágalmazó, félrevezető, mivel a szavazókban azt a látszatot ülteti el, hogy a politikai párt összes ellenfele a szlogennel szemben, a törvénysértés pártján állna”, vagyis hogy az USR-PLUS-on kívül mindenki a lopást támogatná. Az USR-PLUS fellebbezéssel fordult a Központi Választási Bizottsághoz (BEC), hogy az írja felül a megyei döntést.

Az USR-PLUS társelnöke, az Európai Parlament Renew Europe-frakcióját vezető Dacian Cioloș Facebookján máris parodizálni kezdte a PSD akcióját. Az USR-PLUS tolvajos kampányszlogenjét átalakítva több lehetséges változatot tett közzé:

TUDJÁTOK TI, HOGY EGY MICSODA NÉLKÜLI ROMÁNIÁT

KISÍPOLÁS NÉKÜLI ROMÁNIÁT

AZT A BIZONYOS DOLOG NÉLKÜLI ROMÁNIÁT

TOLVAJOK NÉLKÜLI ROMÁNIÁT (HA DÂMBOVIȚAI VAGY, NÉZZ MÁSFELÉ)

VÉGÜL A TELJES KAMPÁNYSZLOGEN, CENZÚRÁZVA MATRICÁVAL.

FOTÓK: Dacian Cioloș Facebook-profilja

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek