+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 13. péntek, 19:15
A román szocdemek akaratlanul is megerősítették a román közvélemény róluk élő képét: hogy a PSD a tolvajok gyülekezőhelye.

Ahogyan közeledik a decemberi 6-i romániai parlamenti választás, úgy sokasodnak a feszültséggel teli kampánypillanatok keleti szomszédjainknál. Csütörtökön például a Bukaresttől északnyugatra fekvő Dâmbovița megye választási bizottsága

 

megtiltotta a technokrata-liberális USR-PLUS-nak, hogy a megyében az „O Românie fără hoție”, vagyis a „Tolvajok nélküli Romániát” kampányszlogent használják.

 

A bizottság azért jutott erre a döntésre, mert a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) feljelentette miatta az USR-PLUS-t. A PSD arra való hivatkozással kérte a kampányszlogen betiltását, hogy az gyűlöletkeltő és xenofób lenne. A megyei választási bizottság helyt is adott a PSD panaszának, így a komplett megye területén tilos lett az USR-PLUS tolvajos kampányszlogenje.

 

A bizottság szerint „a szlogen rágalmazó, félrevezető, mivel a szavazókban azt a látszatot ülteti el, hogy a politikai párt összes ellenfele a szlogennel szemben, a törvénysértés pártján állna”, vagyis hogy az USR-PLUS-on kívül mindenki a lopást támogatná. Az USR-PLUS fellebbezéssel fordult a Központi Választási Bizottsághoz (BEC), hogy az írja felül a megyei döntést.

 

Az USR-PLUS társelnöke, az Európai Parlament Renew Europe-frakcióját vezető Dacian Cioloș Facebookján máris parodizálni kezdte a PSD akcióját. Az USR-PLUS tolvajos kampányszlogenjét átalakítva több lehetséges változatot tett közzé:

 

TUDJÁTOK TI, HOGY EGY MICSODA NÉLKÜLI ROMÁNIÁT

 

KISÍPOLÁS NÉKÜLI ROMÁNIÁT

 

AZT A BIZONYOS DOLOG NÉLKÜLI ROMÁNIÁT

 

TOLVAJOK NÉLKÜLI ROMÁNIÁT (HA DÂMBOVIȚAI VAGY, NÉZZ MÁSFELÉ)

 

VÉGÜL A TELJES KAMPÁNYSZLOGEN, CENZÚRÁZVA MATRICÁVAL.

 

FOTÓK: Dacian Cioloș Facebook-profilja

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás