+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 12. csütörtök, 11:53
Őszentsége felszólította a világ vezetőit, hogy sürgősen lépjenek a klímaváltozás ügyében.

A 14. dalai láma sürgős cselekvésre szólította fel a világ vezetőit, figyelmeztetve, hogy az ökológiai pusztítás milliárdok életére lehet hatással, és lerombolhatja a bolygót – derül ki a Guardian és a Channel 4 News közös interjújából.

 

A buddhista spirituális vezető szerint a globális felmelegedés olyan méreteket ölthet, hogy a folyók ki fognak száradni, és szűlőhazája, Tibet Afganisztánra fog hasonlítani, illetve emberek milliárdjai válnak majd függővé a csapadéktól. Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy

 

„ha Buddha visszatérne a világunkba, zöld lenne.”

 

A kiállás apropóját az ENSZ 26. klímaváltozási konferenciája adta, pontosabban annak elhalasztása, ugyanis az idén novemberre tervezett találkozót a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezik csak meg.

 

Őszentsége a Zoomon adott interjúban arról is beszélt, hogy továbbra is tartja magát ahhoz, hogy kilenc éve visszavonult a politikától, illetve szülőhazája függetlenségi harcát sem folytatja Kínával szemben, viszont most az ökológia nagyon fontos számára.

 

„Remélem, hogy azok a nagy nemzetek, akik rengeteg pénzt költöttek fegyverekre és háborúra, az erőforrásaikat az éghajlat megőrzésére fordítják”

 

– mondta a dalai láma, hangsúlyozva, hogy azt várja a világ vezetőitől, hogy a párizsi klímaegyezménynek megfelelően fognak cselekedni, hozzátéve, hogy ha most belépne egy pártba, akkor az az indiai zöldpárt lenne.

 

Őszentsége a tőle megszokott derűvel azt is elmondta, hogy a nemzetek vezetőit be kéne zárni egy szobába, amibe szén-dioxidot vezetnének, és akkor a luxusélethez szokott emberek rájönnének, hogy oxigén nélkül elég nehéz a helyzet.

 

A 14. dalai láma szerint ő személyesen az együttérzés tanításával járul hozzá a klímaváltozás elleni harchoz:

 

„Úgy látom, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetemre, a vallásomra és más vallásokra. Valójában a különböző vallások és nemzetek harcai okozzák a problémákat, szóval egységre van szükségünk.”

 

A láma támogatja a tömeges faültetést és a húsfogyasztás drámai csökkentését világszerte, bár hozzátette, hogy ő ugyan 1965-ben úgy döntött, hogy vegetáriánus lesz, egészségügyi problémái miatt orvosai azt javasolták neki, hogy mégis egyen egy kevés húst.

 

A nyolcvanöt éves dalai láma a követői szerint egy megvilágosodott földi reinkarnációja, aki azért választotta az újjászületést, hogy megszabadítsa az embereket szenvedéseiktől. Földi élete vége felé közeledve egyelőre nem közölte a nyilvánosság előtt, hogy hogyan kell majd halála után megkeresni a reinkarnációját, vagy hogy egyáltalán kell-e. Korábban felvetette azt is, hogy lehet, ő lesz az utolsó dalai láma, talán azért, hogy megakadályozza, hogy Kína nevezzen ki egy velük politikailag együttműködő utódot.

 

NYITÓKÉP: U.S. Institute of Peace / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás