Dalai láma: Ha Buddha visszatérne, zöld lenne!

Szerző: Varsányi Bence
2020.11.12. 11:53

Őszentsége felszólította a világ vezetőit, hogy sürgősen lépjenek a klímaváltozás ügyében.

Dalai láma: Ha Buddha visszatérne, zöld lenne!

A 14. dalai láma sürgős cselekvésre szólította fel a világ vezetőit, figyelmeztetve, hogy az ökológiai pusztítás milliárdok életére lehet hatással, és lerombolhatja a bolygót – derül ki a Guardian és a Channel 4 News közös interjújából.

A buddhista spirituális vezető szerint a globális felmelegedés olyan méreteket ölthet, hogy a folyók ki fognak száradni, és szűlőhazája, Tibet Afganisztánra fog hasonlítani, illetve emberek milliárdjai válnak majd függővé a csapadéktól. Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy

„ha Buddha visszatérne a világunkba, zöld lenne.”

A kiállás apropóját az ENSZ 26. klímaváltozási konferenciája adta, pontosabban annak elhalasztása, ugyanis az idén novemberre tervezett találkozót a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendezik csak meg.

Őszentsége a Zoomon adott interjúban arról is beszélt, hogy továbbra is tartja magát ahhoz, hogy kilenc éve visszavonult a politikától, illetve szülőhazája függetlenségi harcát sem folytatja Kínával szemben, viszont most az ökológia nagyon fontos számára.

„Remélem, hogy azok a nagy nemzetek, akik rengeteg pénzt költöttek fegyverekre és háborúra, az erőforrásaikat az éghajlat megőrzésére fordítják”

– mondta a dalai láma, hangsúlyozva, hogy azt várja a világ vezetőitől, hogy a párizsi klímaegyezménynek megfelelően fognak cselekedni, hozzátéve, hogy ha most belépne egy pártba, akkor az az indiai zöldpárt lenne.

Őszentsége a tőle megszokott derűvel azt is elmondta, hogy a nemzetek vezetőit be kéne zárni egy szobába, amibe szén-dioxidot vezetnének, és akkor a luxusélethez szokott emberek rájönnének, hogy oxigén nélkül elég nehéz a helyzet.

A 14. dalai láma szerint ő személyesen az együttérzés tanításával járul hozzá a klímaváltozás elleni harchoz:

„Úgy látom, hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetemre, a vallásomra és más vallásokra. Valójában a különböző vallások és nemzetek harcai okozzák a problémákat, szóval egységre van szükségünk.”

A láma támogatja a tömeges faültetést és a húsfogyasztás drámai csökkentését világszerte, bár hozzátette, hogy ő ugyan 1965-ben úgy döntött, hogy vegetáriánus lesz, egészségügyi problémái miatt orvosai azt javasolták neki, hogy mégis egyen egy kevés húst.

A nyolcvanöt éves dalai láma a követői szerint egy megvilágosodott földi reinkarnációja, aki azért választotta az újjászületést, hogy megszabadítsa az embereket szenvedéseiktől. Földi élete vége felé közeledve egyelőre nem közölte a nyilvánosság előtt, hogy hogyan kell majd halála után megkeresni a reinkarnációját, vagy hogy egyáltalán kell-e. Korábban felvetette azt is, hogy lehet, ő lesz az utolsó dalai láma, talán azért, hogy megakadályozza, hogy Kína nevezzen ki egy velük politikailag együttműködő utódot.

NYITÓKÉP: U.S. Institute of Peace / Flickr

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek