Meglepetés: Kína és az USA közösen küzdene a klímaváltozás ellen

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.11. 10:21

Az épp folyó klímakonferencián adtak ki egy közös nyilatkozatot, hogy a jövőben együttműködnek a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért.

Meglepetés: Kína és az USA közösen küzdene a klímaváltozás ellen

Váratlan, közös bejelentést tett kedden a Glasgow-ban október 31-óta folyó COP26-on, az ENSZ 26. klímacsúcsán az USA és Kína. Mint a Guardian írja, a világ két legnagyobb károsanyag-kibocsátója a konferencia első hetében inkább csak sértegette egymást – Joe Biden amerikai elnök szóvá tette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nem vett részt személyesen a csúcson, Hszie Csen-hua, Kína klímanagykövete pedig azt dörgölte az amerikaiak orra alá, hogy Donald Trump kilépette az USA-t a párizsi klímaegyezményből –, de

szerda este kiadtak egy közös nyilatkozatot, miszerint a két ország szorosan együtt fog működni, hogy csökkentsék az olyan üvegházhatású gázok kibocsátását, mint például a metán.

A közös nyilatkozatról Hszie Csen-hua kínai klímanagykövet azt mondta, mindkét fél elismeri, hiogy szakadék van a jelenlegi erőfeszítések és a párizsi klímaegyezmény céljai között, ezért fogják közösen fokozni az erőfeszítéseiket az USA-val, egyúttal a nyilatkozattal szerenének hozzájárulni a COP26 sikeréhez.

John Kerry korábbi külügyminiszter, a Biden-adminisztráció klímanagykövete szerint az USA és Kína között nem kevés különbség van, de az együttműködés az egyetlen módja a károsanyag-kibocsátás csökkentésének. „A tudományról, a fizikáról van szó” – fogalmazott Kerry, aki szerint

a Kínával közös nyilatkozat hasonló jelentőségű, mint az USA és a Szovjetunió közötti atomfegyver-arzenál csökkentéséről szóló egyezmények a hidegháborúban.

A közös nyilatkozat azonban, mint a New York Times felhívja rá a figyelmet, nem tartalmaz konkrétumokat, a Guardian szerint azonban lendületet adhat a klímacsúcsnak.

Órákkal az USA-Kína közös nyilatkozat előtt, szerda reggel adták ki a konferencia szervezői az új klímaegyezmény első tervezetét, ami sürgeti az országokat, hogy bírálják felül a kibocsátási terveiket, illetve hogy gyorsítsanak a szénre és más fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó támogatások megszüntetésén.

A tervezetet azonban – elsősorban a szegényebb országok részéről – máris sok bírálat érte: szerintük az nem elég ambiciózus, és nem fektet elég nagy hangsúlyt a klímaváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Bár a fejlett országok mind elkötelezték magukat a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett, a gyakorlatban továbbra is hatalmas összegeket fordítanak a fosszilis energiahordozók kitermelésére.

NYITÓKÉP: Hszie Csen-hua és John Kerry. Global Climate Action Summit, Nikki Ritcher Photography / Wikimedia Commons, United States Mission Geneva / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek