+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 26. hétfő, 11:09
Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 2 316 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 61 563-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta, közülük 43 600 fő jelenleg is aktív fertőzött. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 16 naponta duplázódik, legutóbb október 10-én volt 21 484 aktív fertőzött.

 

Továbbra is keveset tesztelünk: vasárnapra hiába végeztek el 18 932 tesztet (a járvány kitörése óta a legtöbbet egy napon), azok pozitivitási rátája így is 16,63 százalék volt. Hétfőre 10 010 teszt készült, viszont így is 2 316 főnél mutatták ki a vírust, ez már 23,14 százalékos pozitivitási rátát jelent.

 

Hiába nőtt a tesztkapacitás, még így sem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget már szeptember eleje óta.

 

A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

 

Jelenleg a leginformatívabb adat, hogy hányan kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a vírus következtében, azonban itt is lesújtó adatokkal találkozunk: jelenleg 2602 fő szorul kórházi ellátásra, 233-an pedig lélegeztetőgépre. Az előbbi az október 11-i adatok duplája – akkor 1 252 fő szorult kórházi ellátásra, a lélegeztetésre szorulók száma pedig október 10-e óta duplázódott meg: akkor még csak 110-en voltak.

 

Október 18-a óta naponta százzal nőt a kórházban ápoltak száma, míg október 24-től már naponta kétszáz újabb fertőzött szorul kórházi ellátásra.

 

A Kiskunhalason lévő mobil járványkórház például már majdnem megtelt: a 150 férőhelyes mobil járványkórházban jelenleg 110 főt ápolnak, míg a 40 intenzív ágynak közel a felét, 16-ot használnak jelenleg. 

 

Emiatt Kásler Miklós 6 újabb kórházat jelölt ki, ahol majd koronavírusos betegeket fognak majd ellátni.

 

Az elmúlt 24 órában 47 fő vesztette életét. A járvány kitörése óta már 1 472 ember hunyt el a koronavírusban – az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 49 éves nő volt, akinek az alapbetegségként a koronavírus egyik tüntete, a légzési és keringési elégtelenség mellett a tüdőgyulladást jelölték meg. A legidősebb elhunyt egy 97 éves nő, akinél a magas vérnyomás mellett köszorúérgörcsöt jelöltek meg alapbetegségnek. Míg szeptemberben átlagosan egy nap öten hunytak el a koronavírusban, októberben ez a szám már 27,19.

 

Ugyanakkor nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 249 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 16 491-en gyógyultak fel a koronavírusból.

 

A környező országokhoz képest azonban nem állunk rosszul, bár ez nem a magyar járványkezelés sikereinek, hanem a többi országban is dinamikusan növő járványnak köszönhető: Szlovákiában egymillió főre jelenleg 6176,5 aktív eset jut, míg Magyarországon 4515,2. A környező országokban a növekvő esetszámok miatt sok helyen szigorítottak a járványügyi intézkedéseken: Szlovákiában például kijárási korlátozás lépett érvénybe: csak hajnali egy és öt között hagyhatja el a lakását bárki, ha nem munkavégzés vagy bevásárlás céljából menne valahová, Szlovéniában pedig éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás