Hat újabb járványkórházat jelöltek ki, mert egyre többen szorulnak kórházi kezelésre a koronavírus miatt

2020.10.26. 11:09

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Hat újabb járványkórházat jelöltek ki, mert egyre többen szorulnak kórházi kezelésre a koronavírus miatt

Az elmúlt 24 órában újabb 2 316 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 61 563-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta, közülük 43 600 fő jelenleg is aktív fertőzött. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 16 naponta duplázódik, legutóbb október 10-én volt 21 484 aktív fertőzött.

Továbbra is keveset tesztelünk: vasárnapra hiába végeztek el 18 932 tesztet (a járvány kitörése óta a legtöbbet egy napon), azok pozitivitási rátája így is 16,63 százalék volt. Hétfőre 10 010 teszt készült, viszont így is 2 316 főnél mutatták ki a vírust, ez már 23,14 százalékos pozitivitási rátát jelent.

Hiába nőtt a tesztkapacitás, még így sem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget már szeptember eleje óta.

A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

Jelenleg a leginformatívabb adat, hogy hányan kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a vírus következtében, azonban itt is lesújtó adatokkal találkozunk: jelenleg 2602 fő szorul kórházi ellátásra, 233-an pedig lélegeztetőgépre. Az előbbi az október 11-i adatok duplája – akkor 1 252 fő szorult kórházi ellátásra, a lélegeztetésre szorulók száma pedig október 10-e óta duplázódott meg: akkor még csak 110-en voltak.

Október 18-a óta naponta százzal nőt a kórházban ápoltak száma, míg október 24-től már naponta kétszáz újabb fertőzött szorul kórházi ellátásra.

A Kiskunhalason lévő mobil járványkórház például már majdnem megtelt: a 150 férőhelyes mobil járványkórházban jelenleg 110 főt ápolnak, míg a 40 intenzív ágynak közel a felét, 16-ot használnak jelenleg. 

Emiatt Kásler Miklós 6 újabb kórházat jelölt ki, ahol majd koronavírusos betegeket fognak majd ellátni.

Az elmúlt 24 órában 47 fő vesztette életét. A járvány kitörése óta már 1 472 ember hunyt el a koronavírusban – az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 49 éves nő volt, akinek az alapbetegségként a koronavírus egyik tüntete, a légzési és keringési elégtelenség mellett a tüdőgyulladást jelölték meg. A legidősebb elhunyt egy 97 éves nő, akinél a magas vérnyomás mellett köszorúérgörcsöt jelöltek meg alapbetegségnek. Míg szeptemberben átlagosan egy nap öten hunytak el a koronavírusban, októberben ez a szám már 27,19.

Ugyanakkor nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 249 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 16 491-en gyógyultak fel a koronavírusból.

A környező országokhoz képest azonban nem állunk rosszul, bár ez nem a magyar járványkezelés sikereinek, hanem a többi országban is dinamikusan növő járványnak köszönhető: Szlovákiában egymillió főre jelenleg 6176,5 aktív eset jut, míg Magyarországon 4515,2. A környező országokban a növekvő esetszámok miatt sok helyen szigorítottak a járványügyi intézkedéseken: Szlovákiában például kijárási korlátozás lépett érvénybe: csak hajnali egy és öt között hagyhatja el a lakását bárki, ha nem munkavégzés vagy bevásárlás céljából menne valahová, Szlovéniában pedig éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek