+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 26. hétfő, 11:09
Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 2 316 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 61 563-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta, közülük 43 600 fő jelenleg is aktív fertőzött. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 16 naponta duplázódik, legutóbb október 10-én volt 21 484 aktív fertőzött.

 

Továbbra is keveset tesztelünk: vasárnapra hiába végeztek el 18 932 tesztet (a járvány kitörése óta a legtöbbet egy napon), azok pozitivitási rátája így is 16,63 százalék volt. Hétfőre 10 010 teszt készült, viszont így is 2 316 főnél mutatták ki a vírust, ez már 23,14 százalékos pozitivitási rátát jelent.

 

Hiába nőtt a tesztkapacitás, még így sem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget már szeptember eleje óta.

 

A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

 

Jelenleg a leginformatívabb adat, hogy hányan kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a vírus következtében, azonban itt is lesújtó adatokkal találkozunk: jelenleg 2602 fő szorul kórházi ellátásra, 233-an pedig lélegeztetőgépre. Az előbbi az október 11-i adatok duplája – akkor 1 252 fő szorult kórházi ellátásra, a lélegeztetésre szorulók száma pedig október 10-e óta duplázódott meg: akkor még csak 110-en voltak.

 

Október 18-a óta naponta százzal nőt a kórházban ápoltak száma, míg október 24-től már naponta kétszáz újabb fertőzött szorul kórházi ellátásra.

 

A Kiskunhalason lévő mobil járványkórház például már majdnem megtelt: a 150 férőhelyes mobil járványkórházban jelenleg 110 főt ápolnak, míg a 40 intenzív ágynak közel a felét, 16-ot használnak jelenleg. 

 

Emiatt Kásler Miklós 6 újabb kórházat jelölt ki, ahol majd koronavírusos betegeket fognak majd ellátni.

 

Az elmúlt 24 órában 47 fő vesztette életét. A járvány kitörése óta már 1 472 ember hunyt el a koronavírusban – az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 49 éves nő volt, akinek az alapbetegségként a koronavírus egyik tüntete, a légzési és keringési elégtelenség mellett a tüdőgyulladást jelölték meg. A legidősebb elhunyt egy 97 éves nő, akinél a magas vérnyomás mellett köszorúérgörcsöt jelöltek meg alapbetegségnek. Míg szeptemberben átlagosan egy nap öten hunytak el a koronavírusban, októberben ez a szám már 27,19.

 

Ugyanakkor nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 249 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 16 491-en gyógyultak fel a koronavírusból.

 

A környező országokhoz képest azonban nem állunk rosszul, bár ez nem a magyar járványkezelés sikereinek, hanem a többi országban is dinamikusan növő járványnak köszönhető: Szlovákiában egymillió főre jelenleg 6176,5 aktív eset jut, míg Magyarországon 4515,2. A környező országokban a növekvő esetszámok miatt sok helyen szigorítottak a járványügyi intézkedéseken: Szlovákiában például kijárási korlátozás lépett érvénybe: csak hajnali egy és öt között hagyhatja el a lakását bárki, ha nem munkavégzés vagy bevásárlás céljából menne valahová, Szlovéniában pedig éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás