10 naponta duplázódik a kórházban ápoltak száma Magyarországon

2020.10.21. 10:00

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

10 naponta duplázódik a kórházban ápoltak száma Magyarországon

Az elmúlt 24 órában újabb 1 423 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 50 190-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta. Közülük 34 016 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

A tesztek pozitivitási rátája rendkívül magas, 15,62 százalék, így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

Legutoljára szeptember 3-án, azaz 47 napja teljesültek ezek a kritériumok együttesen.

Az elmúlt 24 órában 48 fő vesztette életét, ami újabb negatív rekord. A járvány kitörése óta már 1 258 ember hunyt el a koronavírusban – a legfiatalabb közülük egy 45 éves férfi, akinek az alapbetegsége a magas vérnyomás mellett a cukorbetegség volt. A legidősebb elhunyt egy 94 éves nő, akinél a magas vérnyomás mellett a demenciát jelölték meg alapbetegségnek.

Sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: míg október 10-én 1174 fő szorult kórházi ellátásra, 10 nappal később a számuk már 2 023 fő.

Hasonló mértékben nő a lélegeztetőgépre szorulók száma is. Míg október 11-én 110-en szorultak mesterséges lélegeztetésre, 10 nap alatt ez a szám szinte megduplázódott: jelenleg 201-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Jó hír viszont, hogy nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 268 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 14 905-en gyógyultak fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek