+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 20. kedd, 08:48
A WHO szerint csak akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez legutoljára szeptember 3-án teljesült. Így a legbeszédesebb adat a kórházban ápoltak száma, de ebben sem állunk túl jól. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 989 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 48 757-en fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta. Közülük 32 909 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

 

Azonban az elmúlt napokhoz képest alacsonyabb esetszám nem a járvány mérséklődésének köszönhető, hanem annak, hogy

 

a tegnapi adathoz képest csak feleannyi tesztet csináltunk, de az elvégzett tesztek 15,62 százaléka így is pozitív.

 

Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Legutoljára szeptember 3-án teljesültek ezek a kritériumok együtt, azaz 47 napja.

 

Az elmúlt 24 órában 38 fő vesztette életét, ami egy újabb negatív rekord a járványban. A járvány kitörése óta már 1 211 ember hunyt el a koronavírusban. A legfiatalabb elhunyt egy 40 éves nő, akinek alapbetegségként a születési sérülést, epilepsziát és mentális retardációt jelöltek meg. A legidősebb elhunyt egy 99 éves nő, aki demencia mellett az agyi ereivel is akadtak egészségügyi problémái.

 

Sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: a múlt hét elejéhez képest 38 százalékkal nőtt a számuk, így jelenleg 1 960 fő szorul kórházi ellátásra.

 

Sajnos hasonló mértékben nő a lélegeztetőgépre szorulók száma is: múlt hét hétfőhöz képest 27 százalékkal nőtt meg a számuk, jelenleg 197 főt kell mesterségesen lélegeztetni.

 

Jó hír viszont, hogy nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 325 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 14 637-en gyógyultak fel a koronavírusból.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás