Új rekord: kétezer felett az új fertőzöttek száma

2020.10.22. 09:39

Magyarország már nagyon régen nem végzi el a WHO által előirányzott tesztmennyiséget, az azonosított esetek száma viszont így is rekordot döntött. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Új rekord: kétezer felett az új fertőzöttek száma
Az elmúlt 24 órában újabb 2032 főnél mutatták ki a koronavírust, amellyel megdőlt a frissen azonosított esetek rekordja – eddig ugyanis még sosem volt kétezer fölött ez a szám.

A járvány márciusi kitörése óta így már összesen 52 212-en fertőződtek meg. Ebből 35 653 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

A tesztek száma viszont nőtt. Az elmúlt 24 órában 16 361 mintavétel volt, ebből bizonyult 2 032 eset pozitívnak, így a pozitivitási ráta 12,41 százalék lett. Ezzel már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget – az egészségügyi világszervezet szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

Legutoljára itthon szeptember 3-án, azaz 48 napja teljesültek ezek a kritériumok együttesen.

Az elmúlt 24 órában 46 fő vesztette életét. A járvány kitörése óta már 1305 ember hunyt el a koronavírusban – a legfiatalabb közülük egy 56 éves férfi, akinek az alapbetegségei között glutealis tályog, cukorbetegség, magas vérnyomás szerepelt. A legidősebb elhunyt egy 95 éves nő, akinél bal oldali combnyaktörés, hyposmolaritás és hyponatraemia azonosítottak.

A kórházban ápoltak száma már 2132 fő, és a korábbi napokhoz hasonlóan a lélegeztetésre szorulók száma is nőtt, jelenleg 197-en vannak.

Nőtt a gyógyultak száma is: az elmúlt 24 órában 349 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány kezdete óta összesen már 15 254-en gyógyultak fel a koronavírusból.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek