+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. október 26. hétfő, 11:57
Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

November 3-án lesz az amerikai elnökválasztás utolsó napja. A legtöbb államban már hetekkel ezelőtt elkezdődött a korai szavazás, amivel a választók élnek is:

 

a választások vége előtt 8 nappal már 58,6 millió amerikai adta le a szavazatát,

 

míg az ún. csatatér államokban, ahol az elektori rendszer sajátosságai miatt valójában eldől a választás kimenetele, már legalább 29 millió fő járult az urnákhoz.

 

Sokan azért választják a korai szavazás lehetőségét, mert úgy gondolják, hogy az amerikai posta, a USPS nem fogja tudni időben kézbesíteni a levélszavazatokat, mások pedig próbálják elkerülni a november 3-i tömeget – bár emiatt volt olyan szavazókörzet, ahol 90 percet kellett várakoznia a szavazóknak.

 

De a legfontosabbat ne tévesszük szem elől: a valódi kérdés nem a korai választásokon való részvétel, hanem az, hogy összességében hogyan fognak majd dönteni a választók: újabb négy évet adnak a Trump-Pence duónak, vagy Joe Bidennek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek szavaznak bizalmat?

 

Ugyan a legtöbb olvasónk nem rendelkezik szavazati joggal Amerikában, azonban mi kíváncsiak vagyunk, hogy ti kit támogatnátok:

 

a 2016-ban outsiderként meglepetésgyőzelmet szerző Donald Trumpot, vagy a Demokrata Párt mainstream vonalához tartozó Joe Bident?

 

NYITÓKÉP: Joe Biden és Donald Trump. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás