+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 22. csütörtök, 15:09
Az egykori osztrák császár és magyar király több személyes tárgyát is elárverezték hétfőn Bécsben. A kalapjáért több mint 25 ezer eurót fizetett a boldog új tulajdonosa.

A bécsi Dorotheum aukciósház hétfőn az egykori Habsburg uralkodó, Ferenc Józsefnek és családjának személyes kellékeit bocsátotta árverésre (a katalógus itt tekinthető meg). Ferenc József kalapja mellett írógépét, szemüvegét, de feleségének, Erzsébetnek és fiának, Rudolfnak személyes tárgyait is meg lehetett vásárolni.

 

Ezek között szerepelt azon fekete kalap is (lásd a nyitóképen), amit Ferenc József a civil ruhájához hordott. Az aukciósház előzetesen hatezer euró körüli összeggel számolt, amiért majd el tudja árverezni a fejfedőt, de végül az intenzív licit során az összeg meghaladta a 25 ezer eurót (azaz több mint 9 millió forintot) –  a kalap új tulajdonosa pedig egy online licitáló lett.

 

Ferenc József szemüvege valamivel több, mint 20 ezer euróért, személyes írógépe pedig majdnem 10 ezer euróért kelt el.

 

A selyemzoknijaiért 1 700 eurót fizettek.

 

Árverésre került Erzsébet császár- és királyné személyes teáskészlete is, amit a Mayerhofer&Klinkosch udvari beszállító cég készített. Ezért több mint 40 ezer eurót fizetett a vevő.

 

A legtöbbet két kitüntetés ért, ezek Rudolf trónörökös Erzsi lányának hanyatékából kerültek elő: mindkét kitüntetést (egy mexikói császárit és a San Carlos lovagrendét) egykoron Ferenc József meggyilkolt testvére, Miksa mexikói császár viselte. Ezekért összesen több, mint 300 ezer eurót fizetett a vásárló.

 

NYITÓKÉP: Ferenc József elárverezett kalapja / Dorotheum, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás