Több, mint 25 ezer euróért kelt el Ferenc József kalapja

Szerző: Techet Péter
2020.10.22. 15:09

Az egykori osztrák császár és magyar király több személyes tárgyát is elárverezték hétfőn Bécsben. A kalapjáért több mint 25 ezer eurót fizetett a boldog új tulajdonosa.

Több, mint 25 ezer euróért kelt el Ferenc József kalapja

A bécsi Dorotheum aukciósház hétfőn az egykori Habsburg uralkodó, Ferenc Józsefnek és családjának személyes kellékeit bocsátotta árverésre (a katalógus itt tekinthető meg). Ferenc József kalapja mellett írógépét, szemüvegét, de feleségének, Erzsébetnek és fiának, Rudolfnak személyes tárgyait is meg lehetett vásárolni.

Ezek között szerepelt azon fekete kalap is (lásd a nyitóképen), amit Ferenc József a civil ruhájához hordott. Az aukciósház előzetesen hatezer euró körüli összeggel számolt, amiért majd el tudja árverezni a fejfedőt, de végül az intenzív licit során az összeg meghaladta a 25 ezer eurót (azaz több mint 9 millió forintot) –  a kalap új tulajdonosa pedig egy online licitáló lett.

Ferenc József szemüvege valamivel több, mint 20 ezer euróért, személyes írógépe pedig majdnem 10 ezer euróért kelt el.

A selyemzoknijaiért 1 700 eurót fizettek.

Árverésre került Erzsébet császár- és királyné személyes teáskészlete is, amit a Mayerhofer&Klinkosch udvari beszállító cég készített. Ezért több mint 40 ezer eurót fizetett a vevő.

A legtöbbet két kitüntetés ért, ezek Rudolf trónörökös Erzsi lányának hanyatékából kerültek elő: mindkét kitüntetést (egy mexikói császárit és a San Carlos lovagrendét) egykoron Ferenc József meggyilkolt testvére, Miksa mexikói császár viselte. Ezekért összesen több, mint 300 ezer eurót fizetett a vásárló.

NYITÓKÉP: Ferenc József elárverezett kalapja / Dorotheum, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek