Már Ferenc Józsefet is beelőzte II. Erzsébet

Szerző: Illés Gergő
2020.01.27. 14:12

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse XIV. Lajos rekordját.

Már Ferenc Józsefet is beelőzte II. Erzsébet

67 év és 355 nap: január 27-én, hétfőn immár ennyi ideje áll az Egyesült Királyság élén II. Erzsébet jelenleg regnáló brit uralkodó, ezzel pedig vasárnap megelőzte a Habsburg-birodalom élén 67 éven és 353 napon át álló Ferenc József császárt – számol be az Ausztriában intézménynek számító Kronen Zeitung bulvárnapilap.

Ezzel a brit királynő immár a világ történetének ötödik leghosszabban regnáló uralkodója azon uralkodók közül, akik szuverén államok élén álltak. Előtte már csupán I. K'inich Janaab' Pakal, a maja Palenque városállamát vezető uralkodó, II. János liechtensteini herceg, Bhumibol Adulyadej thaiföldi király, valamint XIV. Lajos francia király áll. Ráadásul még a Napkirály sem áll beláthatatlan messzeségben II. Erzsébet előtt: a Francia Királyság élén 72 éven és 110 napon át állt a csúcstartó XIV. Lajos, vagyis

kicsivel több, mint négy év múlva akár a történelem leghosszabban regnáló uralkodójává is válhat a királynő.

A királynő egyébként 1952. február 6-án vette át a hatalmat apja, VI. György halálát követően. Ezzel jelenleg ő a leghosszabban szolgáló, jelenleg is élő államfő, egyben a leghosszabb időn át uralkodó nő is.

Persze XIV. Lajos jelentős előnnyel indult II. Erzsébethez képest. A Napkirály még ötéves sem volt, mikor 1643. május 14-én megkoronázták, ezt követően pedig 1715. szeptember 1-jén bekövetkezett haláláig megszakítás nélkül birtokolta a királyi címet. Ezzel szemben a jelenleg 93 éves brit királynő 26 évesen vette át a trónt.

Ferenc József elődje, a gyengekezű V. Ferdinánd lemondása (lemondatása?) után 1848. december 2-án lépett a Habsburg Birodalom trónjára, melyet 1916. november 21-én bekövetkezett haláláig birtokolt. Igaz, mint a Kronen Zeitung is emlékeztetett,

Ferenc József majdnem 68 éven át tartó regnálása jóval hamarabb is véget érhetett volna:

1853 februárjában egy Libényi János nevű szabósegéd az aradi vértanúk kivégzéséért „cserébe” hátulról nyakon szúrta az uralkodót. Ám kísérlete sikertelen volt, részben az őt körülvevők közbelépése miatt, részben azért, mert Libényi csupán a császár zubbonygallérját találta el, Ferenc József kisebb sérüléseket szenvedett csupán.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek