+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Vass Csaba
2020. október 14. szerda, 08:02
Úgy tűnik, a főváros teljes lezárására még nem került sor, de a kötelező szabadtéri maszkviselést egyre több helyen rendelik el az országban.

Bukarestben a koronavírussal fertőzött személyek fertőzési rátája már túllépte a három ezreléket, ami azt jelenti, hogy Románia fővárosában immár több mint 3 aktív fertőzött jut ezer lakosra – erre vonatkozó statisztikát közölt kedden a román Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

 

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (a román operatív törzs) azonban cáfolta az Országos Közegészségügyi Intézet megállapítását 

 

– szerintük a fővárosban a fertőzési ráta egyelőre 2,65 ezrelék, ezért egyelőre nem szükséges karantént vonni a Bukarest köré. A kormány kedden inkább az operatív törzsre hallgatott, és még nem rendelte el a karantént a főváros körül. Később az Országos Közegészségügyi Intézet is az operatív törzsnek adott igazat.

 

De miért olyan fontos a három ezrelék?

 

Romániában még korábban készenléti állapotot hirdettek ki a koronavírus járvány miatt. A vészhelyzet miatt az egészségügyi minisztérium pontosan meghatározta, hogy milyen esetben lehet életbe léptetni az úgynevezett vörös forgatókönyvet – azaz milyen feltételek mellett rendelhet el karantént a kormány egy település vagy intézmény köré.

 

A szabályzat szerint amennyiben egy településen az elmúlt 14 napban az új fertőzöttek aránya meghaladja három ezreléket – azaz ezer lakosra legalább három aktív fertőzött jut – akkor a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) javaslatára a kormány karantént rendelhet el a szóban forgó település köré. Ezt az államfőnek kell kihirdetnie, és azt követően lép érvénybe, hogy a rendelet megjelenik Románia Hivatalos Közlönyében.

 

Romániában korábban volt már rá példa, hogy lezártak egy települést a járványhelyet miatt. A legnagyobb, még tavasszal karanténba kerülő település a 105 ezer lakosú Suceava, a bukovinai Suceava megye központja volt, amit a Suceava Megyei Közegészségügyi Igazgatóság javaslatára az akkor érvényben lévő szükségállapot miatt katonai rendelettel lezárt a román kormány.

 

Tilos volt elhagyniuk a várost az ott élőknek, bemenni is csak hatósági engedéllyel lehetett

 

– viszont az áthaladást engedélyezték a hatóságok, ha az áthaladó nem hagyta el a gépjárművét. A város azon lakóinak élelmezését, akik nem tudtak az akkor életben lévő kijárási tilalom miatt élelmet beszerezni maguknak, a polgármesteri hivatalnak kellett ellátnia.

 

A karantén feltételei

 

A román egészségügyi minisztérium szabályai szerint az illetékes hatóságok akkor rendelhetnek el karantént egy település vagy intézmény körül, ha

 

+ az újonnan fertőzöttek száma ezer lakosra viszonyítva túllépi a hármat;

 

+ az újonnan fertőzöttek többsége ugyanazon közösségen belülről kerül ki (bentlakásos intézmények, egészségügyi központok);

 

+ a fertőzési ráta emelkedő tendenciát mutat, és a bizonyítottan fertőzött betegek ellátásához nem áll rendelkezésre elegendő egészségügyi személyzet;

 

+ a kórházakban nem áll rendelkezésre elegendő orvosi személyzet, akik el tudnák látni a betegek ellátását, vagy a kórházak nem rendelkeznek elegendő védőfelszereléssel;

 

+ a kórházi ágyak 90 százalékában már koronavírussal diagnosztizált betegeket kezelnek, valamint a kórház intenzív osztályát is 90 százalékos terhelés alatt tarja a koronavírusos betegek kezelése.

 

A karantént meg lehet hosszabbítani, ha a karanténra kötelezett állampolgárok nem tartják be annak a szabályait.

 

Mit lép Bukarest, ha eléri a három ezreléket a fertőzési ráta?

 

Ludovic Orban román jobbközép miniszterelnök bejelentése szerint az első lépés, amit meg fognak tenni, hogy bezárják az összes iskolát és áttérnek az online oktatásra. A miniszterelnök arról beszélt, hogyha Bukarest eléri a három ezrelékes fertőzési rátát, akkor más szigorító intézkedéseket is meg kell hoznia a kormánynak – de konkrétumokat még nem említett.

 

A román fővárosban már korábban is szigorított a kormány a korlátozásokon, mivel az elmúlt hetekben nagyon bedurvult a járvány terjedése. Bezártak, a színházak, mozik és az éttermek beltéri részei is.

 

Kötelező szabatéri maszkviselés jöhet

 

Romániában kedden 3130 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Az országban éppen szombaton döntött rekordot az új fertőzöttek száma, akkor 3517 új fertőzöttet jelentettek. A szakemberek szerint a vírus előfordulási arányának növekedési üteme gyorsul. Október 9-e óta – amikor a hatóságok hivatalosan először közölték az előfordulási arányokat – megduplázódott azoknak a megyéknek a száma, amelyek túllépték az 1,5 ezrelékes fertőzési rátát.

 

A román operatív törzs kedd délutáni sürgősségi ülésén arról döntöttek,

 

hogy az egész országra nézve kötelezővé teszik a szabadtéri maszkviselést azokon a településeken, ahol ezer főre vetítve a fertőzöttek száma meghaladja a hármat.

 

Azokon településeken, ahol ez a feltétel nem áll fenn, ott csak ajánlott lesz a maszkviselés a szabadban – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

 

A jelenlegi egészségügyi előírások szerint a maszkviselés mikéntjéről megyei szinten döntenek a megyei önkormányzatok és a megyei közegészségügyi hivatalok. A járvány kezdete óta az ország több megyéjében döntöttek úgy, hogy kötelezik a szabadtéri maszkviselést is. A kormány keddi bejelentéséig az elmúlt hetekben összesen 41-ből 11 megye tette kötelezővé a szabadtéri maszkhasználatot.

 

Az országos előírások szerint maszkot hordani eleve kötelező zárt terekben, tömegközlekedésen, vonat- és buszállomásokon, az iskolák száz méteres körzetében. Ezeket az maszkviselési szabályokat szigorítja most tovább a kormány a szabatéren is kötelező maszkviseléssel a különösen átfertőzött települések esetében – amennyiben a megye még nem döntött ott szigorításokról.

 

A maszkhordás szigorítására a keddi aggasztó esetszámok miatt került sor. A járvány kezdete óta a romániai koronavírusos beteg száma meghaladta a 160 000-et, ebből 34 411 aktív eset jelenleg. A halottak száma pedig meghaladja az ötezret.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás