+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. október 14. szerda, 08:08
Noha Heinz-Christian Strache kerületi tanácsnokként megmaradhatott volna a politikában, pártja bukása után kijelentette: üzletembernek áll, és újságot alapít. Közben a bécsi szociáldemokraták még mindig nem mondták meg, kivel folytatnák a kormányzást – három párt közül is válogathatnak. Az egyik legnagyobb szocdem kerületi pártszervezet a Zöldek ellen emelt szót.

A vasárnapi bécsi tartományi választásokon nem jött össze Heinz-Christian Strache számára a nagy visszatérés. Az egykori osztrák alkancellár, akit a pártpénzek hűtlen kezelése miatt saját pártja, az FPÖ még tavaly év végén kizárt, egy saját listával akart volna megkapaszkodni a bécsi politikában:

 

a Team Strache azonban a négy százalékot se érte el.

 

Szerda délelőttre értékelik ki a levélszavazatokat, de nem valószínű, hogy a Strache-pártnak ez még segíteni tudna.

 

Strachenak azonban nem feltétlenül kell teljesen elbúcsúznia a politikától. Ha a városi parlamentbe nem is jutott be, a Team Strache több bécsi kerületben is szerzett a kerületi tanácsokban mandátumokat. Mivel Strache előrelátó módon minden megszerezhető mandátumra jelöltette magát,

 

elvileg dönthet most úgy is, hogy beül valamelyik kerületi tanácsba.

 

Ezzel Strache oda térhetne vissza, ahol 29 éve elkezdte a politikát: 1991-ben 21 évesen egy bécsi kerületben lett kerületi képviselő.

 

Ez a poszt a politikai túlélést – nagyon alacsony szinten – biztosíthatná, de az anyagit nem: a kerületi tanácsban Strache bruttó 463 eurót keresne. Strache kedden be is jelentette: nem fog egyetlen kerületi tanácsba sem beülni, sőt, kiszáll a politikából és üzletembernek áll.

 

A bejelentés persze ismerős lehet, mert ugyanezt ígérte tavaly októberben, amikor az FPÖ – többek között a Strache körüli botrányok miatt – nagyot veszített az országos választásokon. Akkori ígérete alig két hónapig tartott ki.

 

Az, hogy most talán mégis komolyan gondolja, két körülménnyel függhet össze. Egyrészről most saját pártja bukott el, azaz nehezen képzelhető el, miként tudna egyáltalán a politikában maradni – mégsem alakíthat egy újabb pártot. Másrészről ezúttal azt is megnevezte, hogy üzletemberként mire vállalkozik:

 

újságot fog alapítani.

 

A balliberális News hetilapnak sikerült Strachét elérnie, aki azt mondta a terveiről: a Team Strache nem tűnhet el, országos mozgalommá kell válnia (erről az Azonnalinak adott májusi interjújában is beszélt), és ezt szeretné egy új online újsággal megtámogatni. A jövőben ennek lenne ő a kiadója.

 

STRACHE AZ IDEI POLITIKAI BUKÁSA UTÁN A MÉDIÁBAN FOLYTATNÁ, BÁR AZ ÚJ ÚJSÁGJA EGY POLITIKAI TERV RÉSZE LENNE. FOTÓ: HCS / FB

 

Christian Höbart, a Team Strache főtitkára is azt nyilatkozta: noha még értékelniük kell a választási eredményt, a párt feloszlatásáról szó sem lehet, mindenképpen folytatni akarják a munkát – noha összesen pár bécsi kerületi tanácsban lesznek jelen.

 

A szocdemek még kéretik magukat, három párt is versenyez a kegyeikért

 

Eközben továbbra is kérdéses, hogy a választásokat 42 százalékkal megnyerő szociáldemokraták kikkel kötnek koalíciót. Noha tíz éve a Zöldekkel kormányoznak, és az ökopárt is tudta növelni most vasárnap szavazatainak számát, a Michael Ludwig polgármester vezette bécsi SPÖ-ben többen is elégedetlenek a Zöldekkel – főleg azok autómentesítő terveivel van problémája számos elvtársnak.

 

Michael Ludwig újraválasztott szocdem polgármester ideális helyzetben van, mert három párt közül is válogathat. Folytathatja a Zöldekkel, de így vélhetően a közlekedéspolitikát nem adná nekik. Koalíciót köthet a konzervatívokkal (ÖVP), akiknek bécsi elnökét, Gernot Blümelt ugyan nem kedveli, de a párt mögötti gazdasági körökkel már jól kijön. Vagy akár a liberális Neost is beveheti, ugyanis velük is meglenne a többség. Ez utóbbi vörös-pink-koalíció országosan is újszerű lenne – főleg, hogy a Neos eddig sehol sem volt még kormányon tartományi szinten.

 

CHRISTOPH WIEDERKEHR, A NEOS BÉCSI ELNÖKE SZÍVESEN KORMÁNYOZNA. AZ SPÖ EGYETLEN BAJA A LIBERÁLISOKKAL, HOGY TÚLSÁGOSAN A KÖRMÜKRE AKARNÁNAK NÉZNI A VÖRÖS CÉGEKBEN. A KÉPEN WIEDERKEHR CLAUDIA GAMON, A NEOS EP-KÉPVISELÖJE MELLETT ÁLL. FOTÓ: ChW / FB

 

Ludwig érezhetően arra vár, hogy a három másik párt kezdjen vele alkudozni – azaz talán éppen

 

azt a partnert választja majd, aki a legkevesebb kompromisszumra kényszeríti a vörösöket.

 

MICHAEL LUDWIG AZT A PÁRTOT VÁLASZTJA PARTNERNEK, AMELY MELLETT ÚGYIS AZ Ö SZAVA LESZ MAJD A DÖNTÖ. FOTÓ: ML / FB

 

Ludwigék ezen a héten nem is akarnak még a koalícióval foglalkozni. Jövő héten fog valamennyi tartományi mandátumot szerzett párttal – azaz még az FPÖ-vel is – találkozni, és utána dönt az SPÖ arról, kivel kezd koalíciós tárgyalást. Annyit megígért az újraválasztott polgármester, hogy nem fognak párhuzamos koalíciós tárgyalásokat folytatni – azaz jövő hétre megnevezik azt a pártot, amellyel közösen szeretnének kormányozni.

 

Ernst Nevrivy, az egyik fontos külkerület, a Donaustadt szocdem elnöke azt mondta: jobb lenne, ha a konzervatívokkal vagy a liberálisokkal kormámyoznának. A politikus szerint

 

„Bécsnek és főleg Donaustadtnak“ mindenképpen az lenne az érdeke, hogy legalább a közlekedéspolitika kerüljön el a Zöldektől.

 

Nevrivy – mint más külső kerületi politikus is – közismert arról, hogy ellenzi a bécsi Zöldek gyalogos- és biciklispárti politikáját.

 

A liberális Neos mellett szólhat, hogy ők nagyon kicsi partner lennének a hatalmas szocdemek mellett, azaz bizonyosan alig jutnának szóhoz. Az SPÖ egyetlen problémája a Neos-szal, hogy a párt régóta szorgalmazza, hogy a vörös Bécs átláthatóbban gazdálkodjék. Amint arról az Azonnali is írt: az osztrák fővárost átszövik a párt vagy a város tulajdonában lévő „vörös cégek“.

 

Három kerület is a Zöldeké lett

 

Bécsben vasárnap nem csak tartományi, de kerületi választások is voltak. A kerületi előljárók közül

 

a 23 kerületből három-három a zöldeké és a konzervatívoké,

 

a fennmaradó 17 pedig a szociáldemokratáké.

 

A Zöldek megszerezték a dzentrifikálódó bécsi Józsefvárost, a hipszter Neubaut és a jópolgári Währinget. A konzervatív Néppárt (ÖVP) pedig hagyományosan három gazdag kerületben – a Belvárosban, Döblingben és a Schönbrunn körüli Hietzingben – állíthat kerületi előljárót. Az FPÖ a Simmering munkásnegyedet viszont elveszítette, ott megint a szociáldemokratáké a kerületi elöljáróság.

 

FOTÓ: HC Strache szájmaszkban a bécsi Városházán / HCS, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás