Sokkot kaptak a zöldek: a neoliberálisokkal folytatnák a szocdemek a vörös Bécs kormányzását

Szerző: Techet Péter
2020.10.27. 14:51

Tíz év után véget érhet Bécsben a vörös-zöld-koalíció, ezzel végleg vége a Häupl-korszaknak. Az októberi választást fölényesen megnyerő Michael Ludwig szociáldemokrata polgármester a Momentum osztrák testvérpártjával, a neoliberális Neos-szal szeretné folytatni. Mindez kevéssé az SPÖ liberális fordulatával, hanem számos szocdem zöldellenességével függ össze. A Neos pedig kicsisége miatt könnyebb partnernek bizonyulhat.

Sokkot kaptak a zöldek: a neoliberálisokkal folytatnák a szocdemek a vörös Bécs kormányzását

Az október 11-i bécsi tartományi választásokat a várost – a diktatúrák megszakításait nem számolva – 1919 óta uraló szociáldemokraták (SPÖ) olyan jelentős előnnyel nyerték (több, mint 42 százalékot kaptak), hogy kényelmesen válogathattak a koalíciós partnerek között.

Michael Ludwig, aki 2018-ban vette át a bécsi polgármesterséget, a Heinz-Christian Strache miatt eleve kétrészre szakadt és népszerűségének majdnem kétharmadát elvesztő szélsőjobboldallal nem kívánt összefogni, de ők jelenleg nem is játszanak fontos szerepet Bécsben.

A Zöldek nem tetszettek a külkerületek elvtársainak

Az SPÖ ugyan 2010 óta a Zöldekkel irányítja az osztrák fővárost, de ez számos szocdem pártszervezetnek – főleg azon külső kerületekből, amelyek Ludwig bázisát adják – nem tetszik.

Főleg a közlekedéspolitikában alakultak ki konfliktusok a szocdemek és az ökopárt között:

az elmúlt 10 évben a Zöldeknek több belvárosi utcaszakaszról is sikerült kitiltaniuk vagy legalább mérsékelniük az autósforgalmat. A Zöldek a biciklisközlekedést és a napi egyeurós jegy bevezetésével a tömegközlekedést akarták erősíteni – a szocdemeknek azonban sok volt az autóellenesség.

Már a választási kampányban is többször hajba kapott Ludwig és zöld polgármester-helyettese, Birgit Hebein a közlekedéspolitikában, sőt, Ludwig az utolsó percekben még a Zöldek egy presztízsprojektjét, az első kerület autómentesítését is megvétózta.

BIRGIT HEBEIN EDDIGI ALPOLGÁRMESTER, A ZÖLDEK BÉCSI ELNÖKE TÚL AUTÓELLENES VOLT A VÖRÖSÖK SZEMÉBEN. FOTÓ: BH / FB

Noha akkor ezek a lépések tűnhettek választási kampánytaktiktának is, tény, hogy felmerült: Ludwig esetleg a választások után azon konzervatív Néppárttal folytatná, amelynek gazdasági köreivel, a Bécsi Gazdasági Kamarával eleve nagyon jó viszonyt ápol. Ludwig például a Zöldeket megkerülve az ÖVP-közeli Gazdasági Kamarával dolgozta ki a kínai koronavírus-járvány miatti gazdasági mentőcsomagokat is.

Azonban az ÖVP bécsi listavezetője, Sebastian Kurz osztrák kancellár jobbkeze, Gernot Blümel pénzügyminiszter mégiscsak ideológiailag túlságosan jobbra tolta a pártot, azaz az SPÖ-ÖVP-nagykoalíció nem volt valószínű.

Mivel azonban az SPÖ olyan sok mandátumot szerzett, hogy csak pár hely kell neki az abszolút többséghez,

a neoliberális, jómódú urbánus réteget képviselő Neos is felértékelődött a szemükben,

amely 7,47 százalékot szerzett (közel másfél százalékponttal többet, mint öt éve).

A Neos könnyebb partnernek ígérkezik, mint a Zöldek

Noha a Neos, amikor 2013-ban megjelent az osztrák politikai életben, jobboldali liberális véleményekkel (például a vízkészlet vagy a bécsi városi lakásállomány privatizációjának ötleteivel) sokkolta a közvéleményt, mára visszavett a neoliberalizmusából.

Egyrészről belátták, hogy az etatista Ausztriában neoliberalizmussal nem sokra mennek. Másrészről eleve a párt ideológiailag is számos kérdésben inkább balrább tolódott, bár még mindig egy alapvetően jobboldali liberális pártról van szó az esetében, amely azonban társadalom- és EU-politikai kérdésekben akár még a Zöldeknél is progresszívebb.

Bécsben pedig Christoph Wiederkehr személyében egy olyan politikussal vágtak neki a választásoknak, aki ugyan kritizálta a vörös Bécs átláthatatlan struktúráit (a vörös Bécs és a szocdemek gazdasági háttérvilágáról itt írtunk bővebben), de kezdettől fogva nem zárkózott el attól, hogy juniorpartnerként beálljon a bírált szocdemek mögé. Mivel

a konzervatívok túl jobbosak, a Zöldek pedig közlekedéspolitikában túl kekeckedőek lettek a szocdemek számára,

a választások után már több külső kerületi SPÖ-vezér szorgalmazta: ne a Zöldekkel, hanem a Neosszal folytassák. Michael Ludwig megfogadta a kérésüket: kedd délben jelentette be, hogy

a Neosszal kezd koalíciós tárgyalásokat, ami sokként érte a bécsi Zöldeket.

A NAGYPOLITIKÁBAN EDDIG GYAKORLATILAG ISMERETLEN CHRISTOPH WIEDERKEHR (JOBBOLDALT), A NEOS BÉCSI VEZETŐJE MÁR A MÚLT HETI TÁRGYALÁSOKON MIGNONT AJÁNDÉKOZOTT MICHAEL LUDWIG SZOCDEM POLGÁRMESTERNEK. FOTÓ: ChW / FB

Miért döntött így Ludwig?

Ludwig döntése hatalompolitikai lehet. A 42 százalékos SPÖ mellett a majdnem 15 százalékos Zöldek több beleszólást kérhetnek a közös kormányzásba, mint azon alig nyolcszázalékos Neos, amelynek

szemét a „vörösök” majd kiszúrják egy jól hangzó, de nem túl fontos portfólióval. A Neos viszont mégis hatalomra tehet szert,

a párt eddig egyetlen tartományban se volt kormányon. Most Bécsben tehát először próbálhatja ki magát kormányzati szerepben.

KÖRMÉRE NÉZÜNK AZ SPÖ-NEK: EZ VOLT A NEOS KAMPÁNYSZLOGENJEI IDÉN BÉCSBEN. NÉZD VISSZA A TÖBBI PLAKÁTOT A FOTÓRIPORTUNKBAN! FOTÓ: PÁL BENEDEK / AZONNALI

Fontos szempont az is, hogy a mostani döntésével Michael Ludwig végleg nyilvánvalóvá tette: vége a Häupl-korszaknak. Michael Häupl 2018-as lemondásáig huszonöt éven állt Bécs és a bécsi SPÖ élén. Utódlásáért harc alakult a belvárosi kerületek támogatását élvező Andreas Schieder és a külkerületek által favorizált Ludwig között. A harc arról is szólt, hogy merre tartson a bécsi SPÖ: az igazi balliberális értelmiségi Schieder a pártot urbánusabbá, nagyvilágibbá tette volna, Ludwig szerint azonban a bécsi vörösöknek továbbra is a külkerületek adják a bázist, azaz nincs értelme a Zöldek mellé egy másik értelmiségi balliberális pártot csinálni.

Mindez az országos politikára is kihathat, elvégre ezzel a Neost be lehet húzni ott is egy közös ellenzéki stratégiába. Miközben ugyanis országosan a Zöldek az ÖVP-vel közösen kormányoznak, a Neos és az SPÖ ellenzékben ül. Ha a Neost sikerül az SPÖ-nek lekapcsolnia a jobboldalról – elvégre a Neos eredeti terve az lett volna országosan, hogy velük kössön koalíciót Sebastian Kurz, ehhez azonban nem volt meg a kellő többség –, akkor a következő választásokon

egy SPÖ-Neos-Zöldek-hármas lehet a kurzi jobboldal alternatívája.

Ludwigot azonban most leginkább bizonyosan az érdekelhette, hogy a Neosszal összefogva lezárhassa a Häupl-korszakot és akár még a Zöldek egyes intézkedéseit vissza is fordíthassa, noha közlekedéspolitikában a Neos sem épp autóspárti (például a bécsi belváros autómentesítését a Zöldek a Neosszal közösen dolgozták ki).

MICHAEL LUDWIG AZ SPÖ ÉRTELMISÉGI ÉS BELVÁROSI KÖREIVEL SZEMBEN AZON KÜLKERÜLETEKET KÉPVISELI, AKIK SOHASEM KEDVELTÉK KÜLÖNÖSEN A ZÖLDEKET. LUDWIG NÉPKÖZELSÉGÉT A KAMPÁNYBAN IS HANGSÚLYOZTA: A KÉPEN ÉPPEN KUKÁSNAK ÖLTÖZVE KAMPÁNYOL. FOTÓ: ML / FB

Ha érdekel, hogy Techet Péter szerint miért lett volna mégis fontos a Zöldekkel való kormányzás folytatása, itt olvashatod vissza.

NYITÓKÉP: Michael Ludwig a tömegközlekedési vállalat dolgozóinál kampányol / ML, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek