+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 9. péntek, 12:04
Nem kis sérelemdíjat is követel a svéd államtól, amiért szerinte jogellenesen lett kitiltva az országból.

Rasmus Paludan, a szélsőjobboldali, iszlámellenes Stram Kurs („Keményvonal”) párt alapítója annyira „súlyosan sértve érezte a személyes integritását” miután augusztus végén két évre kitiltották Svédországból, hogy kemény válaszlépést tervez.

 

A provokatív, sokszor zavargásokat eredményező, Koránt égető performanszairól ismert dán politikust azután tiltották ki Svédországból, hogy elhatározta, Dánia mellett ott is fog akciózni, mert szerinte a svéd migrációs politika veszélyt jelent a szomszédos dánokra is.

 

Augusztus végén viszont, amikor demonstrációt akart szervezni Malmöben,

 

a hatóságok két évre megtiltották a beutazását az országba, mert attól tartottak, hogy bűncselekményt fog elkövetni.

 

A végzettsége szerint jogász Paludan azonban úgy tűnik, nem hagyja annyiban az ügyet: szerinte mivel egyik szülője svéd, ő születésétől fogva svéd állampolgár is, a svéd alaptörvény szerint pedig egyetlen svéd állampolgártól sem tagadhatják meg a beutazást – így tőle sem.

 

Paludan jelenleg a svéd útlevelét próbálja megszerezni, hogy még idén demonstrációkat szervezhessen Svédországban, közben pedig a skandináv médiában turnézik azzal, hogy megsértették a jogait.

 

A Ritzau dán hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

 

a kitiltásra válaszul „lehet, hogy elégetnek pár száz Koránt”,

 

a Sydsvenskan svéd újságnak pedig azt is elmondta, hogy egymillió koronát (mintegy 34 millió forintot) követel a svéd államtól az őt ért sérelmek miatt.

 

Paludan pártja, a legnagyobb dán szélsőjobboldali párttól, a Dán Néppártól is jobbrább álló Stram Kurs egyébként 1,8 százalékot ért el a 2019-es dán választáson, mindössze 0,2 százalékponttal elmaradva a bejutási küszöbtől.

 

Választási programjuknak két fő pontja volt: az iszlám vallás betiltása, és a dániai muszlimok deportálása.

 

NYITÓKÉP: Rasmus Paludan / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás