Kitiltották Svédországból, válaszul elégetne pár száz Koránt a hírhedt dán provokátor

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.09. 12:04

Nem kis sérelemdíjat is követel a svéd államtól, amiért szerinte jogellenesen lett kitiltva az országból.

Kitiltották Svédországból, válaszul elégetne pár száz Koránt a hírhedt dán provokátor

Rasmus Paludan, a szélsőjobboldali, iszlámellenes Stram Kurs („Keményvonal”) párt alapítója annyira „súlyosan sértve érezte a személyes integritását” miután augusztus végén két évre kitiltották Svédországból, hogy kemény válaszlépést tervez.

A provokatív, sokszor zavargásokat eredményező, Koránt égető performanszairól ismert dán politikust azután tiltották ki Svédországból, hogy elhatározta, Dánia mellett ott is fog akciózni, mert szerinte a svéd migrációs politika veszélyt jelent a szomszédos dánokra is.

Augusztus végén viszont, amikor demonstrációt akart szervezni Malmöben,

a hatóságok két évre megtiltották a beutazását az országba, mert attól tartottak, hogy bűncselekményt fog elkövetni.

A végzettsége szerint jogász Paludan azonban úgy tűnik, nem hagyja annyiban az ügyet: szerinte mivel egyik szülője svéd, ő születésétől fogva svéd állampolgár is, a svéd alaptörvény szerint pedig egyetlen svéd állampolgártól sem tagadhatják meg a beutazást – így tőle sem.

Paludan jelenleg a svéd útlevelét próbálja megszerezni, hogy még idén demonstrációkat szervezhessen Svédországban, közben pedig a skandináv médiában turnézik azzal, hogy megsértették a jogait.

A Ritzau dán hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

a kitiltásra válaszul „lehet, hogy elégetnek pár száz Koránt”,

a Sydsvenskan svéd újságnak pedig azt is elmondta, hogy egymillió koronát (mintegy 34 millió forintot) követel a svéd államtól az őt ért sérelmek miatt.

Paludan pártja, a legnagyobb dán szélsőjobboldali párttól, a Dán Néppártól is jobbrább álló Stram Kurs egyébként 1,8 százalékot ért el a 2019-es dán választáson, mindössze 0,2 százalékponttal elmaradva a bejutási küszöbtől.

Választási programjuknak két fő pontja volt: az iszlám vallás betiltása, és a dániai muszlimok deportálása.

NYITÓKÉP: Rasmus Paludan / Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek