+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 9. péntek, 12:04
Nem kis sérelemdíjat is követel a svéd államtól, amiért szerinte jogellenesen lett kitiltva az országból.

Rasmus Paludan, a szélsőjobboldali, iszlámellenes Stram Kurs („Keményvonal”) párt alapítója annyira „súlyosan sértve érezte a személyes integritását” miután augusztus végén két évre kitiltották Svédországból, hogy kemény válaszlépést tervez.

 

A provokatív, sokszor zavargásokat eredményező, Koránt égető performanszairól ismert dán politikust azután tiltották ki Svédországból, hogy elhatározta, Dánia mellett ott is fog akciózni, mert szerinte a svéd migrációs politika veszélyt jelent a szomszédos dánokra is.

 

Augusztus végén viszont, amikor demonstrációt akart szervezni Malmöben,

 

a hatóságok két évre megtiltották a beutazását az országba, mert attól tartottak, hogy bűncselekményt fog elkövetni.

 

A végzettsége szerint jogász Paludan azonban úgy tűnik, nem hagyja annyiban az ügyet: szerinte mivel egyik szülője svéd, ő születésétől fogva svéd állampolgár is, a svéd alaptörvény szerint pedig egyetlen svéd állampolgártól sem tagadhatják meg a beutazást – így tőle sem.

 

Paludan jelenleg a svéd útlevelét próbálja megszerezni, hogy még idén demonstrációkat szervezhessen Svédországban, közben pedig a skandináv médiában turnézik azzal, hogy megsértették a jogait.

 

A Ritzau dán hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy

 

a kitiltásra válaszul „lehet, hogy elégetnek pár száz Koránt”,

 

a Sydsvenskan svéd újságnak pedig azt is elmondta, hogy egymillió koronát (mintegy 34 millió forintot) követel a svéd államtól az őt ért sérelmek miatt.

 

Paludan pártja, a legnagyobb dán szélsőjobboldali párttól, a Dán Néppártól is jobbrább álló Stram Kurs egyébként 1,8 százalékot ért el a 2019-es dán választáson, mindössze 0,2 százalékponttal elmaradva a bejutási küszöbtől.

 

Választási programjuknak két fő pontja volt: az iszlám vallás betiltása, és a dániai muszlimok deportálása.

 

NYITÓKÉP: Rasmus Paludan / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás