Lábon lőttek a rendőrök egy késes férfit a dán keményvonalasok Koránt égető tüntetésén

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.05. 17:33

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Lábon lőttek a rendőrök egy késes férfit a dán keményvonalasok Koránt égető tüntetésén

Figyelmeztetőlövés után lábon lőtték a dán rendőrök azt a férfit, aki kést rántott egy dán szélsőjobboldali párt péntek délutáni tüntetésén. Az incidensről videófelvétel is készült.

A demonstrációt szervező Stram Kurs („Keményvonal”) még a szintén szélsőjobboldali Dansk Folkepartitól (Dán Néppárt) is jobbra áll a politikai spektrumon,

vezetőjük, Rasmus Paludan pedig a pénteki tüntetés előtt a párt Facebook-oldalán jelentette be, hogy Koránt fognak égetni az eseményen.

A tüntetést nem véletlen, hogy június ötödikén tartották, ugyanis ez Dánia legfontosabb napja, a Grundlovsdag, amikor az egész ország az 1849-ben aláírt alaptörvényt ünnepli.

Az eredeti foglalkozása szerint jogász Paludan és pártja körül nem ez az első fegyveres konfliktus, demonstrációikon szinte mindig jelen van a rendőrség, legutóbb tavaly áprilisban támadtak a pártvezetőre kövekkel, ami után a szír származású elkövetőt ki is toloncolták a skandináv országból.

A politikus Facebook-bejegyzése szerint a pénteki eseményen szintén ő volt a kést rántó muszlim férfi célpontja,

ezt pedig megerősíteni látszik a kelet-jütlandi rendőrség Twitter-bejegyzése is, ami szerint Paludant evakuálták a helyszínről. A rendőrség egy másik bejegyzéséből az is kiderül, hogy ezután néhányan maszkot húztak és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket.

A Korán égetésével sem először próbálkoztak a kifejezetten szélsőséges eszméket valló keményvonalasok, az aktus már szinte védjegyükké vált,

vezetőjük pedig nyíltan hirdeti az iszlám vallás dániai betiltását és a teljes muszlim lakosság deportálását.

A pénteki konfliktus egyébként az aarhusi Gellerupparken városrészben történt, ahol a május elején huszonnégy évesen meghalt, a dániai muzulmán hátterű bevándorlóközösséget verseiben erősen kritizáló Yahya Hassan töltötte gyermekéveit.

NYITÓKÉP: Rasmus Paludan / Wikimedia Commons

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek