+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. szeptember 25. péntek, 16:31
Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Az Expert Forum nevű romániai közéleti civil szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a vasárnap megrendezésre kerülő romániai önkormányzati választásokon legalább 900 listán csak férfiak, 36 listán pedig csak nők indulnak. 

 

A civil szervezet figyelmeztet, hogy ezek a listák szembemennek a romániai választási törvényekkel, ahol világosan le van írva: a választási listákon mindként nemnek képviseltetnie kell magát.

 

Úgy tűnik a legmaszkulinabb listákkal a Victor Ponta volt román miniszerelnök vezette balközép Pro Románia párt indul, szorosan mögötte a Călin Poppescu-Tăriceanu vezette jobboldali, ám jellemzően inkább baloldali pártokkal szimpatizáló Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Traian Băsescu által alapított jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) és a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD).

 

A Központi Választási Iroda ugyan nem publikálta a helyi és megyei önkormányzati tisztségekre pályázók nemét, a civil szervezetnek a jelöltek neve alapján mégis sikerült erre a következtetésre jutniuk.


Az Expert Forum állítja, hogy amennyiben ezeket a listákat megszavazzák vasárnap, akkor törvénysértés történik, éppen ezért sürgetik, hogy módosítsák a jogszabályokat úgy, hogy az ilyen típusú kötelezettségszegéseket büntetni lehessen.

 

Az adatokból kiderül az is, hogy a Román Ökologista Párt (PER) a Galați megyei Liești településen 22 férfi önkormányzati képviselőt indít, ezzel pedig be is biztositotta magának a a legnőmentesebb választási listáért járó díjat – bár mentségükre szól, hogy a Temes megyei Újmosnica településen csak és kizárólag női jelöltjei vannak a pártnak a helyi önkormányzatba, igaz csak 6 fő.

 

Magyar vonatkozásban érdekesség az is, hogy a Brassó megyei Tatrang településen a Magyar Polgári Párt nem küldene egyetlen férfit sem az önkormányzatba, öt női képviselőjelölttel ugranak neki a választásoknak.


Romániában a női képviselők aránya a helyi és a megyei önkormányzatokban is nagyon alacsony. A 2016-os legutóbbi választási adatok szerint a megyei és helyi önkormányzatokban 267 242 képviselő dolgozott, ezeknek mindössze kicsivel több mint 21 százaléka volt nő. Bár 2020-as adatok még nem állnak rendelkezésre, az Expert Forum szerint az idei önkormányzati választások után sem fog sokat javulni a helyzet.

 

A Romániai Magyar Szövetség egyébként – bár nem politikai pártról, hanem érdekvédelmi szervezetről van szó – kiemelkedik a választáson induló többi párt és szervezet közül a női jelöltek tekintetében.

 

A Expert Forum összesítése szerint jelöltjeik 27,9 százaléka nő, ezzel pedig bőven beelőzik a lista második helyén álló Traian Băsescu által alapított PMP-t ahol az önkormányzatokba szánt jelöltek 25,3 százaléka nő. Ennek a listának az utolsó helyén egyébként éppen a jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll, jelöltjei közül csupán a 18,6 százalék nő. Az RMDSZ nőszervezete egyébként pont nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy az idei helyhatósági választásokon pontosan 911 női jelöltjük indul Erdélyben.

 

Nyitókép: RMDSZ Nőszervezet/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás