Legalább 900 román választási listán egy árva nő sem szerepel

Szerző: Vass Csaba
2020.09.25. 16:31

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Legalább 900 román választási listán egy árva nő sem szerepel

Az Expert Forum nevű romániai közéleti civil szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a vasárnap megrendezésre kerülő romániai önkormányzati választásokon legalább 900 listán csak férfiak, 36 listán pedig csak nők indulnak. 

A civil szervezet figyelmeztet, hogy ezek a listák szembemennek a romániai választási törvényekkel, ahol világosan le van írva: a választási listákon mindként nemnek képviseltetnie kell magát.

Úgy tűnik a legmaszkulinabb listákkal a Victor Ponta volt román miniszerelnök vezette balközép Pro Románia párt indul, szorosan mögötte a Călin Poppescu-Tăriceanu vezette jobboldali, ám jellemzően inkább baloldali pártokkal szimpatizáló Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Traian Băsescu által alapított jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) és a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD).

A Központi Választási Iroda ugyan nem publikálta a helyi és megyei önkormányzati tisztségekre pályázók nemét, a civil szervezetnek a jelöltek neve alapján mégis sikerült erre a következtetésre jutniuk.


Az Expert Forum állítja, hogy amennyiben ezeket a listákat megszavazzák vasárnap, akkor törvénysértés történik, éppen ezért sürgetik, hogy módosítsák a jogszabályokat úgy, hogy az ilyen típusú kötelezettségszegéseket büntetni lehessen.

Az adatokból kiderül az is, hogy a Román Ökologista Párt (PER) a Galați megyei Liești településen 22 férfi önkormányzati képviselőt indít, ezzel pedig be is biztositotta magának a a legnőmentesebb választási listáért járó díjat – bár mentségükre szól, hogy a Temes megyei Újmosnica településen csak és kizárólag női jelöltjei vannak a pártnak a helyi önkormányzatba, igaz csak 6 fő.

Magyar vonatkozásban érdekesség az is, hogy a Brassó megyei Tatrang településen a Magyar Polgári Párt nem küldene egyetlen férfit sem az önkormányzatba, öt női képviselőjelölttel ugranak neki a választásoknak.


Romániában a női képviselők aránya a helyi és a megyei önkormányzatokban is nagyon alacsony. A 2016-os legutóbbi választási adatok szerint a megyei és helyi önkormányzatokban 267 242 képviselő dolgozott, ezeknek mindössze kicsivel több mint 21 százaléka volt nő. Bár 2020-as adatok még nem állnak rendelkezésre, az Expert Forum szerint az idei önkormányzati választások után sem fog sokat javulni a helyzet.

A Romániai Magyar Szövetség egyébként – bár nem politikai pártról, hanem érdekvédelmi szervezetről van szó – kiemelkedik a választáson induló többi párt és szervezet közül a női jelöltek tekintetében.

A Expert Forum összesítése szerint jelöltjeik 27,9 százaléka nő, ezzel pedig bőven beelőzik a lista második helyén álló Traian Băsescu által alapított PMP-t ahol az önkormányzatokba szánt jelöltek 25,3 százaléka nő. Ennek a listának az utolsó helyén egyébként éppen a jelenleg kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) áll, jelöltjei közül csupán a 18,6 százalék nő. Az RMDSZ nőszervezete egyébként pont nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy az idei helyhatósági választásokon pontosan 911 női jelöltjük indul Erdélyben.

Nyitókép: RMDSZ Nőszervezet/Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek