CEU-rektor: Ami velünk történt, csak a kezdet, és itt nem fog véget érni

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.25. 17:43

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben.

CEU-rektor: Ami velünk történt, csak a kezdet, és itt nem fog véget érni

Mint az a CEU Azonnalinak küldött közleményéből kiderül: a fókuszát a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően Bécsbe átteni kényszerülő egyetem Ausztria fővárosában hivatalosan is megnyitotta 2020-2021-es tanévét szeptember 25-én, és üdvözölte a 90 országból érkező közel 700 új diákját. Mint a legtöbb felsőoktatási intézmény, a CEU a 2020-2021-es tanévet a kampuszon és online folytatott oktatással kezdi meg a járvány miatt, a CEU esetében annyi újdonság történt, hogy most már alapszakos képzést is kínálnak Bécsben.

A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff köszöntőjében egy olyan egyetem vízióját vázolta fel a közösségnek, amelynek legfontosabb erénye az összetartozás kell, hogy legyen: „Mi köti össze közösségünket? Tudásszomjunk, és szenvedélyünk a tudás megszerzésére és megosztására a bölcsészet- és társadalomtudományok terén. Ezek összessége teszi a CEU-t egyedülállóvá.”

A magyar kormány lépései kapcsán, amelyek a Soros György által alapított egyetem költözéséhez vezettek, a rektor a következő figyelmeztetést fogalmazta meg: „A 2017-ben ellenünk intézett támadás egy nagyobb, szisztematikus offenzíva része volt, mely Magyarország független tudományos és kulturális intézményeit vette célba, így a Magyar Tudományos Akadémiát is, és most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, melyet az épületben magukat elbarikádozó bátor diákjai védenek. Szenátusunk nyilatkozatban fejezte ki az egyetem támogatását.

Most már tudjuk, hogy ami velünk történt, csak a kezdet. És nem itt fog véget érni.”

Ezt követően Ignatieff megerősítette a CEU elköteleződését a nyílt társadalom értékei mellett: „Egy járvány a nyílt társadalmak radikális próbatétele. A körülöttünk működő nyílt társadalmak elkezdtek bezárkózni, közegészségügyi érveket felhasználva korlátozzák az eddig magától értetődőnek vett szabadságjogainkat. A vezetők világszerte megkérdőjelezik a tudományos bizonyítékokat, és a tényalapú közpolitika alapjait.”

Ezek az alapelvek szerinte olyan kihívással néznek szembe, mint még soha.:„Ez nem az a pillanat, amikor visszavonulunk és védekezésre rendezkedünk be. Most minden egyetemnek - a miénknek különösen - meg kell kérdőjelezniük a szabadság és közegészségügy közötti egyensúlyról alkotott közvélekedést, és ragaszkodni ahhoz, hogy döntéseinket a rendelkezésre álló legbiztosabb tények alapján hozzuk meg.”

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is. „Most, amikor a tudományos szféra folyamatosan erősödő támadásnak van kitéve Magyarországon, a CEU elhatározása, hogy továbbra is az akadémiai szabadság gondolatát képviselje az országban, még nagyobb jelentőséget kap” – írta erről az egyetem közleménye.

FOTÓ: Az egyetem bécsi épülete. Forrás: CEU.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek