+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 25. péntek, 17:43
Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben.

Mint az a CEU Azonnalinak küldött közleményéből kiderül: a fókuszát a magyar kormány intézkedéseinek köszönhetően Bécsbe átteni kényszerülő egyetem Ausztria fővárosában hivatalosan is megnyitotta 2020-2021-es tanévét szeptember 25-én, és üdvözölte a 90 országból érkező közel 700 új diákját. Mint a legtöbb felsőoktatási intézmény, a CEU a 2020-2021-es tanévet a kampuszon és online folytatott oktatással kezdi meg a járvány miatt, a CEU esetében annyi újdonság történt, hogy most már alapszakos képzést is kínálnak Bécsben.

 

A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff köszöntőjében egy olyan egyetem vízióját vázolta fel a közösségnek, amelynek legfontosabb erénye az összetartozás kell, hogy legyen: „Mi köti össze közösségünket? Tudásszomjunk, és szenvedélyünk a tudás megszerzésére és megosztására a bölcsészet- és társadalomtudományok terén. Ezek összessége teszi a CEU-t egyedülállóvá.”

 

A magyar kormány lépései kapcsán, amelyek a Soros György által alapított egyetem költözéséhez vezettek, a rektor a következő figyelmeztetést fogalmazta meg: „A 2017-ben ellenünk intézett támadás egy nagyobb, szisztematikus offenzíva része volt, mely Magyarország független tudományos és kulturális intézményeit vette célba, így a Magyar Tudományos Akadémiát is, és most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, melyet az épületben magukat elbarikádozó bátor diákjai védenek. Szenátusunk nyilatkozatban fejezte ki az egyetem támogatását.

 

Most már tudjuk, hogy ami velünk történt, csak a kezdet. És nem itt fog véget érni.”

 

Ezt követően Ignatieff megerősítette a CEU elköteleződését a nyílt társadalom értékei mellett: „Egy járvány a nyílt társadalmak radikális próbatétele. A körülöttünk működő nyílt társadalmak elkezdtek bezárkózni, közegészségügyi érveket felhasználva korlátozzák az eddig magától értetődőnek vett szabadságjogainkat. A vezetők világszerte megkérdőjelezik a tudományos bizonyítékokat, és a tényalapú közpolitika alapjait.”

 

Ezek az alapelvek szerinte olyan kihívással néznek szembe, mint még soha.:„Ez nem az a pillanat, amikor visszavonulunk és védekezésre rendezkedünk be. Most minden egyetemnek - a miénknek különösen - meg kell kérdőjelezniük a szabadság és közegészségügy közötti egyensúlyról alkotott közvélekedést, és ragaszkodni ahhoz, hogy döntéseinket a rendelkezésre álló legbiztosabb tények alapján hozzuk meg.”

 

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

 

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is. „Most, amikor a tudományos szféra folyamatosan erősödő támadásnak van kitéve Magyarországon, a CEU elhatározása, hogy továbbra is az akadémiai szabadság gondolatát képviselje az országban, még nagyobb jelentőséget kap” – írta erről az egyetem közleménye.

 

FOTÓ: Az egyetem bécsi épülete. Forrás: CEU.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás