Magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek a közvélemény-kutatások szerint

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.24. 10:08

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

Magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek a közvélemény-kutatások szerint

Húsz éve nem volt magyar polgármestere a Székelyföld fővárosának mondott Marosvásárhelynek, ráadásul élhetőségben nemcsak az erdélyi nagyvárosok, hanem a székelyföldi kisvárosok is elhagyták. Az okok sokfélék, legtöbben Dorin Florea polgármester tevékenységét jelölik meg, aki a pár éve már román többségű várost kifejezetten rossz gazdaként irányította, ezt azonban – noha a város 58 ezer fős magyar közössége már csak a lakosság 43 százalékát teszi ki – a magyarkártyával sikeresen palástolni tudta egy darabig.

Florea a szeptember 27-i helyhatósági választáson már eleve nem is indul a polgármesteri székért (helyette a Maros Megyei Tanács elnökségére jelöltette magát), a legesélyebb jelöltként azt a Soós Zoltánt emlegetik, aki független jelöltként, több párt – köztük az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség – támogatásával indul a városvezetői pozícióért. Soós a Maros Megyei Múzeum igazgatója, és az Azonnalinak adott interjújában arról beszélt, hogy a 40 év alatti fiatal román korosztály már sokkal nyitottabb egy magyar polgármester megválasztására, őket ugyanis nem a polgármester nemzetisége érdekli, hanem az, hogy legyen egy élhető város, ahonnan nem kell elvándorolni.

Soós legesélyesebb voltát erősítik meg a Krónika napilap által közölt közvélemény-kutatási adatok is, amelyek lényegében az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Pro Romania párt belső mérései.

Noha Romániában híresen megbízhatatlanok a közvélemény-kutatások, ennek azért adunk helyet, mert mindhárom kutatás arra lyukad ki, hogy Soós Zoltán nyerné a marosvásárhelyi választást.

Eltérések csupán a második helyen lévő politikus kilétét érintően vannak, az etnikai szavazás román híveit ugyanis ezzel lehet úgy manipulálni, hogy a legesélyesebb román kihívóra húzzák be az ikszet. Az RMDSZ-féle kutatás szerint a Dorin Florea jobbkezének tartott Claudiu Maior (Pro Románia) futna be a második helyre a 40 százalékkal vezető Soós mögé 22 százalékkal, a Pro Romania-féle szerint úgyszintén, viszont a különbség jóval kisebb saját jelöltjük és Soós támogatottsága között. A PNL-féle – a Krónika szerint sokak által vitatott szakmai hátterű — kutatás viszont azt hozta ki, hogy saját jelöltjük, Theodora Benedek áll a második helyen.

A meccs persze még nincs lefutva, az RMDSZ ugyanis a hírek szerint attól tart, hogy Floreáék megpróbálkoznak elcsalni a választást, és a koronavírussal kapcsolatos rémhíreket fognak terjeszteni a közismerten magyarlakta városrészeken, így tartva távol az embereket a szeptember 27-i szavazástól.

FOTÓ: Soós Zoltán / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek