+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 15. kedd, 13:22
Putyin kritikusa Insta-posztban nyugtatta meg támogatóit, hogy most már egyedül is képes lélegezni.

Szemtanúk beszámolói szerint augusztus 20-án üvöltve szenvedett az orosz ellenzék neves vezetője, Alekszej Navalnij a Szibériából Moszkva felé tartó repülőjáraton, ami miatt a pilótáknak a legközelebbi repülőtéren le is kellett szállniuk. Putyin kritikusa ezt követően kómába esett, és végül a berlini Charité-kórházba szállították, ahol továbbra is mesterséges kómában tartották.

 

Az ottani orvosok augusztus végén jelentették be, hogy Navalnij szervezetében mérgezésre utaló jeleket találtak. A berlini kormány közbenjárására végül a német hadsereg kórháza is megvizsgálta Navalnij leleteit, ekkor lett világos:

 

azon novicsok idegméreggel mérgezhették meg a politikust még Oroszországban, amelyet egykoron a KGB fejlesztett ki a szovjet időkben.

 

(Ugyanezzel mérgezték meg 2018 márciusában a kémkedés vádjával elítélt orosz katonatisztet, Szergej Szkripalt is.) Így aztán a gyanú egyértelműen Oroszországra terelődött, még ha Putyin természetesen tagadja is, hogy a Kreml felelős lenne Navalnij állapotáért.

 

Az ellenzéki aktivitsta mindenesetre hetekig kómában és lélegeztetőgépen volt, szeptember 14-én pedig a Charité-klinika közleményben arról is beszámolt, hogy Navalnij egyre jobban van, felkeltették az orvosi kómából, és a lélegeztetőgépről is levették.

 

Ezt megerősítendő jelentkezett Navalnij egy Insta-posztban, ahol az orvosi személyzettel, valamint a feleségével látható, amint lélegeztetőgép nélkül ül a kórházi ágyon.

 

 

 

A poszt alatt Navalnij a következőképpen mond köszönetet az orvosoknak, valamint nyugtatja meg támogatóit: „Üdvözlet, itt Navalnij. Hiányoztok. Még szinte semmit sem tudok, de

 

tegnap már egész nap magamtól tudtam lélegezni. Teljesen egyedül. Semmilyen külső segítség, még a legegyszerűbb lélegeztetőgép sem kellett a torkomba.

 

Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat. Ajánlom” – írja Navalnij a felépülését kommentálva.

 

Navalnij egyébként régóta hangos kritikusa a putyini rendszernek, tevékenysége miatt 2019-ben korrupcióellenes alapítványát korábban a hatalom el is lehetetlenítette, sőt, 2013-ban felfüggesztett börtönt is kapott egy állítólagos sikkasztás miatt.

 

NYITÓKÉP: Alekszej Navalnij / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nincs elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás