Itt az első kép a mérgezésből felépülő Alekszej Navalnijról

Szerző: Petróczi Rafael
2020.09.15. 13:22

Putyin kritikusa Insta-posztban nyugtatta meg támogatóit, hogy most már egyedül is képes lélegezni.

Itt az első kép a mérgezésből felépülő Alekszej Navalnijról

Szemtanúk beszámolói szerint augusztus 20-án üvöltve szenvedett az orosz ellenzék neves vezetője, Alekszej Navalnij a Szibériából Moszkva felé tartó repülőjáraton, ami miatt a pilótáknak a legközelebbi repülőtéren le is kellett szállniuk. Putyin kritikusa ezt követően kómába esett, és végül a berlini Charité-kórházba szállították, ahol továbbra is mesterséges kómában tartották.

Az ottani orvosok augusztus végén jelentették be, hogy Navalnij szervezetében mérgezésre utaló jeleket találtak. A berlini kormány közbenjárására végül a német hadsereg kórháza is megvizsgálta Navalnij leleteit, ekkor lett világos:

azon novicsok idegméreggel mérgezhették meg a politikust még Oroszországban, amelyet egykoron a KGB fejlesztett ki a szovjet időkben.

(Ugyanezzel mérgezték meg 2018 márciusában a kémkedés vádjával elítélt orosz katonatisztet, Szergej Szkripalt is.) Így aztán a gyanú egyértelműen Oroszországra terelődött, még ha Putyin természetesen tagadja is, hogy a Kreml felelős lenne Navalnij állapotáért.

Az ellenzéki aktivitsta mindenesetre hetekig kómában és lélegeztetőgépen volt, szeptember 14-én pedig a Charité-klinika közleményben arról is beszámolt, hogy Navalnij egyre jobban van, felkeltették az orvosi kómából, és a lélegeztetőgépről is levették.

Ezt megerősítendő jelentkezett Navalnij egy Insta-posztban, ahol az orvosi személyzettel, valamint a feleségével látható, amint lélegeztetőgép nélkül ül a kórházi ágyon.

A poszt alatt Navalnij a következőképpen mond köszönetet az orvosoknak, valamint nyugtatja meg támogatóit: „Üdvözlet, itt Navalnij. Hiányoztok. Még szinte semmit sem tudok, de

tegnap már egész nap magamtól tudtam lélegezni. Teljesen egyedül. Semmilyen külső segítség, még a legegyszerűbb lélegeztetőgép sem kellett a torkomba.

Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat. Ajánlom” – írja Navalnij a felépülését kommentálva.

Navalnij egyébként régóta hangos kritikusa a putyini rendszernek, tevékenysége miatt 2019-ben korrupcióellenes alapítványát korábban a hatalom el is lehetetlenítette, sőt, 2013-ban felfüggesztett börtönt is kapott egy állítólagos sikkasztás miatt.

NYITÓKÉP: Alekszej Navalnij / Instagram

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek