A nyílt utcán vették őrizetbe Navalnij kevés Oroszországban maradt támogatóinak egyikét

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.28. 08:28

Ilja Jasint egy hónapja büntették meg a hadsereg lejáratása miatt, most titokzatos módon a rendőrség utasításainak való ellenszegülés miatt vitték be.

A nyílt utcán vették őrizetbe Navalnij kevés Oroszországban maradt támogatóinak egyikét

Moszkva belvárosában vették hétfőn őrizetbe Ilja Jasint, a jelenleg is börtönben lévő Alekszej Navalnij kevés Oroszországban maradt fontos támogatóját, miután a hatóságok szerint a férfi a hatóságok szerint szembeszegült a rendőrség utasításaival – írja a Moscow Times.

Pontosabb részletek egyelőre nem derültek ki, de Jasint egy hónapja büntették meg 90 ezer rubelre, azaz nagyjából 640 ezer forintra az orosz hadsereg lejáratása miatt.

Jasin a hírek szerint az ügyvédjével sem találkozhatott, pedig valószínűleg kedden lesz a tárgyalása. Az őrizetbe vételekor vele lévő újságíró szerint a rendőrség azt sem közölte, hova viszik a férfit.

A 38 éves Jasin nemrég még önkormányzati képviselő volt Moszkva Krasznoselszkij kerületében, de az általa támogatott Navalnijra nehezedő politikai nyomásra hivatkozva lemondott.

Oroszországban Ukrajna lerohanása óta nem különösebben nehéz őrizetbe vetetnie magát bárkinek: a háborúellenes tiltakozásokat, a független sajtót és a közösségi médiát is ellehetetlenítette az állam, aminek következtében azért is évekre börtönbe lehet kerülni, ha valaki háborúnak nevezi azt, ami történik Ukrajnában.

KIEMELT KÉP: Evgeny Feldman / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek