+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 14. hétfő, 20:05
Az EU azt reméli, hogy így könnyebben gátat lehet majd szabni a vírus terjedésének, most már nem csak nemzeti szinten.

Abban nincsen semmi meglepő, hogy a koronavírus terjedése elleni harc egyik eszközeként mobilappokat kezdtek el használni egyes országokban – ebben az úttörő a járványt először elszenvedő Kína volt. Azonban az eddigi megoldások mind nemzeti szintűek voltak – ezen szeretne változtatni az Európai Bizottság úgy, hogy összekapcsolhatóvá tenné a hasonló operációs rendszerrel működő nemzeti appokat.

 

Az EU ennek érdekében már el is kezdte tesztelni hat EU-s tagállam (Németország, Olaszország Írország, Csehország, Dánia és Litvánia) nemzeti koronavírus appjainak összekapcsolását, hogy azok egymás adataihoz is hozzáférjenek.

 

A nemzeti appokban így aztán követni lehet majd például nem csak azt, ha egy német ember egy másik német fertőzött közelébe kerül, hanem

 

azt is, ha valaki egy Németországban tartózkodó, fertőzött olasszal vagy litvánnal találkozna,

 

így téve biztonságosabbá a külföldre történő utazást. Így például meg lehet akadályozni, hogy egy friss covidos akaratlanul is kapcsolatba kerüljön másokkal addig, amíg el nem különítik. A felhasználóknak ehhez nem kell letölteni más országok appját, a saját nemzeti appjukon belül is tudják jelezni, ha megfertőződtek.

 

A Bizottság ígérete szerint az appok külföldi társaikkal nem fogják megosztani a külföldre utazó felhasználók személyazonosságát, csupán azokat az egyedi azonosítókat, amiket az app maga generál, a kicserélt információkat is pluszban titkosítják, és mindössze addig tárolják, amíg a kontaktkutatáshoz az feltétlen szükséges.

 

Az adatcserét lehetővé tevő informatikai rendszert az erre szakosodott német szoftvergyártó, a SAP és a Deutsche Telekom közösen fejleszti.

 

Mint az a Bizottság hivatalos közleményében áll, Stella Kyriakides egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint a fertőzés monitorozására alkalmas appok – főleg most, hogy a koronavírusos esetek száma Európa-szerte nő – életeket menthetnek, ha elengedő ember használja őket, és segítségükkel sikerülhet gátolni a fertőzés terjedését.

 

Arra ugyanakkor a ciprusi biztos is felhívta a figyelmet, hogy

 

az apphasználat csupán kiegészítő megoldásként működik az olyan általános intézkedések mellett, mint a széleskörű tesztelés vagy a kontaktkutatás.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás