+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 14. hétfő, 20:05
Az EU azt reméli, hogy így könnyebben gátat lehet majd szabni a vírus terjedésének, most már nem csak nemzeti szinten.

Abban nincsen semmi meglepő, hogy a koronavírus terjedése elleni harc egyik eszközeként mobilappokat kezdtek el használni egyes országokban – ebben az úttörő a járványt először elszenvedő Kína volt. Azonban az eddigi megoldások mind nemzeti szintűek voltak – ezen szeretne változtatni az Európai Bizottság úgy, hogy összekapcsolhatóvá tenné a hasonló operációs rendszerrel működő nemzeti appokat.

 

Az EU ennek érdekében már el is kezdte tesztelni hat EU-s tagállam (Németország, Olaszország Írország, Csehország, Dánia és Litvánia) nemzeti koronavírus appjainak összekapcsolását, hogy azok egymás adataihoz is hozzáférjenek.

 

A nemzeti appokban így aztán követni lehet majd például nem csak azt, ha egy német ember egy másik német fertőzött közelébe kerül, hanem

 

azt is, ha valaki egy Németországban tartózkodó, fertőzött olasszal vagy litvánnal találkozna,

 

így téve biztonságosabbá a külföldre történő utazást. Így például meg lehet akadályozni, hogy egy friss covidos akaratlanul is kapcsolatba kerüljön másokkal addig, amíg el nem különítik. A felhasználóknak ehhez nem kell letölteni más országok appját, a saját nemzeti appjukon belül is tudják jelezni, ha megfertőződtek.

 

A Bizottság ígérete szerint az appok külföldi társaikkal nem fogják megosztani a külföldre utazó felhasználók személyazonosságát, csupán azokat az egyedi azonosítókat, amiket az app maga generál, a kicserélt információkat is pluszban titkosítják, és mindössze addig tárolják, amíg a kontaktkutatáshoz az feltétlen szükséges.

 

Az adatcserét lehetővé tevő informatikai rendszert az erre szakosodott német szoftvergyártó, a SAP és a Deutsche Telekom közösen fejleszti.

 

Mint az a Bizottság hivatalos közleményében áll, Stella Kyriakides egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint a fertőzés monitorozására alkalmas appok – főleg most, hogy a koronavírusos esetek száma Európa-szerte nő – életeket menthetnek, ha elengedő ember használja őket, és segítségükkel sikerülhet gátolni a fertőzés terjedését.

 

Arra ugyanakkor a ciprusi biztos is felhívta a figyelmet, hogy

 

az apphasználat csupán kiegészítő megoldásként működik az olyan általános intézkedések mellett, mint a széleskörű tesztelés vagy a kontaktkutatás.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás