Nemzetközi koronavírus-követő appot kezdett el tesztelni az EU

Szerző: Petróczi Rafael
2020.09.14. 20:05

Az EU azt reméli, hogy így könnyebben gátat lehet majd szabni a vírus terjedésének, most már nem csak nemzeti szinten.

Nemzetközi koronavírus-követő appot kezdett el tesztelni az EU

Abban nincsen semmi meglepő, hogy a koronavírus terjedése elleni harc egyik eszközeként mobilappokat kezdtek el használni egyes országokban – ebben az úttörő a járványt először elszenvedő Kína volt. Azonban az eddigi megoldások mind nemzeti szintűek voltak – ezen szeretne változtatni az Európai Bizottság úgy, hogy összekapcsolhatóvá tenné a hasonló operációs rendszerrel működő nemzeti appokat.

Az EU ennek érdekében már el is kezdte tesztelni hat EU-s tagállam (Németország, Olaszország Írország, Csehország, Dánia és Litvánia) nemzeti koronavírus appjainak összekapcsolását, hogy azok egymás adataihoz is hozzáférjenek.

A nemzeti appokban így aztán követni lehet majd például nem csak azt, ha egy német ember egy másik német fertőzött közelébe kerül, hanem

azt is, ha valaki egy Németországban tartózkodó, fertőzött olasszal vagy litvánnal találkozna,

így téve biztonságosabbá a külföldre történő utazást. Így például meg lehet akadályozni, hogy egy friss covidos akaratlanul is kapcsolatba kerüljön másokkal addig, amíg el nem különítik. A felhasználóknak ehhez nem kell letölteni más országok appját, a saját nemzeti appjukon belül is tudják jelezni, ha megfertőződtek.

A Bizottság ígérete szerint az appok külföldi társaikkal nem fogják megosztani a külföldre utazó felhasználók személyazonosságát, csupán azokat az egyedi azonosítókat, amiket az app maga generál, a kicserélt információkat is pluszban titkosítják, és mindössze addig tárolják, amíg a kontaktkutatáshoz az feltétlen szükséges.

Az adatcserét lehetővé tevő informatikai rendszert az erre szakosodott német szoftvergyártó, a SAP és a Deutsche Telekom közösen fejleszti.

Mint az a Bizottság hivatalos közleményében áll, Stella Kyriakides egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos szerint a fertőzés monitorozására alkalmas appok – főleg most, hogy a koronavírusos esetek száma Európa-szerte nő – életeket menthetnek, ha elengedő ember használja őket, és segítségükkel sikerülhet gátolni a fertőzés terjedését.

Arra ugyanakkor a ciprusi biztos is felhívta a figyelmet, hogy

az apphasználat csupán kiegészítő megoldásként működik az olyan általános intézkedések mellett, mint a széleskörű tesztelés vagy a kontaktkutatás.

NYITÓKÉP: Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek